Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект 2012.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
2.47 Mб
Скачать

6.2. Причини виникнення та джерела покриття бюджетного дефіциту

Дефіцит бюджету в Україні викликано як загальними причинами, так й особливостями розвитку її економічної системи. Перелік причин виникнення бюджетного дефіциту подано у табл. 6.2.

Таблиця 6.2

Загальні причини бюджетного дефіциту

Причини бюджетного дефіциту в Україні

(кінець ХХ – початок ХХI ст.)

1. Виникнення надзвичайних обставин (війни, стихійні лиха, техногенні аварії)

2. Зміна економічного устрою

3. Криза політичної системи

4. Некомпетентність керівництва держави

5. Незадовільна робота державних служб

6. Необхідність здійснення крупних державних вкладень

7. Надання безкоштовної допомоги іншим державам

8. Структурна незбалансованість народного господарства

9. Значний обіг “тіньового” капіталу

10. Недосконалість податкової системи

11. Низька ефективність суспільного виробництва

12. Нераціональна структура бюджетних витрат

13. Неможливість одержання міжнародних кредитів

14. Низький рівень життя населення

15. Низький рівень соціального забез­печення

1. Перехід від адміністративної економіки до ринкової.

2. Ліквідація наслідків аварії на Чорнобильській атомній станції.

3. Неефективність податкової системи.

4. Висока питома вага збиткових підприємств.

5. Велика частка “тіньової” економіки.

6. Низький рівень життя більшої частини населення України.

7. Необґрунтовано великі витрати бюджетних коштів на фінансування деяких сфер (державного управління, законодавчої та виконавчої влади тощо).

Причини виникнення дефіциту бюджету

Зменшення і повну ліквідацію бюджетного дефіциту може бути забез­печено лише шляхом подолання причин, які його зумовлюють. Розуміння подолання бюджетного дефіциту нерозривно пов’язано з понят­тям його фінансування.

Джерелами фінансування дефіциту бюджету в Україні згідно з Бюджетним Кодексом є:

  • державні внутрішні позики;

  • державні зовнішні позики;

  • внутрішні позики органів влади Автономної Республіки Крим;

  • внутрішні та зовнішні позики органів місцевого самоврядування.

За нормами Бюджетного кодексу України емісійні кошти НБУ не можуть бути джерелом фінансування дефіциту державного бюджету.

У разі фінансування дефіциту бюджету за рахунок внут­рішніх позик шляхом випуску цінних паперів кількість товарів і послуг у народному господарстві не змінюється. Наслідки заборгованості залежать від економічної кон’юнктури, а також стану ринків праці і капіталу.

За наявності у населення вільних коштів і низького попиту на капітал з боку приватного сектора збільшення державних витрат, які фінансуються за рахунок внутрішніх позик, є чинником сприянню економічного росту країни. Якщо уряд України має можливість реалізації суб’єктам господарювання і населенню цінних паперів у розмірах, достатніх для покриття бюджетного дефіциту, то збільшення державних витрат відбувається за рахунок скорочення особистого споживання. Такий перерозподіл використання ВВП не становить небезпеки для економіки країни.

Фінансування бюджетного дефіциту за рахунок зовнішніх позик означає можливість здійснення додаткових державних витрат без обмеження поточного споживання і реальної інвестиційної діяльності приватного сектора. Повернення боргу та його обслуговування будуть здійснюватися за рахунок майбутнього виробництва, а це потребує відповідного збільшення імпорту товарів і послуг. Важливо мати на увазі, що за умов кредитного фінансування державних витрат відбувається перерозподіл у часі бюджетних витрат, частину з яких доведеться відшкодовувати наступним поколінням.

Незважаючи на чітке визначення джерел фінансування дефіциту бюджету Бюджетним кодексом, пошук ресурсів для погашення бюджетного дефіциту має свої особливості: його фінансування з 2002 р. здійс­нювалось за рахунок внутрішніх, зовнішніх позик та коштів від приватизації державного майна. Надходження від приватизації були заплановані в обсязі, що перекриває витрати по обслуговуванню заборгованості за державними позиками минулих періодів (у 2002 р. – за зовнішніми позиками, у 2003 р. – за внутрішніми позиками). Використання коштів від приватизації державного майна як джерела фінансування дефіциту бюджету суперечить вимогам використання приватизаційних ресурсів виключно на розвиток виробництва та розширення народного господарства, але на даний момент це майже єдине реальне джерело.

Бюджетні дефіцити пов’язують з ви­сокими процентними ставками у зв’язку з тим, що держава, пред’являючи масштабний попит на кредитні ресур­си, сприяє зростанню цін на них.

Інструменти залучення фінансових ресурсів повинні відповідати сутнісній характеристиці бюджетного дефіциту і мати строки погашення більше одного року. Інакше з’являться негативні наслідки щодо обслуговування державного боргу.