Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
audit_210.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

6. Історія виникнення незалежного аудиту

Батьківщиною незалежного аудиту вважається Шотландія де наприкінці 17ст. був прийнятий перший закон, яким заборонялося окремим посадовим особам служити міськими аудиторами, а в 1853р. були організовані інститути бухгалтерів в Единдурзі і Глазго(тепер – інститут привілейованих бухгалтерів Шотландії).

Першим документально зафіксованим випадком прове­дення незалежного аудиту спекулятивної діяльності акціонер­них товариств вважається крах «Південноморської Компанії' у Великобританії в 1720 році Ця подія в історії відома як Південно-морська бульбашка Коли з'ясувалося, що директорат компанії неспроможний ані виконати взяті зобов'язання по сплаті дивідендів, ані викупити випущені в біржовий обіг акції, у справу втрутились державні органи Ними був призначений бухгалтер Чарльз Снел для незалежної додаткової перевірки допоміжних облікових записів цієї компанії.

У цей же період з метою запобігання недоброчесних угод була започаткована практика державного регулювання фахо­вої діяльності облікових працівників. У 1720 р. парламент цієї країни прийняв"Акт про Мильну бульку, що заборонило акціонерну форму підприєм­ницької діяльності і єдиною можливою визнавав партнерство. З 1844 р. у Великобританії вийшла серія законів про компанії, згідно з якими їх керівники були зобовязані раз протягом року надавати акціонерам підписаний ними балансовий звіт під­приємства і запрошувати незалежного бухгалтера (аудитора) для перевірки і підтвердження звітності перед акціонерами.Досвід Англії в розвитку аудиту справив великий вплив на інші країни і передусім на США. Аналогічні закони про обов'яз­ковий незалежний аудит дещо пізніше були прийняті у Фран­ції (1867) і США (1887).

У середині 19ст. був прийнятий закон про британські компанії, який передбачав обов’язкові перевірки рахунків і звітів не менше 1го разу на рік. Наприкінці 19ст. були організовані інститут привілейованих бухгалтерів Англії і Уельсу та американський інститут дипломованих присяжних бухгалтерів. І тільки наприкінці XIX ст. незалежний аудит сформувався як самостійна сфера професійної практичної діяльності Зміни в попиті на аудиторські послуги в СІНА на початку XX ст. стали причиною докорінних змін ряду цілей аудиту

Початок 70-х років XX ст, по суті, виявився точкою відліку Для нового етапу в історії аудиту — його гармонізації на регіо­нальному та інтернаціоналізації на міжнародному рівні

Особливого розвитку аудит. Як інститут незалежного фінансового контролю набув у 20ст. Подібні інститути, які об’єднують професійних аудиторів, створені в інших країнах – інститут аудиторів Німеччини, інститут експертів – бухгалтерів Франції та ін.

47.Сертифікація аудиторів в Україні.

Аудиторська діяльність - підприємницька діяльність, яка включає в себе організаційне і методичне забезпечення аудиту, практичне виконання аудиторських перевірок (аудит) та надання інших аудиторських послуг.

Сертифікація (визначення кваліфікаційної придатності на зайняття аудиторською діяльністю) аудиторів здійснюється Аудиторською палатою України. Порядок сертифікації аудиторів, які здійснюватимуть аудит затверджується Аудиторською палатою України за погодженням з Національним банком України.

Право на отримання сертифіката мають фізичні особи, які мають вищу економічну або юридичну освіту, документ про здобуття якої визнається в Україні, необхідні знання з питань аудиту, фінансів, економіки та господарського права, досвід роботи не менше 3 років підряд на посадах ревізора, бухгалтера, юриста, фінансиста, економіста, асистента (помічника) аудитора.

Наявність необхідного обсягу знань для отримання сертифіката визначається шляхом проведення письмового кваліфікаційного іспиту за програмою, затвердженою Аудиторською палатою України. Термін чинності сертифіката не може перевищувати п'яти років.

Продовження терміну чинності сертифіката здійснюється через п'ять років за підсумками контрольного тестування за фахом у порядку, встановленому Аудиторською палатою України.

За проведення сертифікації справляється плата в розмірі, встановленому Аудиторською палатою України, виходячи з кошторису витрат на утримання Аудиторської палати України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]