Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект 2012.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
2.47 Mб
Скачать

Тема 8 соціальні позабюджетні фонди

8.1. Сутність соціального страхування

8.2. Види загальнообов'язкового державного соціального страхування

_______________________

8.1. Сутність соціального страхування

Важливим складовим елементом системи соціального захисту населення є соціальне страхування. Соціальне страхування  це сис­тема заходів щодо матеріального забезпечення населення у старості, на випадок захворювання чи втрати пра­цездатності у працездатному віці, на випадок безробіття, підтримки материн­ства й дитинства, охорони здоров'я громадян, при виході на пенсію тощо.

Завдання системи соціального страхування полягають у такому:

1) збереження та повне відновлен­ня працездатності активної частини населення країни;

2) гарантоване матері­альне забезпечення громадян, які втратили працездатність у зв'язку з виходом на пенсію чи не мали її у працездатному віці з тих чи інших причин.

Принципи організації централізованих фондів фінансових ресурсів:

  • відрахування до фондів централізовано визначаються державою згідно з відповідними законами і є її власністю;

  • відрахування до фондів є обов'язковими платежами і можуть стягуватися примусово;

  • витрати з фондів здійснюються лише на визначені по­ треби, передбачені законами України.

Через систему соціального страхування реалізується концепція забезпе­чення гарантованого мінімального доходу, в якій основою є прин­цип розподі­лу з урахуванням ресурсних можливостей суспільства та визна­чення міри соціальних гарантій.

Соціальне страхування – обов’язковий елемент економічної системи держави. Воно має на меті або відшкодування збитків, завданих окремому господарству у разі стихійного лиха, або надання певної суми коштів окремій особі у випадку настання заздалегідь визначеної події, пов’язаної з життям цієї особи.

Суб'єктами загальнообов'язкового державного соціального страхування, незалежно від його виду, є:

  • страховики;

  • страхувальники;

  • застраховані особи;

  • в окремих випадках – члени родин застрахованих осіб та інші особи.

Об'єктом загальнообов'язкового державного соціального страхування є страховий випадок, із настанням якого у застрахованої особи (або члена його родини, іншої особи) виникає право на одержання соціального матеріального забезпечення та соціальних послуг.

8.2. Види загальнообов'язкового державного соціального страхування

Пенсійне страхування

Правові відносини у сфері пенсійного страхування базуються на Конституції України і регулюються:

  • Кодексом законів про працю в Україні;

  • Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 9 липня 2003 р. №1058-ІV.

У даний час відбувся перехід від однорівневої солідарної моделі пенсійного забезпечення до змішаної трирівневої.

Перший рівень – солідарна система загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, яку засновано на принципах солідарної взаємодопомоги і відповідальності працюючих за власний стан пенсійного забезпечення, тобто держава ставить за обов'язок працюючому населенню або його роботодавцям і деяким іншим категоріям фізичних і юридичних осіб виплачувати регулярні пенсійні внески, що зараховуються у загальнодержавний Пенсійний фонд і використовуються державою для виплати пенсіонерам поточних пенсій. Виплати з такого загальнодержавного Пенсійного фонду є головним джерелом пенсійних доходів пенсіонерів на основі заробітної плати протягом трудового періоду.

Другий рівень – накопичувальна система загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, що базується на засадах накопичення коштів застрахованих осіб із фіксованим розміром відрахувань із заробітної плати, що зараховуються у накопичувальні пенсійні фонди, враховуються на персоніфікованих пенсійних рахунках працю­ючих і використовуються для виплати пенсій після досягнення ними пенсійного віку.

