Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
audit_210.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

192. Аудит фінансового стану суб’єкта господарювання

Аудит фінансового стану підприємства проводиться за даними певних груп економічних показників, які наводять загальну оцінку фінансового стану підприємства, прибутковості його діяльності і довгострокової платоспроможності.

Джерелами визначення показників фін. стану можуть бути: баланс (форма 1); звіт про фін.рез. (форма 2); звіт про рух грошових коштів (форма 3); дані статистичних органів; дані оперативного обліку під-ва; додаткова інф.

Аудитор (аудит. фірма) може самостійно вибирати най­більш придатні показники для аналізу фін. стану під-ва. Результати аналізу повинні базуватися на інф. бух. звітності, достовірність якої підтверджена.

Виділяють такі основні групи показників фін. стану під-ва:показники ліквідності та платоспро-можності; фінансової стійкості; ділової активності; рентабельності та ін.

Аудит фінансового стану підприємств починається, перш за все, з їх платоспроможності. Платоспроможність підприємства - це можливість у практичній ситуації, що склалася, погасити всі свої зобов'язання перед кредиторами (банками, бюджетом, постачальниками і т.п.)

Послідовність і напрями аудиту:

1.Загальна оцінка фінансового стану підприємства визначається методами аналізу показників фінансової незалежності, прибутковості, платоспроможності, стійкості за даними балансів на початок року і на кінець звітних періодів.

2.Перевірка наявності і використання власних оборотних коштів.

Наявність власних оборотних коштів визначається за даними першого розділу активу і пасиву балансу підприємства станом на початок року та перевіряємих звітних періодів. Аудитор повинен оцінити, чи забезпечує підприємство покриття нормативних запасів матеріальних цінностей власними коштами, і стан збереження власних оборотних коштів. Основними факторами, які впливають на зменшення власних оборотних коштів, є прямі збитки минулих років і поточного року, низький рівень прибутковості підприємницької діяльності через спад обсягів виробництва і попиту покупців.

3.Перевірка дотримання розрахунково-платіжної дисципліни здійснюється для виявлення причин низької платоспроможності підприємства. При цьому стан підприємства вивчається за даними балансу та журналів-ордерів №№ 6, 8 у динаміці складу кредиторської і дебіторської заборгованості, особливо неправомірної, з термінами оплати, що минули. Ретельно досліджується організація розрахунків з покупцями, оскільки від неї залежать обсяги реалізації продукції, стан дебіторської заборгованості, надходження оплати грошовими коштами.

4.Узагальнення результатів аудиту фінансового стану підприємства. Систематизуючи матеріали аудиту про фінансовий стан підприємства, аудитор повинен узагальнити причини напруженого фінансового стану, показати такі важливі показники фінансової діяльності, як використання оборотних коштів не за призначенням, вилучення їх з обороту, нестача оборотних коштів.

Методика аналізу така: попередньо ознайомитись з результатами роботи під-ва; розрахувати основні показники; порівняти розраховані значення з нормативними; віднести під-во до певного класу за фін. станом.

Показники платоспроможності (ліквідності) відображають можливість клієнта погасити короткострокову заборгованість своїми засобами. Під час обчислення цих показників за базу розрахунку беруть короткострокові зобов’язання. Показники ділової активності харак-ть, наскільки ефек­тивно клієнт використовує свої кошти. До них відносять різні по­казники оборотності. Показники рентабельності хар-ють прибутко-вість ді-сті під-ва, розраховується як відношення отримува­ного балансовою чистого прибутку до витрачених коштів. Одним з найважливіших показників під-ва є показник (коефіцієнт) ліквідності = (грош. Кошти + короткострокові фін. вкладення) / короткострокові зобов’язання. У розрахунках показників платоспроможності, ліквідності, обсягу оборотного капіталу визначається дебіторська заборгова­ність і запаси. Від того, наскільки швидко вони перетворюються у готівку, залежить фін. стан П, його плато­спроможність. З метою визначення цієї ситуації на П обчислюється оборотність рахунків дебіторів, що розраховується як відношення виручки від реалізації до суми заборгованості. Чим вищий цей показник, тим швидше дебіторська заборгова­ність перетворюється у готівку.

Отже, аудит фін. стану під-ва досліджує не лише фактичну ситуацію на під-ві, його платоспромож­ність і ліквідність, а й перспективу зростання ділової активності, підвищення еф-ті госп-ня. Підсумковою стадією аналізу фін. стану є системати­зація і групування результатів перевірки, одержаних у процесі аудиту фін.-госп. ді-сті під-ва. Аудит фін. стану під-ва завершується розроб­ленням заходів щодо поліпшення маркетингової ді-сті, де пе­редбачають підвищення ек. еф-сті ді-сті під-ва, зміцнення внутрішньовиробничого госп. розрахунку. Висновки і пропозиції за результатами аудиту повинні розроблятися по кожному підрозділу під-ва з участю еко­номістів, фінансистів, бухгалтерів, аудиторів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]