Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект 2012.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
2.47 Mб
Скачать

17.4. Характеристика витратної частини бюджету домогосподарств

В структурі грошових витрат населення виділяються такі структурні групи:

  • купівля товарів та оплата послуг;

  • обов’язкові платежі та добровільні внески;

  • приріст заощаджень у вкладах та придбання цінних паперів;

  • інші витрати (на придбання іноземної валюти, тощо).

Згідно статистичних даних в Україні близько 80% всіх витрат складають витрати на споживання (купівлю товарів та оплату послуг). З них більше половини цих коштів витрачається на купівлю продуктів харчування. Зазначена характеристика рівня і структури поточних витрат на споживання вказує на ряд негативних факторів. До них відносяться: низький рівень доходів населення; високий рівень споживчих цін на товари і послуги; низький обсяг державного фінансування сфери соціального забезпечення населення; високий рівень оподаткування фізичних осіб та ін.

В структурі витрат близько 8% загального їх обсягу складають обов’язкові платежі та добровільні внески. Обов’язкові платежі включають комунальні платежі, розмір яких залежить від місцезнаходження житла, якості комунальних послуг, кількості мешканців, що проживає у даному приміщенні. З переходом на ринкові умови і в зв’язку з подорожчанням тарифів на житлово-комунальні послуги, вартість платежів за проживання досить висока і продовжує зростати. Тому у разі, якщо її сума перевищує 15% сукупних доходів сім’ї, то виділяються дотації на житло. Переважно цими дотаціями користуються пенсіонери, багатодітні сім’ї та люди, які не мають постійного місця роботи.

Іншою складовою обов’язкових платежів є податки, перед усім прямі: на доходи фізичних осіб (на майно, на транспортні засоби, тощо). Окрім цього населення сплачує і непрямі податки при споживанні товарів і послуг (ПДВ, акцизний збір, мито). Застосування податку на додану вартість у розмірі 20% на весь асортимент товарів і послуг, включаючи комунальні платежі, різноманітні послуги значно скорочує рівень споживання населення.

Високий рівень загальних витрат на споживання та обов’язкових платежів обмежує можливості домогосподарств в інвестуванні економіки. На придбання акцій та депозитні вклади населення витрачає близько 7% всіх витрат. Відносно розвинених країн з ринковою економікою це дуже малий показник. Водночас, майже 4% всіх витрат населення використовує на придбання іноземної валюти. За останні роки в структурі заощаджень намітилися певні позитивні зрушення. Рівень організованих збережень помітно зріс, що вказує на довіру населення до гривні і банківських установ.

Загальна сума збережень домогосподарств, а також пропорції організованих і неорганізованих збережень визначаються: рівнем та структурою споживчих витрат населення; ступенем довіри населення до банків, рівнем їх стабільності; досконалістю державної системи страхування приватних вкладів; рівнем законодавчого забезпечення операцій на ринку цінних паперів, банківських операцій, пенсійного забезпечення.

Модуль 4 фінансовий менеджмент. Страхування