Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект 2012.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
2.47 Mб
Скачать

Лекція 6 кредитування підприємств

6.1. Кругообіг коштів підприємств та необхідність залучення кредитів

6.2. Форми та види кредитів в ринковій економіці

6.3. Види банківських кредитів

6.4. Порядок отримання та погашення банківського кредиту

6.5. Комерційне кредитування підприємств

_____________________________________

6.1. Кругообіг коштів підприємств та необхідність залучення кредитів

Кредит - це форма позичкового капі­талу (в грошовій або товарній формах), що надається на умовах повернення та обумовлює виникнення кредитних відносин між тим, хто надає кредит, і тим, хто його отримує.

Виникнення і функціонування кредиту пов'язане з не­обхідністю забезпечення безперервного процесу відтворення, з тимчасовим вивільненням коштів у одних підприємств і появою потреби в них у інших, з розбіжностями у часі і у розмірах між наявними коштами та потребами в них у підприємства для фінансування своєї господарської діяльності.

В ринковій економіці у всіх підприємств виникають потреби в кредитних ресурсах для фінансування оборотних та основних засобів. Додаткові потреби в оборотних коштах, які задовольняються шляхом залучення кредиту, обумовлені нерівномірністю постачання сировини, матеріалів, палива та інших товарно-матеріальних цінностей, сезонними збільшеннями виробничих запасів і запасів готової продукції для розпродажів, нерівномірністю реалізації продукції тощо.

Кредит дозволяє більш раціонально організувати кругообіг оборотних коштів підприємства, сприяє економії власних коштів, які не відволікаються в створення запасів, що тимчасово збільшуються.

В ринковій економіці кредит використовується для фінансування інновацій та інвестицій, зростає його роль в прискоренні науково-технічного прогресу. Також кредит може бути використано при придбанні цінних паперів.

У цілому кредит, як форма руху позичкового капіталу, виконує наступні функції:

1) акумуляція і мобілізація капіталу;

2) перерозподіл фінансового капіталу;

3) економія витрат обігу;

4) прискорення концентрації і централізації капіталу;

5) регулювання економіки.

6.2. Форми та види кредитів в ринковій економіці

Кредити бувають таких видів: банківський, комерційний, державний, лізинговий.

Банківський кредит - це економічні відносини між креди­тором та позичальником з приводу надання коштів банком під­приємству на умовах строковості, платності, повернення, матері­ального забезпечення, цільової спрямованості. Банківський кре­дит надається суб'єктам господарювання всіх форм власності на умовах, передбачених кредитним договором.

Комерційний кредит – це економічні, кредитні відносини, які виникають між окремими підприємствами.

Державний кредит – це економічні, кредитні відносини між державою та суб'єктами господарювання.

Лізинговий кредит – це відносини між суб'єктами господа­рювання, які виникають у разі орендування майна (майновий кредит або лізинг-кредит).

Банківський та державний кредити надаються підприємствам у грошовій формі, лізинговий та комерційний - у товарній. Бан­ківський та державний кредити погашаються в грошовій формі. Комерційний кредит також повертається переважно в грошовій формі. У період становлення ринкових відносин можлива його сплата як у товарній, так і у змішаній формах (товарній і грошо­вій одночасно). Лізинговий кредит може погашатись у грошовій, товарній та змішаній формах.

Слід зазначити, що традиційно в країнах з розвинутою рин­ковою економікою факторингові та лізингові кредитні послуги підприємствам надаються переважно спеціалізованими фінан­сово-кредитними інститутами - факторинговими та лізингови­ми компаніями.

В Україні кредитні послуги у вигляді факторингу надають тільки комерційні банки. Лізингові послуги надають переважно лізингові компанії. У зв'язку з цим лізинговий кредит умовно віднесено до групи небанківських кредитів.

Залежно від мети використання розрізняють кредити, що спрямовані на фінансування: оборотних коштів і основних засобів підприємства.

За терміном надання розрізняють короткострокові (до 1 року); середньострокові (до 3 років) та довгострокові (понад 3 роки) кредити.

Залежно від забезпечення кредити поділяють на 2 групи - забезпечені та бланкові.

Забезпечені кредити гарантуються певними видами активів, а саме: нерухомістю, цінними паперами, товарно-матеріальними цінностями, дебіторською заборгованістю тощо.

Порядок надання кредиту передбачає такі види позичок:

1) прямі – кредитування підприємс­тва безпосередньо одним кредитором;

2) консорціумі – кредитування підприємства кількома кредиторами;

3) позички участі - банки передають (перевідступають) части­ни позички іншим кредиторам. Домовленість про таку позичку можна укласти навіть без відома підприємства-позичальника.