Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
audit_210.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

195.Аудит в системі державного фінансового контролю.

Державний фінансовий контроль реалізується державною контрольно-ревізійною службою через проведення державного фінансового аудиту та інспектування. Державний фінансовий аудит є різновидом державного фінансового контролю і полягає у перевірці та аналізі фактичного стану справ щодо законного та ефективного використання державних чи комунальних коштів і майна, інших активів держави, правильності ведення бухгалтерського обліку і достовірності фінансової звітності, функціонування системи внутрішнього контролю.

Цілі аудиту в системі державного фінансового контролю:

* Оцінка відступів від прийнятих стандартів обліку;*Оцінка порушення принципів обліку;* Оцінка порушення законності;* Оцінка неефективності використання людських, фінансових та інших ресурсів;*Оцінка не результативності діяльності;*Оцінка неекономічності фінансового управління.

Метою державного аудиту є визначення правильності здійснення фінансових операцій, законність та ефективності результатів діяльності державних організацій, установ.

Основним завданням державного аудиту є проведення незалежних, об’єктивних перевірок відповідності внутрішнього управління і фінансової звітності законодавчим і нормативним вимогам та здійснення оцінок економічності, ефективності і результативності діяльності органів виконавчої влади та установ – розпорядників бюджетних коштів.

Функціональними завданнями державного аудиту є:

1) організація та здійснення перевірок у напрямах оцінки: надходжень доходів державного бюджету; надання і використання пільг з оподаткування; використання коштів державного бюджету; управління державним майном та немайновими активами; формування та використання коштів позабюджетних фондів і резервів; обігу коштів бюджетів і державних позабюджетних фондів у банках і інших кредитно-фінансових установах; управління коштами, які надаються Україні з-за кордону, а також під які надані гарантії Уряду; утворення, обслуговування та погашення державного боргу; доходів та видатків некомерційних організацій, заснованих за бюджетні кошти; місцевих бюджетів, економічної та фінансової діяльності місцевих органів влади та комунальних підприємств;

2) підготовка висновку щодо звіту Уряду про виконання державного бюджету;

3) сприяння запровадженню чітко визначеної бюджетної класифікації та максимально простого й зрозумілого порядку бухгалтерського обліку і звітності (на підставі раніше проведених контрольних заходів);

4) розробка пропозицій з усунення виявлених порушень законодавства та нормативно-правових актів і відхилень від прийнятих рішень;

5) підготовка експертно-аналітичних висновків, включаючи зауваження до законопроектів та інших нормативних актів фінансового характеру.

Об’єктами державного аудиту слід вважати комплекс чи окремі процеси, на які спрямовуються контрольні заходи суб’єкта державного аудиту.

До суб’єктів державного аудиту в Україні відповідно до законодавства слід відносити Рахункову палату України і Державна фінансова інспекція та її територіальні органи, й аудиторські фірми, які уповноважені на таку діяльність законодавством та можуть виконувати аудит у сфері управління державними фінансами за дорученням інших органів, наприклад, Рахункової палати України.

Нормативно-правове забезпечення державного фінансового аудиту в Україні:

Закон України «Про фінансовий контроль в Україні»,Закони України, Бюджетний кодекс України, Господарський кодекс України, Укази Президента тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]