Третій рівень – система недержавного пенсійного забезпечення, що базується на засадах добровільної участі громадян, роботодавців та їх об’єднань у формуванні пенсійних накопичень з метою отримання громадянами пенсійних виплат на умовах та у порядку, передбаченому законодавством про недержавне пенсійне забезпечення. Основу такої системи мають становити недержавні пенсійні фонди, які за типами поділятимуться на відкриті, корпоративні та професійні. Відкриті пенсійні фонди створюватись юридичними особами, учасниками цих фондів будуть громадяни, які здійснюватимуть туди добровільні пенсійні внески. Корпоративні пенсійні фонди створюються роботодавцями і учасниками таких фондів будуть громадяни, пов'язані трудовими відносинами з цими роботодавцями. При створенні корпоративних пенсійних фондів роботодавці братимуть на себе безумовне зобов'язання сплачувати додаткові пенсійні внески на користь своїх працівників. Професійні пенсійні фонди створюються трудовими об'єд­наннями громадян або юридичних осіб за професійною ознакою. Учасниками таких фондів будуть громадяни, пов'язані за родом їх професійної діяльності. Іншою формою заощаджень у межах третього рівня є відкриття пенсійних депозитних рахунків у банківських установах або страхових організаціях за ініціативою окремої особи.

Остаточне формування програми пенсійної реформи в Україні вимагає вирішення низки проблем, зокрема:

  • більш чіткого визначення гарантій щодо міні­мального розміру пенсії, враховуючи соціальну функцію системи пенсійного забезпечення;

  • встановлення гарантій перегляду розміру пенсій у зв'язку зі зростанням цін та за­робітної плати;

  • встановлення надійних механізмів забезпе­чення захисту майнових прав і законних інтересів застрахованих осіб при формуванні і використанні накопичувального сектора пенсійного забезпечення.

Загальнообов'язкове державне пенсійне страхування – система прав, обов'язків і гарантій, що передбачає призначення, перерахунок і виплату пенсій, надання соціальних послуг застрахованим особам і членам їхніх родин із коштів Пенсійного фонду України, що формується за рахунок страхових внесків роботодавців і громадян на загально­обов'язкове державне пенсійне страхування, бюджетних і інших джерел, а також регулює порядок формування загальнообов'язкового накопичувального пенсійного фонду і виплат із його коштів пенсій або одноразових виплат.

Пенсійний фонд України як самостійну фінансову структу­ру було створено в 1991 р. Його мета – забезпечен­ня пенсійного страхування. Фонд має право займатися комерційною діяльністю, пов'язаною з інвестуванням у цінні папери та депозити ко­мерційних банків, брати участь у засну­ванні підприємств і вкладенні фінансових ресурсів у їх капіта­ли, проводити грошово-речові лотереї та здійсню­вати благодійні заходи.

Основні завдання Пенсійного фонду:

  • забезпечення виплат пенсій громадя­нам України, які мають право на її одержання; збір та акуму­ляція внесків, призначених для пенсійного забезпечення та ви­плати допомоги;

  • фінансування загальнодержавного й регіональних програм соціальної підтримки пенсіонерів, інвалідів та інших категорій населення;

  • організація виплат пенсій громадянам, які виїхали за межі України.

Джерела доходів Пенсійного фонду:

власні (близько 90 % усіх надходжень):

  • обов'язкові вне­ски фізичних осіб – суб'єктів підприємницької діяльності, роботодавців, підприємств, установ, організацій, військових частин та органів, які виплачують грошове забезпечення – станом на кінець 2007 р. вони становили 33,2 % від фонду оплати праці;

  • страхові платежі громадян – залежать від розміру заробітної плати та інших доходів: станом на кінець 2007 р. вони становили 0,5 % від заробітної плати, яка не перевищує розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (з 01.10.2007 р. – 568 грн.) та 2 % із частини сум доходу, що перевищує цей розмір;

передані (кошти, що пере­даються з державного та місцевого бюд­жетів, а також із дер­жавних цільових фондів):

  • цільові надходження державного бюджету на виплату пенсій війсь­ко­вослужбовцям, працівникам органів Міністерства внутрішніх справ України, інвалідам з дитинства.

  • частину доходів фонду Чорнобиля – для забезпечення пенсійних виплат громадянам, що постраждали внаслідок чорнобильсь­кої катастрофи;

  • перерахування з місцевих бюджетів – для фінансування виплат допомоги по догляду за дитиною.

