Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
audit_210.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

106.Сутність методу вибіркового дослідження в аудиті.

Відповідно до МСА № 530 «Аудиторська вибірка» під вибіркою розуміють використання аудиторських процедур до менш ніж 100 % елементів в сукупності, яка стосується аудиту, таким чином, щоб усі одиниці вибірки мали шанс бути відібраними для того, щоб забезпечити аудитора обґрунтованою основою, завдяки якій будуть зроблені висновки про всю сукупність.

Під час виконання замовлення аудитори широко використовують вибіркове дослідження — статистичне і оціночне.

При здійсненні оціночної вибірки аудитор визначає обсяг вибірки, покладаючись на власну інтуїцію і на теорію вибірки.

Статистичне вибіркове дослідження, засноване на теорії ймовірності, дає аудитору можливість користуватися розробленими методами розрахунку обсягу вибірки для якісної оцінки її результатів. Теорія статистики, на якій базуються такі методи аудиторської вибірки, виділяє досить багато видів вибірки. Специфіка проведення аудиту зумовлює виділення власних видів аудиторської вибірки.

Представницька вибірка — це вибірка, що відображає основні характеристики генеральної сукупності. Непредставницьку вибірку можна отримати в двох випадках: при великій помилці вибірки та при невибірковій перевірці. Ризик її виникнення відповідно називається вибірковим та невибірковим. На етапі попереднього обстеження суб’єкта перевірки інколи доцільно здійснювати ідентифікаційну вибірку, що дає необхідні відомості про об’єкти дослідження. Наприклад, при ознайомленні з обліковими регістрами доцільно відібрати кілька з них для отримання інформації про спосіб складання, форму і вид подання даних, правильність заповнення тощо.

Дослідна (робоча) вибірка формується з метою встановлення конкретних доказів, здійснення записів у робочі документи та обґрунтування думки про достовірність бухгалтерського обліку та звітності.

Контрольно-аналітична вибірка — це вибірка, що дає змогу аудитору на завершальній стадії аудиторської перевірки виявити можливі помилки та недоробки, допущені на попередніх етапах аудиту. Якість отриманої вибірки і відповідно точність аудиторського висновку залежать від того, наскільки правильно використовують способи і прийоми вибіркового дослідження. Є досить різноманітні прийоми аудиторського вибіркового дослідження, але найпоширенішими з них, що використовуються в зарубіжній і вітчизняній практиці, є: статистичні, нестат; прості, складні; ручні, комп; механічні, оціночні; кількісні, монетарні; невпорядкований відбір, систематичний відбір, випадковий відбір.

107.Сутність аналітичних процедур та їх види.

Аналітичні процедури – це оцінка фін інформації шляхом вивч правдоподібних взаємозв’язків між фін та нефін даними, вони включ вивч ідентифік відхилень та взаємозв’язків, що ідуть всупереч іншій відповідній інформації або значно відхиляються від прогнозованих сум.

Аналітичні процедури застосовуються для отримання розуміння суб’єкта господарювання і для оцінки ризиків.

Аналітичні процедури застосовуються у 3-х аспектах:

*процедури перевірки по суті;

*виявлення та дослідження незвичайних статей;

*на стадії завершення аудиту.

Аналітичні процедури (МСА 520 «Аналіт процедури») включають аналіз суттєвих коефіцієнтів та тенденцій, включаючи наступне вивчення відхилень та взаємозв’язків, які узгоджуються з іншою значимою інформацією або які мають відхилення від прогнозованих сум.

Види аналітичних процедур:

1)порівняння даних клієнта і даних в цілому по галузі;

2)порівняння даних клієнта з аналогічними даними за попередній період;

3)порівняння фактичних даних клієнта з результатами, які очікував клієнт;

4)порівняння даних клієнта з результатами, які очікував аудитор;

5)порівняння даних клієнта у бухгалтерських звітах із іншою фінансовою не бухгалтерської інформацією.

Аналітичні процедури можуть використовуватись за такими напрямами:

  • використ. для оцінки ризиків і для оцінки суб’єкта господарювання та його середовища;

  • використ. як процедури перевірки по-суті, якщо вони більш ефективні ніж детальні тести, та для зменшення ризику суттєвого викривлення;

  • для загального огляду фінансових звітів наприкінці аудиту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]