Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект 2012.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
2.47 Mб
Скачать

1.4. Класифікація страхування

Класифікація страхування – це наукова система розподілу страху­вання на різні сфери діяльності, галузі, підгалузі, види, підвиди та фор­ми, яка спирається на специфіку діяльності страхових компаній, об'єкти страхування та категорії страхувальників.

Можна вирізнити найістотніші класифікаційні ознаки, за допомогою яких класифікують страхування і які мають найбільше значення як у теоретичному, так і у практичному розумінні, а саме:

  • істо­ричні, при яких можна відслідковувати еволюцію страхування взагалі та його окремих видів;

  • економічні, на які впливають економічні умови здійснення страхування в конкретній країні та ступінь розвитку страхо­вої справи;

  • юридичні що визначають умови та форми проведення страхування, спираючись на внутрішню законодавчу базу та міжнародні угоди, підписані державою.

1. За історичними ознаками страхування класифікується: за часом виникнення окремих видів страхування; за етапами розвитку страхування. За часом виникнення класифікація передбачає поділ страхування на: морське страхування (з XIV століття), страхування життя (з XVI століття), страхування від вогню (з XVII століття), страхування від нещасних випадків (з XIX століття), страхування транспортних засобів (з XX століття). За етапами розвитку страхування класифікація передбачає поділ страхування на розвиток страхування у світовому масштабі та розвиток страхування у масштабах окремої держави.

2. За економічними ознаками страхування класифікується: за спеціалізацією (або сферою діяльності) страховика; за родами небезпек; за об'єктами; за галузями, за підгалузями і видами страхування; за статусом страховика; за статусом страхувальника. За спеціалізацією страховика або сферами його діяльності страхування поділяють на страхування життя та загальні (ризикові) види страхування. За родом небезпеки виділяють автотранспортне, морське, авіаційне, сільськогосподарське страхування тощо. За об’єктами страхування виділяють особисте страхування, майнове страхування, страхування відповідальності. Виходячи з об'єктів страхування, на які спрямовано страховий захист, виділяють галузі страхування (співзвучні за назвами з об’єктами), підгалузі страхування та види страхування. За статусом страховика виділяють державне, комерційне страхування та взаємне страхування. За статусом страхувальника передбачено поділ страхування залежно від того, чиї інтереси обслуговує страховик, а саме: юридичних осіб та громадян.

3. За юридичними ознаки страхування класифікується: за ліцензованими видами страхування; за формою проведення страхування; за формою організації страхування. Класифікація за ліцензованими видами передбачає класифікацію за вимогами міжнародних угод (так, згідно з директивами ЄС, класифікація страхування встановлює 7 класів довгострокового страхування і 18 класів загального страхування) та класифікацію за нормами внутрішнього законодавства (перелік видів страхування, на які видаються ліцензії, визначено в статтях 6, 7 закону України «Про страхування»). За формою проведення страхування класифікується на обов’язкове та добровільне. За формою організації страхування класифікується на індивідуальне (договори укладаються з окремими фізичними особами в індивідуальному порядку) та колективне (передбачає укладання договорів з адміністрацією підприємств, які виступають у ролі страхувальника, застрахованими є особи, які працюють на цьому підприємстві).