Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект 2012.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
2.47 Mб
Скачать

1. 3. Статутний фонд підприємств

Основним джерелом господарської діяльності підприємства є статутний фонд, що являє собою сукупність коштів вкладених у підприємство його власником. Порядок формування статутного фонду регулюється законодавством України й установчих документів підприємства.

Статутний фонд державних підприємств відображає суму коштів, виділених державою в момент вступу підприємства в експлуатацію для здійснення його діяльності.

У процесі розвитку ринкових відносин в Україні виникли недержавні організаційно-правові форми ведення господарства: акціонерні товариства (АТ) відкритого й закритого типу; товариства з обмеженої (ТОВ), додаткової (ОДО) відповідальністю, повне (ПТ) і командитне (КТ) товариства; кооперативи.

АТ - господарське товариство, статутний капітал якого розділений на певну кількість акцій рівної номінальної вартості і яке несе відповідальність за своїми обов'язками всім приналежним майном.

Статутний фонд визначає мінімальний розмір майна суспільства, що гарантує інтереси його кредиторів. Згідно Господарському кодексу статутний фонд не може бути менш 1250 мінімальних заробітних плат (виходячи із ставки мінімальної заробітної плати, чинної на момент створення товариства).

Випуск акцій АТ здійснюється на всю вартість майна. У момент установи суспільства його статутний капітал повинен складатися з обговореного числа звичайних і привілейованих акцій.

У забезпечення акцій засновниками можуть бути внесені споруди, нематеріальні активи (інтелектуальна власність), інши матеріальні цінності, кошти в національній й іноземній валюті.

На момент реєстрації має бути оплачено не менш 60 % випущених акцій АТ. Неоплачений капітал повинен бути внесений засновниками й акціонерами підприємства протягом року.

Акціонери мають право на одержання доходу на вкладений капітал у вигляді дивідендів, на переважне право покупки акцій даного підприємства, на одержання інформації про діяльність АТ, на участь у керуванні, на частку коштів при ліквідації підприємства.

Збільшення статутного фонду АТ здійснюється за рішенням загальних зборів шляхом збільшення номінальної вартості акцій при незмінній їхній кількості, або шляхом збільшення кількості акцій при збереженні величини номінальної вартості. Умовою збільшення фонду є це повна оплата акцій по номіналі.

Статутний капітал АТ може зменшуватися шляхом зменшення номінальної вартості акцій або шляхом зменшення кількості акцій в обігу. В останньому випадку підприємство може викупити акції для їхній наступного анулювання, або власники безоплатно передають їх до анулювання.

За умови повної оплати номінальної вартості акцій статутного фонду АТ має право випускати облігації на суму не перевищуючий розмір статутного фонду.

Статутний капітал товариств з повною, обмеженою, додатковою відповідальністю, командитних товариств складається із часток засновників (учасників) товариств. Внесками в майно товариства можуть бути: кошти, цінні папери, майнове право, інтелектуальна власність, інші права, що мають грошову оцінку.

Учасники повного товариства відповідають перед кредиторами майном, вкладеним у підприємство, і всім особистим майном; учасники товариства з додатковою відповідальністю відповідають перед кредиторами розміром майна, вкладеним у підприємство, а також розміром особистого майна в кратному розмірі від частки в статутному капіталі підприємства; учасники товариства з обмеженою відповідальністю відповідають перед кредиторами тільки часток, вкладеної в підприємство. Учасники дістають прибуток на вкладений капітал, беруть участь у керуванні підприємством.

У складі учасників командитного товариства є повні товариші, які ризикують всім майном, беруть участь у керуванні підприємством, дістають прибуток на вкладений капітал, і є коммандити, які несуть відповідальність у межах внеску, дістають прибуток на вкладений капітал, але не беруть участь у керуванні.

Розмір статутного фонду ТОВ не може бути меньшим за 100 мінімальних заробітних плат. На момент реєстрації кожним учасником повинно бути внесено до статутного фонду не меньше 30 % від обумовленої в установчому договорі суми. Учасники товариства зобов'язані повністю сплатити свою частку до статутного фонду не пізніше одного року після дати реєстрації товариства.

Після повної сплати внеску учасник має право, за згодою інших учасників, уступити свою частку або її частину одному чи кільком учасникам цього ж товариства або третім особам. Учасники товариства користаються переважним правом придбання частки учасника пропорційно їх часткам у статутному капіталі або в іншому погодженому між засновниками розмірі. Передача права на частку у статутному капіталі здійснюється протягом одного року. При виході із товариства учасник має право одержати вартість частини майна товариства пропорційно його частці у статутному капіталі. За вимогою учасника і за згодою засновників внесок може бути повернено повністю чи частково у формі товарів чи матеріальних цінностей. Вищим органом ТОВ є збори його учасників. Кожний учасник має кількість голосів пропорційно розміру його частки у статутному капіталі.