Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
audit_210.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

97. Процедури вибору клієнтів аудиторською фірмою.

Клієнтами можуть бути як фізичні, так і юридичні особи, що функціонують на території України і потребують аудиторських послуг.

При виборі клієнта необхідно враховувати його особливості залежно від організаційно-правових форм та від форм власності, а також від сфери діяльності. При цьому слід брати до уваги тривалість співпраці з аудитором або аудиторською фірмою.

За організаційно-правовими формами клієнтів поділяють на підприємства, установи, організації, об'єднання, фонди, громадян, які самостійно провадять підприємницьку діяльність. Крім цих форм законодавством окремо виділяються господарські товариства: акціонерні товариства, товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з додатковою відповідальністю, повні та командний товариства.

Перш ніж укласти договір на аудиторські послуги, аудиторська фірма (аудитор) повинна провести оцінку клієнта, оскільки непродуманий вибір клієнта може призвести до значних фінансових витрат, підриву репутації аудиторської фірми (аудитора). При виборі клієнтів необхідно пам'ятати про відповідальність аудитора та зважати на економічну ситуацію в Україні, коли більшість підприємницьких структур порушує чинні правила ведення бухгалтерського обліку, складання звітності, а інколи навмисне допускає порушення, які перекручують звітність та відомості про фінансово-майновий стан.

Після попередньої усної узгодженості між клієнтом і аудиторською фірмою (аудитором) клієнт надсилає на її (його) адресу листа з пропозицією про проведення аудиту, в якому зазначає мету проведення аудиту і завдання, які необхідно вирішити в процесі аудиту, бажаний масштаб аудиторської перевірки.

Розглянувши пропозиції щодо проведення аудиту, аудиторська фірма (аудитор) надсилає лист-відповідь, у якому дає згоду на проведення аудиту або відмовляється від запропонованої роботи.

98. Планування аудиту. Загальна стратегія.

Згідно МСА 300 «планування аудиту фінансової звітності» планування - це розробка розробка заг стратегії та детального підходу до очікуваного характеру,часу та обсягу ауд перевірки.Планування в аудиті – визнач засобів для досягнення цілей в аудиті.

Мета планування – упорядкування роботи аудитора для ефективного надання послуг у встановлений термін.

Планування (види) аудиту:

  • Стратегічне, довгострокове

  • Поточне

  • Оперативне

Принципи планування:

  1. Комплексності/цілісності (взаємозв’язок всіх етапів планування.)

  2. Безперервності

  3. Оптимальності та ефективності

  4. Доречності

  5. Гнучкості

  6. Принцип контролю

Етапи планування:

  1. Визнач мети і завдання аудиту

  2. Оцінка існуючого середовища клієнта

  3. Вибір стратегії та її реалізація

  4. Склад заг плану аудиту

  5. Підбір уточнення процедур контролю

  6. Розробка програми аудиту

  7. Коригування заг плану і програми аудиту.

В процесі план-ня створ-ся 2 основні док-ти: заг-й план і програма перевірки

Планування аудиту ділиться на дві частини:

1. Складання загальної стратегії аудиту;

2. Складання детального плану аудиту.

Складання загальної стратегії аудита починається на етапі оцінки ризиків . По ходу роботи загальна стратегія аудиту може змінюватися, у зв'язку з відкриттям нових обставин, аудиторських висновків і іншої отриманої інформації.

Стратегія аудиту встановлює масштаб, строк і підхід до аудиту й служить керівництвом до складання детального плану аудита.

Розробка загальної стратегії аудиту дозволяє вирішити питання:

- визнач мети виконання завдання

- Визнач умови,обсяг і хар-р завдання

- визнач хар-р предмета перевірки

- ідентифікація потенційних користувачів

- час на виконання завдання

- етапи виконання завдання

- Ресурси для конкретних аспектів аудиту

- час викор цих ресурсів

- управління викор і нагляд за цими ресурсами.

Заг стратегія може документуватися у вигляді меморандуму планування,в якому зазнач вище перерах аспекти. МСА 300 Додаток до «міркування під час вибору заг стратегії аудиту».

У суб'єктах де керівництво готує звіти різним особам, наділеним керівними повноваженнями, загальна стратегія аудита повинна бути обговорена з ними в писемній формі, включаючи:1. Загальну стратегію аудита;2. Строки аудита;

3. Будь-які додаткові вимоги або обмеження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]