Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект 2012.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
2.47 Mб
Скачать

Міністерство фінансів України

Харківський інститут фінансів

Українського державного університету

фінансів та міжнародної торгівлі

Кафедра фінансів і кредиту

Опорний конспект лекцій

з навчальної дисципліни

«ФІНАНСИ»

для студентів денної форми навчання

освітньо-кваліфікаційний рівень – бакалавр

галузь знань – 0305 «Економіка та підприємництво»

напрям підготовки – 6.030508 «ФІНАНСИ І КРЕДИТ»

Укладач: Щербань О.Д., к.е.н., ст. викладач кафедри фінансів і кредиту

Розглянуто та ухвалено на

засіданні кафедри

Протокол від 31.08.2012 №1

Харків

2012

ВСТУП

Становлення і розвиток в Україні ринкової інфраструктури вимагає наявності у спеціалістів широкого кола знань нових понять, що використовується у фінансовій теорії та практиці, а також у галузі організації фінансової діяльності кожного підприємства. Це потребує підготовки спеціалістів, що мають глибокі теоретичні та практичні знання, які зможуть діяти не тільки в умовах налагодженої роботи підприємства, а також і в умовах кризи та фінансової скрути.

Фінансам належить провідна роль в економічній системі. Це обумовлено тим, що їх функціонування визначає кількісні та якісні параметри кожного економічного явища або процесу, а також віддзеркалює остаточні результати ефективності господарювання.

Фінанси є галуззю знання, що заслуговує на уважне вивчення внаслідок важливості її для загальної освіти студента, а також як однієї із норматив­них спеціальних дисциплін підготовки бакалавра з еко­номіки.

Метою дисципліни є формування у студентів системи знань щодо сукупності фінансових відносин як особливої форми суспільних відносин, специфіки їхнього функ­ціонування у сфері державних фінансів і фінансів підприємств, взаємовідносин підприємств з бюджетними, фінансовими структурами та іншими суб’єктами господарювання, в оволодінні базовими аспектами управління інвестиційною діяльністю та особливостями страхування фізичних і юридичних осіб в умовах ринкових відносин, а також у набутті практичних навичок в об'єктивній оцінці процесів, які відбуваються у фінансовій сфері.

Предметом дисципліни є фінансові відносини на макро- і макрорівнях, особливості їх розвитку на сучасному етапі, а також ме­тоди їх регулювання. Предмет пізнання становлять: за­кономірності у сфері фінансових відносин між державою, підприємствами та населенням; роль фінансів в економічній перебудові сус­пільства на шляху розвитку ринкових відносин; сукупність заходів, що забезпечують викорис­тання фінансів як одного з дійових важелів економічної політики держави.

Необхідним елементом успішного засвоєння навчального матеріа­лу дисципліни є самостійна робота студентів із загальноекономічною та спеціальною літературою, а також з нормативними актами.

М О Д У Л Ь 1

Т Е О Р Е Т И Ч Н І О С Н О В И Ф І Н А Н С І В.

Д Е Р Ж А В Н І Ф І Н А Н С И

Тема 1

Предмет фінансової науки як пізнання сутності фінансів

Лекція 1

Предмет фінансової науки як пізнання сутності фінансів

1.1. Предмет, мета та завдання фінансової науки

1.2. Методи та складові науки про фінанси

______________________________________

Мета: вивчити методи та складові науки про фінанси, вміти розкрити функції фінансів та їх соціально-економічну сутність

1.1. Предмет і мета фінансової науки

Фінансова наука вивчає явища та процеси, які здійснюються у державі при створенні й використанні фондів фінансових ресур­сів на цілі її економічного та соціального розвитку. Фінанси іс­нують об'єктивно, тому пізнання їх функціонування пов'яза­но з аналізом, вивченням і точним описанням фактів, що належать до процесів здобування державою і підприємницьки­ми структурами необхідних коштів для втілення своїх цілей.

