Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
audit_210.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

190.Аудит звіту про рух грошових коштів.

Звіт про рух грошових коштів містить інформацію про надходження і вибуття грошових коштів у результаті операційної, інвестиційної та фінансової діяльності під-ва.

Мета аудиту – перевірити достовірність складеного Звіту про рух грошових коштів підприємства, відповідність його Балансу та Звіту про фінансові результати. П(С)БО 4 «Звіт про рух грошових коштів».

Завдання аудиту – встановити:

*дотримання методичних підходів при складанні Звіту про рух грошових коштів прямим і непрямим способом у результаті операційної діяльності;

*правильність відображеного у Звіті про рух грошових коштів за видами діяльності (операційної, інвестиційної і фінансової);

*зміни в чистих активах та фінансовій структурі, а також їх вплив на суми й час потоків грошових коштів з метою коригування відповідно до нових умов та можливостей;

*розробку пропозицій аудитором щодо врахування змін у грошових коштах та їх еквівалентах, які відбулися за звітний період, та вплив фінансової діяльності на грошові потоки підприємства.

Порядок проведення:

- перевірка руху грошових коштів у результаті операційної діяльності;

- перевірка руху коштів у результаті інвестиційної діяльності;

- перевірка руху коштів у результаті фінансової діяльності.

загальні джерела інф.: баланс, звіт про фінансові результати, звіт про рух грошових коштів, звіт про власний капітал, примітки до фінансової звітності, Головна книга, первинні документи за касовими та банківськими операціями з грошовими коштами, облікові регістри поточного обліку операцій з грошовими коштами (відомості, книги); банківські виписки; договори, контракти, угоди, на підставі яких виконувалися платежі (надходження) грошових коштів; матеріали інвентаризації каси; відповіді на запит у банк, до постачальників, покупців, страхових компаній з підтвердження здійснених платежів грошовими коштами; робочі документи внутрішнього аудитора; інформація, отримана від керівництва підприємства-клієнта; дані із зовнішніх джерел про валютні курси тощо.

Методика аудиту звіту про рух грошових коштів:

1.Перевірка відповідності ф. № 3 «Звіт про рух грошових коштів» законодавчо встановленим вимогам щодо його оформлення;

2.Встановлення правильності наведення у звіті показників за попередній звітний період шляхом порівняння з показниками попереднього звіту;

3.Перевірка правильності показників першого розділу звіту, сформованого непрямим методом:

4.Перевірка правильності показників першого розділу звіту, сформованого прямим методом:

5.Арифметична перевірка правильності визначення результату руху грошових коштів

6. Взаємна перевірка правильності відображення курсових різниць

7.Взаємна та арифметична перевірка правильності визначення залишку грошових коштів на кінець року

191.Аудит звіту про власний капітал.

Мета аудиту Звіту про власний капітал – підтвердити вірогідність інформації про зміни у складі власного капіталу підприємства впродовж звітного періоду. Визначення змісту,форми Звіту та загальні вимоги до розкриття його статей передбачено П(С)БО 5 «Звіт про власний капітал».

Завдання аудиту — встановити: достовірність і повно відображення у звіті результати роботи підприємства щодо збільшення або зменшення власного капіталу. Iнф., наведена в Звіті про власний капітал, має бути достовірною, без помилок і перекручень, які впливають на користувачів фінансової звітності. Підставою для заповнення Звіту є дані синтетичного й аналітичного обліку, які мають бути тотожними.

Перевірка правильності формування за кожною статтею власного капіталу здійснюється за джерелами його формування: статутного капіталу, пайового, додатково вкладеного, ін. додаткового, резервного капіталу, нерозподіленого прибутку, неоплаченого й вилученого капіталу.

Завдання аудиту власного капіталу:

1) перевірка правильності формування та відображення в обліку власного капіталу 2) перевірка правильності відображення власного капіталу у фінансовій звітності.

Джерела інформації при аудиті власного капіталу: 1. Установчі документи (установлений договір, статут, протоколи зборів заснов-ників, учасників, акціонерів). 2. Внутрішні нормативні документи (наказ про облікову політику, положення про організацію та оплату праці, про функці-онування окремих служб підприємства, в т. ч. обліково-економічної та інших, про використання прибутку тощо). 3. Документи по формуванню статутного капіталу (надходження коштів, матеріальних цінностей від засновників-учасників та інші первинні документи). 4. Бухгалтерські регістри обліку власного капіталу, (журнали, відомості, оборотні відомості, головна книга). 5. Документи фінансової звітності.

Аудиторські процедури при аудиті власного капіталу:

1. Дослідження уставних документів, оцінка відповідності їх змісту законодавчим вимогам.

2. Оцінка відповідності організації обліку власного капіталу (статутного, резервного, додаткового та інших нормативним вимогам).

3. Перевірка правильності формування статутного, пайового та резервного капіталу відповідно до установчих документів та нормативних вимог. 4. Перевірка правильності відображення в обліку величини статутного капіталу та її змін.

5. Перевірка формування статутного капіталу в іноземній валюті. 6. Перевірка правильності формування та відображення в обліку додаткового капіталу.

7. Перевірка правильності відображення в обліку неоплаченого та вилученого капіталу.

8. Перевірка відповідності аналітичного обліку, статутного, пайового та резервного капіталу первинним документам, синтетичному обліку, записам в головну книгу та оборотну відомість.

9. Перевірка правильності формування та відображення в обліку забезпечення майбутніх витрат і платежів (забезпечення виплат відпусток, додаткового пенсійного забезпечення, забезпечення гарантійних зобов’язань, забезпечення інших витрат і платежів).

10. Перевірка правильності формування та відображення в обліку цільового фінансування та цільових надходжень (субсидій, асигнування з бюджету та позабюджетних фондів, цільових внесків фізичних та юридичних осіб тощо).

11. Перевірка відповідності аналітичного, синтетичного обліку записам в головну книгу та оборотні відомості.

12. Перевірка правильності відображення інформації про власний капітал у фінансовій звітності та примітках до неї.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]