Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект 2012.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
2.47 Mб
Скачать

2. Еволюція фінансів.

Соціально-економічна сутність фінансових відносин полягає у дослідженні питання – за рахунок кого держава одержує фінансові ресурси й у чиїх інтересах їх використовує.

Суспільне призначення фінансів відображується у тому, що вони:

-забезпечують розподіл ВВП на потреби юридичних і фізичних осіб;

-забезпечують кругообіг фінансових ресурсів;

-здійснюють перерозподіл первинних і вторинних доходів між облас­тями, регіонами, соціальними верствами, і окремими фізичними та юридичними особами;

-впливають на суб'єктів розподільчих відносин;

-відіграють провідну роль у системі економічних методів керування економікою держави;

-забезпечують контроль за використанням фінансових ресурсів.

Фінанси як економічний інструмент кількісно і якісно впливають на сус­пільне виробництво. Вплив фінансів на суспільне виробництво здійснюється через:

-забезпечення джерел економічного розвитку;

-регламентування процесу формування фінансових ресурсів і їхнього використання за допомогою фінансового механізму.

Кількісний вплив фінансів на суспільне виробництво характеризується пропорціями розподільного процесу – обсягом і про­по­зицією мобілізованих, розподілених і використаних фінансових ресурсів. Якісний – впливом на матеріальні інтереси суб'єктів господарювання, через різні форми організації фінансових відносин і пов'язаний з перетворенням фінансів у стимул розвитку економіки, що стає можливим, якщо умови й принципи формування прибутків, фондів, напрямів їхнього використання погоджено з еконо­міч­ними інтересами суб'єктів господарювання.

Сутність фінансів розкривають їхні функції. Фінанси виконують дві основні функції: розподільчу й контрольну.

Суть розподільчої функції полягає у тому, що фінанси виступають інструментом розподілу й перерозподілу ВВП. Механізм дії розпо­дільчої функції фінансів зв'язано зі схемою розподілу ВВП і містить у собі такі стадії:

1) первинний розподіл – це розподіл знову створеної вартості (V+m) і формування первинних доходів суб'єктів, зайнятих у форму­ванні ВНП. Первинні доходи формуються при розподілі національного доходу серед учасників матеріального виробництва:

а) заробітна плата працівників сфери матеріального виробництва (V);

б) доходи підприємств сфери матеріального виробництва (m).

Проте первинні доходи не утворять суспільних грошових фондів, необхідних для розвитку пріоритетних областей народного господарства, забезпечення обороноздатності країни, задоволення матеріальних і культурних потреб населення. Тому необхідним є подаль­ший розподіл або перерозподіл національного доходу.

2) перерозподіл полягає у створенні й використанні централізованих фондів;

3) вторинний розподіл – другий етап перерозподілу у частині формування первинних доходів фізичних осіб бюджетної сфери.

Перерозподіл національного доходу пов'язано з:

  • міжгалузевим і територіальним перерозподілом коштів в інте­ресах найбільш ефективного й раціонального використання доходів і нагро­маджень підприємств;

  • наявністю поряд із виробничою невиробничої сфери, в якій на­ціо­­­­нальний доход не створюється (охорона здоров'я, освіта, соціальне забезпечення й т.п.);

  • перерозподілом доходів між різними соціальними групами населення.

Внаслідок такого перерозподілу утворюються вторинні доходи. До них відносяться доходи, отримані у галузях невиробничої сфери, податки. Вторинні доходи є основою для формування кінцевих пропорцій використання національного доходу.

Отже, перерозподіл національного доходу здійснюється між вироб­­ничою й невиробничою сферами народного господарства, галузями матеріального виробництва, окремими регіонами країни, формами власності й соціальними групами населення. Кінцевою метою розпо­ділу й перерозподілу валового внутрішнього продукту, що здійсню­ються за допо­могою фінансів, є розвиток продуктивних сил, створення ринкових структур економіки, зміцнення держави, забезпечення високого рівня життя населення.

Суть контрольної функції полягає у тому, що фінанси виступають інструментом контролю за формуванням і використанням доходів суб'єктів обмінно-розподільчих відносин. Контроль охоплює виробничу й невиробничу сфери, всю діяльність юридичних і фізичних осіб і держави.

Одним із важливих завдань фінансового контролю є перевірка дотримання законодавства по фінансових питаннях, своєчасності й пов­ноти виконання фінансових зобов'язань перед бюджетом, податковими органами, банками, а також взаємних зобов'язань підприємств по розрахунках і платежах.

Контрольна функція фінансів реалізується через діяльність фінансових органів. Працівники фінансової системи й податкової адміністрації здійснюють фінансовий контроль у процесі фінансового планування, при виконанні доходної й видаткової частин бюджетної системи.

Питання для самоконтролю:

1. На якій стадії суспільного відтворення виникають фінанси?

2. Які грошові відносини виражають фінанси?

3. Як фінанси взаємодіють з іншими економічними категоріями?

4. З чим пов'язане виникнення фінансів?

5. Що було первинною формою фінансів?

6. Що таке доменіальний устрій?

7. Коли офіційно почав використовуватися термін "бюджет"?

8. Як розвивались позабюджетні фонди?

9. З чим пов'язані становлення і розвиток державного кредиту?

10. Назвіть чинники, що впливають на фінанси та їх розвиток в Україні.

Тема 3