Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
audit_210.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

32.Транснаціональні аудиторські компанії та особливості їх функціонування на світовому і національному рівні.

Транснаціональна компанія (корпорація) ТНК — компанія (корпорація), що володіє виробничими підрозділами в декількох країнах. У сучасному світі функціонує велика кількість ауд орг.-й як на нац, так і насвітовому рівнях. Найбільш відомими транснац аудит. компаніями, які мають філіали та представництва в багатьох країнах, є («велика четвірка»):

1) Ernst and Young («Ернст енд Янг Інтернейшнл Лтд»),

2)«Делойт-Туш-Томацу»,

3)«Прайс Уотерхаус Куперс» (Соорегs аnd Lybrand ("Куперc і Лайбранд", англо-американська), з 1998 р. злилася з Price Waterhous)

3)«КРМG».

Всі міжнародні компанії об'єднує те, що вони контролюють вагому частку ринку аудиторських та консалтингових послуг, мають відмінну репутацію. "Велика четвірка" обслуговує близько 90% найбільших клієнтів. Компанії «великої четвірки» представлені мережею професійних фірм, які надають не тільки консультаційні, аудиторські послуги, але ще й послуги з питань податків і права. Представлені компанії конкурують на ринку праці в боротьбі за кращих фахівців. При відборі фахівців на стартові позиції, компанії орієнтуються на провідні економічні та фінансові ВНЗ. Обов'язковою вимогою для роботи в компаніях «великої четвірки», є знання англійської мови.

33.Законодавче і нормативне регулювання аудиторської д-сті в Укр.

Аудиторська д-сть в Укр регулюється низкою законодавчих і нормативних док-тів, які умовно можна поділити на 3 групи:

  • Закон України «Про аудиторську діяльність», інші закони та інші законодавчі акти з питань підприємницької діяльності, бухгалтерського обліку і звітності, оподаткування.

  • Нормативні документи міністерств і відомств України, Аудиторської палати України, Міжнародної федерації бухгалтерів, Професійних організацій бухгалтерів і аудиторів України.

  • Нормативні документи транснаціональних аудиторських компаній та їх об’єднань, нормативні документи аудиторських фірм України.

У системі нормативного регулюванню ауд д-сті важлива роль належить також вн стандартам аудит фірм (ВСАФ), під якими розуміють док-ти, що деталізують і регламентують єдині вимоги до здійснення і оформлення аудиту, прийняті і затверджені аудит. фірмою.

Становлення системи нормативно-правового регулюв ауд д-сті в Укр:

  • 22.04.1993 Ухвалення Закону України «Про аудиторську діяльності»

  • 28.10.1993 Створення АПУ

  • 01.01.1998 Введення в дію (32 стандартів) Національних стандартів аудиту

  • З 01.01.2004 Перехід на ведення аудиту згідно МСА

  • 14.09.2006 Ухвалення нової редакції ЗУ « Про аудиторську діяльність»

  • 27.09.2007 Ухвалення Концептуальної основи контролю аудит. д-сті в Укр.

Отже, можна сказати,що основним законом, що регулює ауд д-сть в Укр є ЗУ«Про ауд д-сть». Положення цього закону діють на території Укр та поширюються на усіх СГ незалежно від форм власності та видів д-сті.

34.Врахування законів і нормативних актів в процесі надання аудиторських послуг.

Питання врахування законів і нормативних актів в процесі надання аудиторських послуг регулює МСА 250 «Розгляд законодавчих і нормативних актів при аудиті ФЗ». Цей МСА розглядає відповідальність аудитора за розгляд законодавчих і нормативних актів при аудиті ФЗ.У процесі надання ауд.послуг повинні обов’язково враховуватися законодавчі та нормативні вимоги.. Правовою основою проведення аудиту в Україні є Закон “Про аудиторську д-сть” від 22.04.1993 р, який визначає правові засади здійснення аудиторської діяльності в Україні і спрямований на створення системи незалежного фінансового контролю з метою захисту інтересів користувачів фінансової та іншої економічної інформації. Положення цього закону діють на території Укр та поширюються на усіх СГ незалежно від форм власності та видів д-сті.

При проведенні аудиту керуються МСА. АПУ рішенням від 18 квітня 2003 року № 122 затвердила Стандарти аудиту та етики Міжнародної федерації бухгалтерів (Міжнародні стандарти аудиту) як Нац стандарти аудиту, тому вони підлягають обов'язковому застосуванню суб'єктами ауд д-сті. Стандарти аудиту формують єдині базові вимоги щодо організації і методики здійснення аудиту та забезп відповідний рівень гарантій результатів при їх дотриманні.

Недотримання законодавчих та нормативних актів може призвести до штрафних санкцій, судових позовів, або ін наслідків,які можуть суттєво впливати на ФЗ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]