Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
audit_210.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

207.Операційний аудит у складі аудиторських послуг.

Операційний аудит – це систематичний огляд діяльності під-ва (або окремих його підрозділів) з метою визначення її ефективності. Тобто метою операційного аудиту є оцінка окремих господарських процесів або операцій. Цей вид аудиту проводиться за бажанням клієнта, а його кінцевим результатом є звіт з пропозиціями.

Його метою є дослідження ефективності і продуктивності тієї чи іншої підсистеми будь-якої загальної системи, підтвердження законності діяльності управлінців, правильності складання податкової звітності, використання фондів, визначення кінцевого результату діяльності господарської системи.

Результатом проведення операційного аудиту стають рекомендації керівництву щодо шляхів підвищення еф-сті роботи орг-ї. Через те, що операційний аудит проводиться у багатьох сферах, у яких можна оцінити операційну еф-сть, неможливо точно охарактеризувати типовий операційний аудит. В одній орг-ї аудитори можуть оцінити надійність і достатність інф-ї, що викор-ся керівництвом для ПУР (наприклад, щодо придбання нових ОЗ), тоді як в іншій орг-ї аудитори можуть оцінити еф-сть документообороту, пов’язаного з процесом продажу. У процесі операційного аудиту перевірка не обмежується тільки перевіркою процедур ведення БО. Результати операційного аудиту значно важко визначити. Причина полягає в тому, що еф-сть проведення певних операцій оцінити об'єктивно значно важче, ніж дотримання нормативних вимог або опублікування фін. звітності відповідно до загаль­ноприйнятих принципів БО. Установлені для оцінки операційної еф-сті критерії є дуже суб'єк­тивними, тому з цього погляду операційний аудит часто від­носять скоріше до управлінського консультування, ніж до аудиту.

206.Аудит ефективності фінансово-господарської діяльності.?

Одним з етапів аудиту фінансово-господарської діяльності є перевірка фінансової звітності, зокрема балансу. Баланс суб’єктів підприємницької діяльності перевіряється у два етапи:

1) попередня документальна перевірка або камеральна;

2) документальна перевірка.

Своєчасність подання річних і квартальних балансів.

Відповідно до Положення «Про організацію бухгалтерського обліку і звітності в Україні», підприємства подають державним податковим адміністраціям за своїм місце-знаходженням бухгалтерські звіти в порядку і терміни, встановлені чинним законодавством.

Наявність усіх необхідних реквізитів.

Порядок заповнення звітів визначений в Інструкції «Про порядок заповнення форм квартального бухгалтерського звіту підприємства, та в Інструкції «Про порядок заповнення форм річного бухгалтерського звіту підприємства». Відповідно до цих документів заглавна частина форм заповнюється у наступному порядку: реквізит «Підприємства»; реквізит «Територія»; реквізит «Форма власності»; реквізит «Галузь»;реквізит «Орган державного управління»; реквізит «Кількість підприємств»;реквізит «Адреса»; коди за ЄДРПОУ, за СПАТО, за КРВ, за СПОДУ.

Узгодженість звітних даних.

Узгодженість звітних даних перевіряється шляхом порівняння однойменних даних у різних формах звітності. Перевірці підлягає таке питання:чи відповідають показники балансу даним Головної книги, журналів-ордерів і аналітичного обліку.

Після здійснення вищенаведеного можна зробити висновок щодо ефективності фінансово-господарської діяльності підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]