Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
audit_210.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

17. Умови забезпечення незалежності функціонування внутрішнього аудиту.

Незалежність - це можливість здійснювати об'єктивний і незалежний аудит, оцінювати отримані результати і складати неупереджений аудиторський висновок. Одна з незаперечних вимог до внутрішніх аудиторів - не бути зв'язаними з тими видами діяльності, які вони перевіряють.

Незалежність дає змогу внутрішнім аудиторам робити правдиві й неупереджені висновки, що необхідні для належного проведення аудиторської перевірки. Це досягається в результаті організаційного визначення статусу та об'єктивності служби внутрішнього аудиту.

На рівень незалежності аудитора впливають також і окремі аспекти його виконавчої діяльності. Аудитор не повинен нести відповідальність за операційні функції суб'єкта господарювання. Окрім того, він не зобов'язаний усувати недоліки, якщо встановлені неефективні або непродуктивні операції. За умови виконання таких функцій внутрішні аудитори практично несли б відповідальність за виконану ними роботу при наступному аудиті. Це, в свою чергу, говорить про те, що незалежність була б обмеженою.

  1. 8. Користувачі обліково-економічної інформації та їхні інтереси.

Необхідність проведення аудиту обмовлюється потребою користувачів інформації про реальний стан суб’єкта госп-ня. Користувачами цієї інф-ї можуть бути: 1)упововажені на підставі законів України представники органів державної влади; 2)власники, засновники госп. суб’єкта; 3)інші юр. та фіз. особи, які мають матеріальну зацікавленість у результатах госп.-фін. д-сті суб’єкта госп-ня (кредитори, інвестори, постачальники та ін. особи). Користувачі цієї інф-ї мають право, згідно із ЗУ “Про ауд. д-сть” виступати замовниками на проведення аудиту та виконання інших ауд. послуг, визначати обсяги та напрями ауд-х перевірок у межах повноважень, наданих зак-вом, установчими док-ми або окремими договорами. Об’єктивність аудит. висновку передбачається незалежністю аудиту і диктується потребами користувачів. Вневненість у достовірності і повноті інф-ї, наданої аудитором користувачам, не є абсолютною. Аудит дає лише приблизний, хоч достатньо високий, ступінь цієї впевненості. Аудит – це процес зменшення рівня інф-ного ризику для користувачів фін. звітів.

Внутрішні:

1.Власники під-ва і вищий управ. Персонал –заг.фінансове положення під-ва,ухвалення управ рішень тактичного і стратегічного харак-ру

2.Менеджери різних напрямів діяльності- інф-я про функціонування підлеглої системи діял-ті,ухвалення управл рішень про вдосконалення і регулювання діял-ті по різним напрямкам

3.Керівники підрозділів- інф-я про функ-ня підрозділів,про витрати,доходи,ухвалення оперативних рішень по контролю і управ.підрозділами

Робочі і службовці під-ва- про заг стан функт-ня під-ва,збереження робочих місць,можливість підвищення оплати праці

Зовнішні:

1.Дійсні і потенційні інвестори-фін положення під-ва,рентаб-ть,одержані прибутки,можливість отримання прибутку,ухвалення рішень по операціях з акціями,про доцільність вкладення

2.Банківські і ін. кредитні установи-фін і майнове положення,платоспроможність,можливість надання кредитів,вірогідність повернення кредиту і отримання відсотків

3. Постачальники і ін. кредитори-платоспроможність під-ва,своєчасність оплати рахунків,заборгованості

4.Замовники,покупці,клієнти-ін-я про фін положеня під-ва,можливість отримання необхідних товарів і послуг

5.Органи держаного регулювання і контролю-своєчасність і повнота спалти і планування надходжень податків і ін. зборів,фін і майнове положення під-ва,ухвалення рішень про корпоратизацію,акціонування,приватизаці. Під-ва.Узаг аналіз звіт під-ва підготовка необх інф-ї для самих найвищих органів управ.

6. Профспілки –фін положення під-ва,галузей,підготовка до ведення переговорів з питань праці і його оплати на предмет забезпечення соц. Гарантій і захисту прав праців.

7.Громадськість- заг вплив діял-ті під-ва на добробут сус-ва ,на оточуюче середовище

8.Інші користувачі-за потреби

  1. 9. Причини необхідності існування незалежного аудиту.

Необхідніст існування незалежного аудиту обумовлена розвитком економічних відносин : розвитком машинного в- цтва, появою акціонерних компаній.

4ри причини існування незал. аудиту: 1+ залежність управлінських рішень від якості фінансово – економічної інформації.

2+ достовірність фінансово- економічної інформаціїне може бути оцінена безпосередніми користувачами, необхідні спеціальні знання.

3+ фінансова звітність та інша економічна інформація схильна до викривлень, її достовірність не може бути автоматично досягнута.

4+ велика кількість користувачів фінансово – економічної інформації з різними інтересами та обмеженість доступу до неї.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]