Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
audit_210.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

46.Відповідальність суб’єктів аудиторської діяльності.

Суб'єктами ауд д-сті є: 1)фіз. особи (приватні підприємці-аудитори); 2) юрид особи ( ауд фірми Укр; ауд фірми транснац ауд компаній).

Аудитор повинен нести відповідальність за:

- невиконання обов’язків або виконання їх неналежним чином;

-здійснення аудиторської діяльності без реєстрації;

- незаконні розголошення або використання відомостей, які складають

комерційну таємницю, без згоди їх власника;

- використання аудитором своїх повноважень усупереч завданням своєї

діяльності та в цілях здобуття вигоди і переваг для себе чи інших осіб

або нанесення шкоди іншим особам;

- використання підроблених док-тів для отримання кваліфікаційного

атестату, порушення вимог про підвищення кваліфікації;

- систематичне порушення вимог, встановлених АПУ;

-роботу, виконану з відхиленням від договору, з погіршенням рез-ту

роботи, або з іншими недоліками, які роблять аудит непридатним для

звичайного використання.

Згідно ст. 21 ЗУ «Про ауд д-сть» за неналежне виконання своїх зобов'язань аудитор (ауд фірма) несе майнову та іншу цивільно-правову відповідальність відповідно до договору та закону, розмір якої не може перевищувати фактично завданих замовнику збитків з їх вини.Відповідно до ст.22 цього ж закону, за неналежне виконання проф обов'язків до аудитора (аудиторської фірми) можуть бути застосовані АПУ стягнення у вигляді попередження, зупинення чинності сертифіката на строк до 1 року або анулювання сертифіката, виключення з Реєстру. Порядок застосування до аудиторів (ауд фірм) стягнень визначається АПУ. До аудиторів можуть бути застосовані ін види відповідальності відповідно до ЗУ «Про ауд д-сть».

48.Особливості сертифікації аудиторів банків.

Сертифікація (визначення кваліфікаційної придатності на зайняття аудиторською діяльністю) аудиторів здійснюється Аудиторською палатою України.

Порядок сертифікації аудиторів, які здійснюватимуть аудит банків, затверджується Аудиторською палатою України за погодженням з Національним банком України.

Права на отримання сертиф-та мають громадяни Укр., які здобули вищу освіту, мають певні знання з аудиту та досвід роботи не менше 3 років підряд за фахом ауд-ра, ревізора, юриста, фінансиста або економіста та склали іспит. Порядок і умови продовж. чинності сертиф-та визначені Полож-м "Про сертиф-ю аудиторів", яке затвердж. АПУ. Для отрим. сертиф-та претендент подає до АПУ такі докум-ти: клопотання, копію диплому, виписку з труд. книжки, докум. про оплату. Сертиф-т – офіц.. докум., який засвідчує право на здійсн. аудиту підприємств та господ-х товариств (серія А), банків (серія Б). Є також серія АБ. Бланк сер тиф-та є бланком суворої звітності із зазнач. № та серії. Аудитори, строк дії сертиф-в яких закінчується, не раніше 3-х і не пізніше 1-го місяця до закінч-я строку повинні подати до секретаріату АПУ такі докум.: клопотання установленого зразка, витяг з трудової книжки, сертифікат, термін дії якого закінчується, реферат про аудиторську діяльність і підвищення кваліфікації за період володіння сертифікатом, документ про внесення плати за продовження дії сертифіката. Аудитори, які працюють за фахом від двох до трьох років або за сумісництвом не менше трьох років і не мають зауважень щодо роботи та щодо реферату, проходять співбесіду в постійних комісіях з приймання іспитів. У разі позит-х результ-в співбесіди прізвище аудитора вноситься до Протоколу осіб, дія сертиф-та яким продовжується на 5 років, а аудитори, які не з'явилися на співбесіду з приводу продовж-я дії сер тиф-та в призначений термін без повідомлення про поважні причини неявки, повинні складати іспити на загальних підставах.

49.Порядок продовження дії сертифікату аудитора.

Аудитори, строк дії сертифікатів яких закінчується, нераніше 3-х і не пізніше 1-го місяця повинні подати до СекретаріатуАПУ чи РВ АПУ такі документи:1) клопотання встановлення зразка;2) витяг з трудової книжки, завірений у встановленому порядку;3) сертифікат, термін дії якого закінчується;4) реферат про аудиторську діяльність і підвищення кваліфікації за період володіння сертифікатом;5) документ про внесення плати за продовження.

Аудитори, які працюють за фахом (аудитором) не менше трьох років, не мають зауважень по роботі та по реферату за рішенням комісії вносяться до Протоколу осіб, дія сертифіката яким продовжується на п'ять років. Аудитори, які працюють за фахом (аудитором) від двох до

трьох років або по сумісництву не менше трьох років, не мали зауважень по роботі та по реферату, проходять співбесіду в постійних комісіях по прийманню іспитів. При позитивних наслідках співбесіди аудитори вносяться до Протоколу осіб, дія сертифіката яким продовжується на п'ять років.

Аудитори, які, отримавши сертифікат, не працювали аудитором чи працювали менше 2-х років або не подали документи на продовження терміну дії сертифіката у встановлений строк, для отримання сертифіката на наступний період, складають іспити згідно з вимогами розділу 2 цього Положення.

Видача сертифікатів, строк дії яких продовжено, здійснюється Секретаріатом АПУ на бланках.

50.Система підготовки аудиторів в Україні.

Підготовка кандидата в аудитори включає теоретичну підготовку і стажування.

Теоретичну підготовку кандидатів проводять навчальні заклади, які отримали дозвіл на проведення такої діяльності, з відривом кандидата від виробництва.Кандидати в аудитори з сертифікації систем якості у межах теоретичної підготовки проходять навчальне стажування, пов´язане з участю в розробленні або експертизі документів системи якості на підприємстві.

Після закінчення курсу теоретичної підготовки кандидат складає іспит і за умови задовільної оцінки одержує посвідчення відповідної форми та проходить стажування в будь-якому органі з сертифікації.

Стажування здійснюється відповідно до певних завдань, програм, методів та процедур перевірок, що проходять під час проведення сертифікації продукції (послуг), систем якості або атестації виробництв чи акредитації випробувальних лабораторій, за програмою стажування, узгодженою керівником органу із сертифікації (акредитації), що здійснює аудит.

Кандидату під час стажування можуть бути доручені будь-які роботи, що виконують атестовані аудитори у процесі проведення аудиту. Кандидат веде щоденник, у якому фіксує виконання доручених робіт.

Керівництво та організація роботи кандидата під час аудиту покладається на керівника стажування, який призначається в установленому порядку.

Після закінчення стажування керівник складає відгук-оцінку.

Перевірку та оцінювання кандидата здійснює атестаційна комісія у формі, зазначеній у письмовому висновку.Вони здійснюються у межах затвердженої навчальної програми.За результатами перевірки та оцінювання кандидата атестаційна комісія приймає рішення про затвердження або відхилення його кандидатури. Рішення приймається більшістю голосів. У разі однакової кількості голосів приймається рішення, за яке голосував голова атестаційної комісії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]