Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект 2012.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
2.47 Mб
Скачать

Тема 17 фінанси домогосподарств

17.1. Сутність фінансів домогосподарств

17.2. Структура фінансових ресурсів домогосподарств

17.3. Характеристика доходної частини бюджету домого­сподарств

17.4. Характеристика витратної частини бюджету домогосподарств

_______________________________

17.1. Сутність фінансів домогосподарств

У системі фінансових відносин населення виконує дуже важливу роль. З одного боку воно стимулює розвиток виробництва, оскільки здійснюється для задоволення потреб людини. З іншого боку, населення виступає чинником розвитку виробництва, оскільки є активним елементом продуктивних сил. І нарешті, реалізуючи свої потреби, населення виступає інвестором розвитку виробництва і нагромадження фінансових ресурсів.

Між тим, не все населення приймає участь у виробництві. Частина населення з різних причин є непрацездатною. Це неповнолітні діти та люди похилого віку (пенсіонери), а також інваліди. Але незважаючи на цю обставину суб’єктом фінансових відносин виступає не частина, а все населення, яке розглядається в системі угруповань людей, об’єднаних у сім’ї з метою ведення спільного господарства. В межах цих угруповань працездатне населення утримує непрацездатних членів родини. Фінанси населення в зв’язку з цим ще називають фінансами домогосподарств.

Фінанси, як відомо, носять грошовий характер. Населення теж для реалізації своєї життєдіяльності використовує гроші. Між тим, не всі грошові відносини вважаються фінансовими, а лише ті, що пов’язані з формуванням і розподілом фондів грошових коштів.

Це, перед усім, сімейні грошові фонди цільового призначення, наприклад, страхові (для підтримки рівня поточного споживання), резервні (для здійснення капітальних витрат), накопичувальні (для подальшого інвестування) та інші. Конкретний перелік фондів, які утворюють сім’ї залежить від нагальних потреб членів родини, їх уподобань та пріоритетів.

Отже, фінанси домогосподарств – це сукупність грошових відносин, в яких перебувають домогосподарства і окремі його члени, з приводу утворення і використання грошових фондів в процесі здійснення своєї життєдіяльності.

Характерною особливістю відносин в сфері фінансів домогосподарств є те, що вони найменше регламентовані державою. Домашні господарства самостійно приймають рішення про утворення відповідних фондів, джерела їх наповнення, час і напрямки використання. В умовах ринкової економіки держава не має важелів прямого впливу на використання наявних фондів домогосподарств.

Водночас, держава здатна опосередковано впливати на загальну величину доходів населення. Наприклад, через систему оподаткування фізичних осіб. Підвищення ставок податку скорочує реальні доходи громадян, але водночас збільшуються доходи бюджету, з якого можуть збільшуватися обсяги фінансування сфери соціального забезпечення, внаслідок чого може зрости і рівень реальних доходів населення.

Непрямим важелем впливу на рівень доходів домогосподарств є визначені державою мінімальні соціальні гарантії (мінімальна зарплата, розміри соціальних дотацій, субсидій, допомог, неоподаткований мінімум тощо). В Україні зараз ці показники не відповідають необхідним стандартам якості життя і це негативно в цілому позначається на розвитку економіки.

У високорозвинених країнах доля заробітної плати населення у структурі ВВП складає біля 70%. При такому рівні доходів населення має можливість утворювати резерви грошових коштів і спрямувати їх на інвестиційні цілі: (купувати акції, вкладати гроші на депозитні рахунки). Високий рівень купівельної спроможності населення дозволяє також значні суми грошей витрачати на споживання, інвестуючи таким чином розвиток відповідних виробництв та сфери послуг. Саме тому уряди більшості країн світу дбають про розширення потреб людини і збільшення джерел їх задоволення, що зрештою сприяє розвитку економіки і соціальному прогресу.