Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
audit_210.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

90. Властивий ризик та його визначення аудитором.

Властивий ризик, згідно МСА 200, - чутливість тверджень щодо класу операції, залишку на рахунку або розкриття інформації до викривлення, яке може бути суттєвим окремо або в сукупності з іншими викривленнями, якщо припустити, що немає відповідних процедур контролю. Цей ризик може стосуватися впливу будь-яких чинників фін-госп діяльності, які можуть знайти відображення у ФЗ.

Ці чинники поділяються на внутрішні і зовнішні:

Зовнішні: інфляція, політика держави в конкретній галузі, технічні та технологічні зміни, конкуренція, ринки збуту, складність та мінливість нормативно-правового забезпечення галузі, репутація підприємства в ділових колах, зміна політичної влади в країні, тощо.

Внутрішні: умови виробництва та характер технологічних процесів, наявність суперечок та проблем у відносинах між керівництвом та власниками компанії, організаційна структура компанії та розміщення основних підрозділів компанії, наявність проектів щодо отримання додаткового капіталу, кадрова політика підприємства та плинність кадрів адмін. персоналу, неефективне використання потужностей, тощо.

Джерела інформації для оцінки властивого ризику:

1) Результати аудиту попередніх періодів.

2) Результати опитування та анкетування керівництва п-ва-клієнта та його персоналу.

3) Результати спостережень.

4) Статистичні дані;

5) Засоби масової інформації;

6) Вивчення док-тів п-ва (вибірково).

91. Ризик контролю та його визначення аудитором.

Ризик контролю – ризик того, що потенційне викривлення у твердженні стосовно класу операції, залишку на рахунку або розкриття інформації, яке може бути суттєвим окремо або в сукупності з іншими викривленнями, не буде попереджено або своєчасно виправлено за допомогою внутр. контролю суб’єкта господарювання. Для його визначення оцінюється ризик системи бухг обліку та ризик системи внутр. контролю.

Ризик системи б.о. оцінюється за напрямами:

1) Обліковий персонал : освіта, досвід, з/п, кількість тощо.

2) Нормативна база: постійність або частота зміни, повнота, узгодженість різних видів нормативних актів.

3) Облікова політика та методи ведення б.о.: дотримання облікової політики, правильність документування госп. операцій та відображення їх в облікових регістрах, правильність складення ФЗ, узгодженість показників фінансового, податкового та управлінського обліку, надійність програмного і технічного забезпечення.

92. Ризик невиявлення помилок аудитором та його визначення.

Ризик невиявлення – ризик того, що процедури, виконані аудитором для зменшення аудиторського ризику до прийнятно низького рівня, не дадуть змоги виявити викривлення, що існує, та яке може бути суттєвим окремо та в сукупності з іншими викривленнями.

Ризик невиявлення – доля похибки, яку може дозволити собі аудитор при наявних системах обліку та внутр. контролю, при дотриманні умов якості аудиторської перевірки. Він є регульованою величиною, для його зниження аудитор повинен збільшити кількість аудиторських процедур перевірки по суті.

Ризик не виявлення включає в себе:

- ризик аналітичних оглядів;

- ризик тестів оборотів (включає ризик вибіркових методів і ризик невибіркових методів).

Ризик не виявлення контролюється аудиторром, шляхом зміни характеру, складу та кількістю процедур.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]