Напрями використання грошових коштів Пенсійного фонду України:

  • виплата соціальних і трудових пенсій - за віком, за інвалідністю, при втраті годувальника, за вислугу років та ін.;

  • виплата допомоги по догляду за дитиною та щомісячна допомога на кожну дитину при досягненні нею віку, встанов­леного чинним законодавством;

  • підвищення пенсій у зв'язку зі змінами індексу спожив­чих цін і зрос­танням заробітної плати;

  • реалізація державних, регіональних та обласних про­грам соціальної підтримки пенсіонерів, інвалідів, дітей та інших категорій населення;

  • забезпечення поточної діяльності й утримання органів управління фондом;

  • організація та проведення масово-роз'яснювальної ро­боти.

Страхування тимчасової втрати працездатності

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі – Фонд) є цільовим позабюджетним страховим фондів, са­мостійною некомерційною самоврядною організацією, діяльність якого регулюється Законом України „Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням і похованням” (далі – Закон). Усі застраховані особи є його членами.

Мета створення Фонду – забезпечення надходження та акумуляції збору на обов'язкове соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням і похованням.

Основні завдання Фонду:

  • керівництво і управління загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності й вит­ратами, зумовленими народженням та похованням,

  • збір і акумуляцію страхових внесків та інших засобів, призначених для фінансування матеріального забезпечення і соціальних послуг, види яких передбачені статтею 34 Закону. України „Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням і похованням”;

  • фінансування матеріального забезпечення і соціальних послуг;

  • контроль за використанням коштів Фонду.

Джерела формування Фонду:

  • страхові внески роботодавців у розмірі 2,9 % від фонду заробітної плати;

  • страхові платежі найманих працівників: у розмірі 0,5 % від заробітної плати та інших доходів, сума яких є нижчою за прожитковий мінімум працездатної особи; у розмірі 1 % від заробітної плати та інших доходів, сума яких є вищою за прожитковий мінімум працездатної особи;

  • асигнування з Державного бюджету України;

  • благодійні внески підприємств, установ, організаційні та фізичних осіб;

  • прибуток, одержаний від тимчасово вільних коштів Фонду на депозитному рахунку;

  • нарахування пені у випадках несплати страхових внесків у встановлений строк, штрафів та інших фінансових санкцій, застосованих до страхувальників та посадових осіб.

Напрями використання грошових коштів Фонду:

  • виплата застрахованим особам допомоги за тимчасовою непрацездатністю, вагітністю і пологами, при народженні дитини і у разі догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

  • на поховання;

  • фінансування санаторно-курортного лікування й оздоровлення застрахованих осіб і членів їхніх родин;

  • створення резерву страхових коштів у розрахунку на місяць для фінансування матеріального забезпечення застрахованих осіб;

  • забезпечення поточної діяльності і утримання органів фонду, розвиток його матеріально-технічної бази.

Страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності

Фонд соціального страхування від нещасних випадків (далі – Фонд) є некомерційною самоврядною організацією. Його кошти включаються до складу Державного бюджету, використовуються виключно за їх прямим призначенням і зараховуються на єдиний централізований рахунок в установах банків, визначених Кабінетом Міністрів України, або спеціального банку, який обслуго­вує фонди соціального страхування.

Мета фонду – проведен­ня профілактичних заходів з охорони праці, відновлення здо­ров'я та працездатності потерпілих на виробництві від нещас­них випадків, відшкодування їм заданої матеріальної та мо­ральної шкоди.

Завдання фонду:

  • проведення профілактичних заходів, спрямованих на усунення шкід­ливих і небезпечних виробничих факторів, запобігання нещасним випадкам на виробництві, професійним захворюванням та іншим випадкам загрози здоров'ю застрахованих, викликаним умовами праці;

  • відновлення здоров'я та працездатності потерпілих на виробництві від нещасних випадків або професійних захворювань;

  • відшкодування шкоди, пов'язаної з втратою застрахованими особами заробітної плати або відповідної її частини під час виконання трудових обов'язків, надання їм соціальних послуг у зв'язку з ушкодженням здоров'я, а також у разі їх смерті здійснення страхових виплат непрацездатним членам їх сімей.

Страхові тарифи диференційовано за групами галузей економіки (видами робіт) залежно від класу професійного ризику виробництва. Їх розмір встановлюються законом.

