Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект 2012.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
2.47 Mб
Скачать

5.3. Джерела формування оборотних коштів

Правильне визначення джерел формування оборотних коштів впливає на господарську діяльність підприємства. Всі джерела формування оборотних коштів можна підрозділити на власні й прирівняні до них, позикові кошти й залучені кошти.

До власних коштів формування оборотних коштів відносять частину статутного фонду підприємства, чистий прибуток.

На новостворюваних підприємствах найважливішим власним джерелом формування оборотних коштів служить частина статутного фонду, що створюється за рахунок коштів державного й місцевого бюджетів, пайових внесків власників, коштів від реалізації акцій. У процесі господарської діяльності оборотні кошти поповнюються за рахунок прибутку й коштів, прирівняних до власного.

До кошти, прирівняним до власних, відносять стійкі пасиви – це коштів цільового призначення, які в результаті застосовуваної системи грошових розрахунків постійно перебувають у господарському обороті підприємства, але йому не належать. До стійких пасиву ставиться мінімальна (стійка) заборгованість по заробітній платі робітникам та службовцям, відрахуванням у пенсійний фонд і на соціальне страхування, резерву майбутніх платежів, авансам покупців, по податках.

До позикових джерел поповнення оборотних коштів ставляться короткострокові кредити банку (на строк менш одного року). Потреба в кредитах може виникнути внаслідок необхідності формування сезонних запасів товарно-матеріальних цінностей, нерівномірності надходження грошей за відвантажену продукцію, нагромадженням продукції на складі й труднощів з її реалізацією.

До залучених коштів відносяться комерційний кредит, кредиторська заборгованість, кошти від випуску цінних паперів, благодійні та інші надходження.

Комерційний кредит – це товарна форма кредиту. Комерційний кредит надається підприємством-постачальником підприємству-покупцеві у вигляді відстрочення платежу за відвантажені товари, виконані роботи, зроблені послуги. Комерційний кредит має ряд переваг у порівнянні з банківським кредитуванням оборотних коштів: для постачальника комерційний кредит прискорює реалізацію продукції, для покупця – зменшує потребу підприємства у власних оборотних коштах, прискорює їхню оборотність, обходиться дешевше, ніж банківський кредит.

Кредиторська заборгованість відноситься до числа позапланових залучених джерел формування оборотних коштів підприємства. Кредиторська заборгованість підрозділяється на нормальну (виникає у зв'язку з особливостями розрахунків) і ненормальну (порушення порядку зі строків оплати розрахункових документів). Прикладом нормальної кредиторської заборгованості є заборгованість постачальникам по розрахункових документах, строк оплати яких не наступив. У випадку ненормальної кредиторської заборгованості в підприємства - постачальника погіршується фінансовий стан, уповільнюється оборотність оборотних коштів.

5.4. Показники використання оборотних коштів підприємства

Для характеристики ефективності використання оборотних коштів на підприємствах використовуються різноманітні показники.

Оборотність обігових коштів (тривалість одного обороту, швидкість обороту) характеризує період, за який обігові кошти підприємства роблять один оборот і розраховується за формулою:

ОБ = (С  Д) : РП, (16.24)

де ОБ – оборотність обігових коштів;

С – середні залишки нормованих обігових коштів, грн.;

Д – тривалість періоду, за який визначається оборотність, дні (звичайно 360 днів);

РП – обсяг реалізованої продукції, грн.

Коефіцієнт оборотності характеризує кількість оборотів, що роблять обігові кошти за звітний період і визначається за формулою:

Ко = РП : С, (16.25)

де Ко – коефіцієнт оборотності обігових коштів.

Коефіцієнт завантаження обігових коштів характеризує, скільки оборотних коштів приходиться на кожну грошову одиницю реалізованої продукції і визначається за формулою:

Кз = С : РП (27) або Кз = 1 : Ко, (16.26)

де Кз – коефіцієнт завантаження обігових коштів.

Коефіцієнт ефективності оборотних коштів характеризує, скільки прибутку припадає на 1 грн обігових коштів:

Ке = П : С, (16.27)

де Ке – коефіцієнт ефективності оборотних кошітв.

П – прибуток від реалізації продукції.

Прискорення оборотності оборотних коштів та підвищення ефективності їх використання можна досягти за рахунок: 1) скорочення виробничих запасів товарно-матеріальних цінностей у зв’язку з переходом на оптову торгівлю та прямі економічні зв’язки з постачальниками; 2) реалізації непотрібних і зайвих товарно-матеріальних цінностей; 3) скорочення терміну оборотності дебіторської заборгованості; 4) збільшення терміну оборотності кредиторської заборгованості.

Поліпшення використання оборотних коштів вивільняє їх. Це вивільнення може бути абсолютним і відносним. Абсолютне вивільнення оборотних коштів – це пряме скорочення потреби в оборотних коштах проти попереднього періоду за одночасним збільшенням обсягу виробництва (реалізації). Відносне вивільнення оборотних коштів – це різниця між потребою в оборотних коштах підприємства, розрахованою на підставі планової чи фактичної оборотності звітного року і сумою оборотних коштів, з якою виконано виробничу програму наступного за звітним року. Відносне вивільнення оборотних коштів виникає тоді, коли внаслідок поліпшення їх використання підприємство з такою самою сумою оборотних коштів або з незначним їх зростанням у плановому році збільшує обсяг виробництва.