Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
audit_210.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

210.Проблеми розвитку аудиту в Україні.

Розв. сучасн. Ауд. в Укр. розпочався у 1987 році із створення перших ауд-х структур та формування нормативно-правової бази ауд. в Укра.У світовій практиці ауд. набув значного поширення. Ауд. є обов'яз-ю частиною цивілізованого функц-ня ринкової екон. кожної країни. На сучан. етапі розв. аудиту в Укр. постало багато проблем.

До проблемних питань аудиту слід віднести:

1)є недостатня кіл-ть методичних розробок з ауд-го контролю, які б регулювали діял-ть ауд-в Укр. Недостатність прийомів, методів тягне за собою неточність ауд-го звіту(висновку) на міжнарод. рівні.

2)є недостатня кількість кваліф-них аудит-х кадрів. Недостатня кіл-ть каліф-х кадрів тягне за собою не освоєння ринку ауд-х послуг.

3)Проблема гострої конкуренції, що утворилася в ауд-й сфері.Чотири провідні компанії(Pricewaterhouse Coopers, Ernst & Young, KPMG, Deloitte & Touche) приблизно нарівно розділили укр. фінансово-промислові групи. Укр-кі ауд-кі комп. опинилися в скрутному становищі, оскільки конкурувати з іноземн. комп-ми, що мають перевірену репутацію, надзвичайно складно.

4)Відсутність методичних рекомендацій з питань комп'ютеризації аудиту дуже негативно впливає на швидкість роботи аудитора та на систематизацію даних про клієнтів.

5)Не кваліфікованість аудиторів дуже серйозна проблема, яка вимагає швидкого вирішування шляхом підвищення контролю при отриманні сертифікатів аудиторів та збільшення державного контролю при проведенні аудиторської діяльності.

6)Не менш сильно впливає на розвиток аудиторської діяльності перехід на МСА. Ця подія стала переломним моментом в ауд-й діял-ті Укр. Ауд-ри Укр. зіткнулися з новими проблем: по-1, потрібно було швидко переорієнтуватись на нові вимоги та правила міжн. станд., а по-2, складність виникла при перекладі цих стандартів, а саме при розкритті їх суті.

7)Недостатній контроль за видачею ліцензій аудиторам;

8)Відсутність штрафів та покарань за недостовірність звіту аудитора; 9)Низька довіра до аудитора;

10)Відсутність чіткого механізму формування ціни аудиторських послуг;

11)Основна проблема вітчизняних аудиторів полягає в інформаційній закритості ринку аудиторської діяльності. В Україні не має належного інформаційного ресурсу, який висвітлював би всі аспекти діяльності

аудиторських фірм (аудиторів).

209.Супутні аудиторські послуги та особливості їх надання.

Супутні послуги – це послуги,які включають узгоджені процедури і підготовку інформації.

Під наданням супутніх аудиту послуг розуміється підприємницька діяльність, що здійснюється аудиторськими організаціями крім проведення аудиту.

Надання таких послуг вимагає від виконавців дотримання у встановлених випадках незалежності, а також наявності професійної компетентності в областях аудиту, бухгалтерського обліку, оподаткування, господарського права, економічного аналізу.

Супутні аудиту послуги можна розділити на два види:

1. послуги, сумісні з проведенням у економічного суб'єкта обов'язкової аудиторської перевірки;

2. послуги, несумісні з проведенням в економічного суб'єкта обов'язкової аудиторської перевірки.

Послуги, сумісні з проведенням у економічного суб'єкта обов'язкової аудиторської перевірки, опиняються в області:

*постановки бухгалтерського обліку;* контролю ведення обліку та складання звітності;*контролю нарахування і сплати податків та інших обов'язкових платежів;*аналізу господарської та фінансової діяльності;*оцінки економічних та інвестиційних проектів, економічної безпеки систем бухгалтерського обліку і внутрішнього контролю економічного суб'єкта;*представлення інтересів економічного суб'єкта за дорученням перед третім особами; проведення семінарів, підвищення кваліфікації та навчання персоналу економічних суб'єктів, і зокрема аудиторських організацій;*наукової розробки, видання методичних посібників і рекомендацій з бухгалтерського обліку, оподатковування, аналізу фінансово-господарської діяльності, аудиту, господарського права;*комп'ютеризації бухгалтерського обліку складання звітності, розрахунків з оподаткування, аналіз господарської діяльності, аудиту і т.д.;* консультаційних послуг з питань фінансового, податкового, банківського й іншого господарського законодавства, інвестиційної діяльності, менеджменту, маркетингу, оптимізації оподаткування, реєстрації, реорганізації і ліквідації підприємств;*інформаційного обслуговування;*експертного обслуговування;*підбору та тестування бухгалтерського персоналу економічного суб'єкта та ін

Послуги, несумісні з проведенням у економічного суб'єкта обов'язкової аудиторської перевірки, опиняються в області: *ведення бухгалтерського обліку;*відновлення бухгалтерського обліку;*складання податкових декларацій;* складання бухгалтерської звітності.

Супутні послуги - 3 стандарти, є керівництвом для аудиторів при наданні супутніх послуг: загальним перевіркам фінансової звітності, виконанню погоджених процедур, компіляції (підготовці) фінансової звітності.

910 - завдання по огляду фінансової  інформації.

4400(раніше МСА920) – Завдання з виконання узгоджених процедур стосовно фін. інф.

4410(раніше МСА 930) - Завдання з підготовки інф. для фінансової звітності.

У відповідності з міжнародними нормативами до супутних послуг аудиту відносяться: 1) підготовка оглядів, пов'язаних з не фінансовою інформацією ; 2) аналіз бухгалтерської (фінансової) звітності; 3) виконання узгоджених процедур по окремим рахункам БО, балансу (фінансовому звіту); 4) складання (підготовка) бухгалтерської (фінансової) звітності.

Аудиторські послуги, що є сумісними з обов’язковим аудитом фінансової звітності, поділяються на дві групи:

1.Супутні аудиторські послуги

2.Інші аудиторські послуги. Взагалі супутні послуги аудиту поділяють на:1)Компіляція (трансформація) фінансової звітності; 2)Операційні перевірки; 3)Оглядові перевірки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]