Джерела формування Фонду:

  • внески роботодавців: для підприємств – з віднесенням на валові витрати виробництва; для бюджетних установ та організацій – із асигнувань, виділених на їх утримання та забезпечення;

  • прибуток, одержаний від тимчасово віль­них коштів Фонду на депозитних рахунках;

  • кошти, одержані від стягнення відповідно до законодавства штрафів і пені з підприємств, а також штрафів з працівників, винних у порушенні вимог нормативних актів з охорони праці;

  • добровільні внески та інші надходження, отримання яких не суперечить законодавству.

Працівники не несуть ніяких витрат на страхування від нещасного випадку.

Напрями використання грошових коштів Фонду:

  • відшкодування матеріальної і моральної шкоди застра­хованим і членам їх сім'ї шляхом здійснення соціальних виплат;

  • відновлення здоров'я та працездатності потерпілим від нещасних випадків;

  • проведення профілактичних заходів, спрямованих на запобігання нещасних випадків на виробництві;

  • створення резервів коштів Фонду для забезпечення його стабільного функціонування.

Страхування на випадок безробіття

Фонд загальнообов'язкового соціального страхування на випадок безробіття (далі – Фонд) є цільовим централізованим страховим фондом, некомерційною самоврядною організацією, діяльність якої регу­люється законодавством України про обов'язкове державне соціальне страхування, Законом України "Про зайнятість на­селення", "Про загальнообов'язкове державне соціальне стра­хування на випадок безробіття". Кошти Фонду не включаються до складу Державного бюд­жету України. Усі застраховані особи є членами Фонду.

Мета створення Фонду – сприяння забезпеченню ефек­тивної зайнятості, запобігання безробіттю, створення нових робочих місць та ін.

Завдання фонду:

  • управління страхуванням на випадок безробіття;

  • провадження збору та аку­муляції страхових внесків;

  • контроль за використанням коштів;

  • виплата забезпечення та надання соціальних послуг.

Джерела формування Фонду:

  • кошти державного й місцевого бюджетів;

  • обов'язкові внески підприємств, установ та організацій усіх форм власності незалежно від виду діяльності –1,3 % суми фактичних витрат на оплату праці найманих працівників;

  • обов'язкові збори з фізичних осіб, що працюють на умовах контракту: 0,5 % від заробітної плати або з частини заробітної плати, що не перевищує розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 2 % з частини заробітної плати в розмірі понад прожитковий мінімум для працездатних осіб;

  • асигнування державного бюджету;

  • суми фінансових санкцій, застосованих відповідно до законодавства України за порушення встановленого порядку сплати страхових внесків та використання коштів Фонду, недотримання законодавства про зайнятість населення, а також суми адміністративних штрафів, накладених відповідно до за­кону на посадових осіб та громадян за такі порушення;

  • прибуток, одержаний від тимчасово вільних коштів Фонду, у тому чис­лі резерву коштів Фонду, на депозитному рахунку;

  • благодійні внески підприємств, установ, організацій та фізичних осіб;

  • інші надходження відповідно до законодавства України.

Фонд загальнообов'язкового державного соціального страху­вання на ви­падок безробіття створюється на державному й місцевому рівнях.

Напрями використання грошових коштів Фонду:

на державному рівні:

  • розвиток центрів підготовки, навчання та про­форієнтації вивільнюваних працівників;

  • проведення наукових досліджень з проблем рівноваги ринку праці й зайнятості населення;

  • надання допомоги державним та місцевим центрам зайнятості;

  • відшкодування Пенсійному фонду витрат, пов'язаних із достроковим виходом на пенсію осіб відповідно до Закону України "Про зайнятість населення", та ін.;

на місцевому рівні:

  • професійна орієнтація населення;

  • професійне на­вчання безробітних, сприяння їх працевлаштуванню;

  • виплати допомоги по безробіттю, матеріальної допомоги по без­робіттю;

  • надання безпроцентної позики безробітним для здійснення підприємницької діяльності; організація додатко­вих робочих місць та ін.

Розмір страхових внесків щорічно за поданням Кабінету Міністрів України встановлюється Верховною Радою України відповідно для роботодавців та застрахованих осіб одночасно із затвердженням Державного бюджету України на поточний рік.