Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект 2012.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
2.47 Mб
Скачать

4.2. Формування показників фінансових результатів підприємства у звітності

Згідно діючих стандартів бухгалтерського обліку й правил складання фінансової звітності на підприємствах розраховуються наступні показники фінансових результатів, які відображаються у формі № 2 «Звіт про фінансові результати»:

1) валовий прибуток;

2) фінансові результати від операційної діяльності;

3) фінансові результати від звичайної діяльності до оподатковування;

4) фінансові результати від звичайної діяльності;

5) чистий прибуток.

Основна діяльність – операції, які пов'язано з виробництвом і реалізацією продукцією (товарів, робіт, послуг), та які є головною метою створення підприємства й забезпечення основної частини його доходу.

Операційна діяльність – основна діяльність підприємства, а також інші види діяльності, які не є інвестиційною й фінансовою діяльністю.

Звичайна діяльність – яка-небудь основна діяльність підприємства, а також операції, які її забезпечують або виникають внаслідок її проведення.

Валовий прибуток – це різниця між чистим доходом від реалізації продукції й виробничою собівартістю реалізованої продукції. Порядок розрахунку валового прибутку подано на рис. 16.3.

Рис.16.3. Схема розрахунку валового прибутку

Фінансові результати від операційної діяльності визначаються як алгебраїчна сума валового прибутку, іншого операційного доходу, адміністративних видатків, видатків на збут і інші операційні видатки. Порядок розрахунку фінансових результатів від операційної діяльності подано на рис. 16.4.

Фінансові результати від звичайної діяльності до оподатковування визначаються як алгебраїчна сума фінансових результатів від операційної діяльності, фінансових і інших доходів, фінансових і інших видатків (збитків). Порядок розрахунку фінансових результатів від звичайної діяльності до оподатковування подано на рис. 16.5.

Рис. 16.4. Схема розрахунку фінансових

Результатів від операційної діяльності

Рис. 16.5. Схема розрахунку фінансових

Результатів від звичайної діяльності до оподаткування

Із величини фінансових результатів від звичайної діяльності до оподатковування підприємства сплачують податок на прибуток з урахуванням установленої ставки податку. Податок на прибуток визначається за наведеною на рис. 16.6 методичною схемою.

Рис.16.6. Схема оподаткування прибутку підприємств

Валовий дохід – загальна сума доходу платника податку від усіх видів діяльності, отриманого (нарахованого) протягом звітного періоду в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах як на території України, так і за її межами.

Скоригований валовий дохід – валовий дохід, скоригований (зменшений) на суму певних податків та зборів, а також надходжень, які не є доходом від здійснення господарської діяльності чи були оподатковані за місцем виплати.

Валові витрати – сума будь-яких витрат платника податку в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, здійснюваних як компенсація вартості товарів (робіт, послуг), які придбаваються (виготовляються) таким платником податку для їх подальшого використання у власній господарській діяльності.

Амортизаційні відрахування – це періодичні відрахування частини вартості основних засобів з метою відшкодування їх зносу. Для цілей оподаткування прибутку підприємства амортизаційні відрахування розраховуються згідно Закону України «Про оподаткування прибутку» по групах основних засобів з використанням встановлених квартальних норм амортизаційних відрахувань кожної групи.

Податок на прибуток нараховується за ставкою 25 % від суми оподаткованого прибутку. Оподаткований прибуток – скоригований валовий дохід, зменшений на суму валових витрат та на суму нарахованих амортизаційних відрахувань платника податку.

Прибуток, що залишається в розпорядженні підприємства після сплати обов'язкових податків і зборів називається чистим. Порядок формування чистого прибутку підприємства подано на рис. 16.7.

Рис. 16.7. Схема формування чистого прибутку підприємства

Чистий прибуток залишається у розпорядженні підприємства и підлягає подальшому розподілу і використанню для забезпечення інтересів власників підприємства, а також фінансування його соціально-економічного розвитку.