Предметом фінансової науки є діяльність держави, підприєм­ницьких структур, організацій та окремих громадян, що пов'язана зі створенням і використанням фондів фінансових ресурсів. Проте фінансові ресурси в економіці держави величина завж­ди обмежена, тому актуально постає питання їхнього ефектив­ного використання для найкращого задоволення потреб сус­пільного добробуту. Для цього повинні залучатися досконалі методи мобілізації фінансових ресурсів, уважно обиратися напрями їх використання.

Фінансові явища та процеси можна досліджувати на різних рівнях. На рівні національної економіки, тобто на макрорівні, досліджуються інтегральні показники загальної величини фі­нансових ресурсів, їхня динаміка, взаємозв'язок із валовим внутрішнім продуктом, фондом оплати праці, їхня структура, розміщення за місцем володіння та розпорядження тощо.

Дослідження фінансових явищ і процесів на рівні під­приємницької структури або окремого громадянина, тобто на мікрорівні, включає вивчення процесів створення й викорис­тання фондів фінансових ресурсів на рівні господарюючого суб'єкта або окремого громадянина. Тут об'єктом дослідження є загальна сума валових доходів і валових витрат, амортизацій­них відрахувань, прибутку, грошова вартість основних та обі­гових коштів.

Дослідження фактів й аналітична обробка статистичних даних дають змогу встановити закономірність явищ і процесів, які пов'язано зі створенням доходів та їх використанням. Існу­ють об'єктивні параметри, що забезпечують найефективніше, з точки зору суспільства у цілому, функціонування фінансів, тобто їх вплив на економічне та соціальне життя.

Фінансова наука має відповідати на запитання – як і в яких формах мають створювати­ся та використовуватися фонди фінансових ресурсів для загальнолюдських потреб. Проте шляхи вирішення цього питан­ня залежать від умов, у яких перебуває держава, від того, який рівень економічного розвитку суспільства, яка форма влас­ності, структура економіки, соціальний склад населення, рі­вень інтеграції у світову економіку тощо.

Фінансова наука вивчає факти і явища не відособлено від сьогодення, а у конкретних умовах організації держави та ін­тересів різних верств населення. Але врахування цього повин­но здійснюватися виходячи з поняття закономірностей фінан­сових явищ, їхньої об'єктивної необхідності.

Фінансова наука входить до складу соціально-економічних наук, проте вона вивчає вужче коло фінансових явищ – лише ті, що пов'язані з перерозподілом за допомогою фінансів ва­лового внутрішнього продукту. Це диктує необхідність засто­сування певного мето­до­логічного підходу до вивчення фінан­сового життя в країні. Передусім необхідності врахування інтересів усіх учасників процесу створення валового внутріш­нього продукту: держави як представника суспільства в ціло­му, виробничих структур і безпосередньо зайнятого в суспіль­ному виробництві населення. У гармонізації цих інтересів зосереджено розуміння при­значення фінансової науки.

Будь-яке нововведення у фінансо­вій сфері – запровадження нових податків, нової форми фі­нансування або іншого виду витрат – призводить до певних суспільних наслідків як для держави в цілому, так і для кож­ної соціальної або господарської групи зокрема. Простежити ці наслідки, встановити на їхній основі історичні аналогії та паралелі - одне з важливих завдань фінансової науки.

Загальною метою фінансової науки є пізнання дії об'єк­тивних законів і закономірностей у сфері фінансів, а також передача результатів наукових досліджень до практичного використання.

Об'єктивні закони у сфері фінансів – це стійкі зв'яз­ки та залеж­ності фінансових явищ. Так, рівень бюджетного де­фіциту тісно пов'язаний з рів­нем інфляції у державі, поряд із цим – від джерел фінан­сування дефіциту залежить його вплив на доходи юридичних і фізич­них осіб. Ставки податків впливають на розвиток певних видів діяльності чи ви­робництв. На запитання, в яких випадках ставки податків мають руйнівний вплив на господарську діяльність, а в яких вони набувають лише фіскального змісту і не завдають шкоди підприємницькій діяльності, має відпо­відати фінансова наука.