Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект 2012.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
2.47 Mб
Скачать

Лекція 2 організація грошових розрахунків підприємств

2.1. Економічний зміст та принципи організації безготівкових розрахунків на підприємствах

2.2. Види рахунків, що відкриваються підприємствам у банках

2.3. Форми безготівкових розрахунків

2.4. Організація готівково-грошових розрахунків підприємств

2.5. Розрахунково-платіжна та касова дисципліна: наслідки порушення та способи зміцнення

____________________________________

2.1. Економічний зміст та принципи організації безготівкових розрахунків на підприємствах

У процесі здійснення виробничої діяльності (виробництва та про­дажу продукції, отримання і розподілу грошових доходів і накопи­чень та ін.) суб'єкти господарювання вступають у різні розрахунково-грошові відносини з іншими підприємствами, організаціями, ланками фінансово-кредитної системи, фізичними особами тощо. Ці відноси­ни пов'язані з оплатою придбаних товарів, послуг, перерахуванням до різних ланок фінансової системи встановлених податків та плате­жів, виплатою заробітної плати, пенсій, допомоги робітникам та ін.

Розрахунками в народному господарстві назива­ють систему грошових відносин, пов'язаних з оплатою товарів, по­слуг і виконанням інших фінансово-кредитних зобов'язань підпри­ємств, організацій, населення.

Розрахунки за товарними операціями пов'язані з реалізацією продукції, виконанням робіт, наданням послуг. Вони становлять переважну частину всього грошового обороту в державі й обслу­говують поточну фінансово-господарську діяльність підприємств. Від організації розрахунків за товарними операціями залежать розрахунки за нетоварними операціями.

Розрахунки за нетоварними операціями пов'язані з фінансовими операціями: з кредитною системою, бюджетами різних рівнів, сплатою фінансових санкцій. Ці розрахунки здійснюються після реалізації продукції, тобто за результатами завершення кругообігу коштів підприємства.

Ефективність функціонування економіки в цілому і кожного окремого підприємства значною мірою залежить від організації розрахунків.

Грошові розрахунки можуть набирати як готівкової, так і безготівкової форми. Сферу готівкових і безготівкових розрахунків розмежовано. Готівкова форма розрахунків застосовується за обслуговування населення - виплата заробітної плати, матеріального заохочення, дивідендів, пенсій, грошової допомоги. Безготівкові розрахунки – це грошові розрахунки, які здійснюються за допомогою записів на рахунках у банках, коли гроші (кошти) списуються з рахунка платника і переказуються на рахунок отримувача коштів.

Безготівковим грошовим розрахункам, як правило, віддають перевагу. Це пояснюється тим, що за використання безготівкових розрахунків досягають значної економії витрат на їх здійснення. Широкому застосуванню безготівкових розрахунків сприяють банківські установи, у них також зацікавлена держава - не тільки з погляду економного витрачання коштів, а й з погляду вивчення, регулювання і контролю грошового обороту.

Узагальнену класифікацію безготівкових розрахунків підприємств наведено на рис. 16.1.

При побудові системи розрахунків необхідно виходити з вимог найбільшого зближення моменту здійснення платежу з моментом от­римання продукції, товарів, послуг, недопущення утворення необґрунтованої кредиторської заборгованості, максимальної економії платіжних коштів для здійснення розрахунків та можливості забез­печення більш ефективного контролю за використанням грошових коштів. У зв'язку з цим система безготівкових розрахунків повинна відповідати таким вимогам:

1) сприяти своєчасному отриманню постачальником грошових коштів за відвантажену продукцію або надані послуги;

2) створювати умови покупцю для контролю за дотриманням по­стачальником умов договору або угоди про поставку товарно-мате­ріальних цінностей, послуг;

3) забезпечувати можливість контролю з боку банку та постачальника за своєчасністю та повнотою оплати продукції та послуг покупцем.

Рис. 16.1. Класифікація безготівкових розрахунків підприємств

Враховуючи ці вимоги, в основу організації безготівкових розра­хунків покладені такі основні принципи.

1. Самостійний вибір клієнтами установ банків для зберігання гро­шових коштів та форм безготівкових розрахунків.

2. Розрахунки, як правило, повинні здійснюватись одразу ж після відпуску (відвантаження) товарів, надання послуг або одночасно з ними.

3. Платежі мусять здійснюватися через установи банку та під їх контролем тільки за розпорядженням платника та за наявності у нього необхідних грошових коштів або права на отримання банків­ського кредиту.

4. Використання грошових коштів можливе тільки за цільовим призначенням.

5. Розрахунки повинні здійснюватись на підставі розрахунково-платіжних документів типової форми.

Суворе дотримання принципів, форм та правил здійснення безго­тівкових розрахунків забезпечує чітку їх організацію, прискорює обіг коштів у розрахунках, знижує дебіторську та кредиторську заборго­ваність, сприяє зміцненню розрахунково-платіжної дисципліни, гос­подарського розрахунку та підвищенню ефективності виробництва.

Додержання вказаних принципів є обов'язковим як для постачаль­ника, так і для покупця.