Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
audit_210.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

199.Оцінка аудитором можливості безперервної діяльності підприємства.

МСА 570 «Безперервність», МСБО 1 «Подання фін. звітності»

Аудитор оцінює можл-сті безперервн. діяльності п-ва за 3 видами означ МСА 570: фінансові, операційні, інші.

На завершальному етапі аудиту (перед тим, як скласти звіт про перевірку звітності) аудитору необхідно оцінити можливість подальшого функціонування підприємства-клієнта, оскільки цей аспект має безпосередній вплив на зміст та вид аудиторського висновку.

Події та умови, що ставлять під сумнів безперервність діяльн. під-ва: 1)фінансові – низька рентабельність, нестабіл. отриман. прибутку, значні суми позик, значні збитки, знижен. цін на акції, нездатність сплати кредиторам; 2)операційні –втрата осн. покупців, осн. ринків збуту.; 3) інші – порушення законодавства.

Для збору необхідної аудит. доказів аудитор повинен провести процедури, що мають стос-ся: *аналізу руху грош. потоків; *аналізу подій після дати балансу; *вивч. обсягів і термінів погаш. кредит. заборгов. та позик; * провести прогнозув. наслідків судових позовів; * вивч. рішення керівн-ва п-ва; *здійсн. аналіз правової осн. функціонув. п-ва.

Вплив оцінки аудитора припущення про безперервність діял-ті п-ва на його звіт: 1)*припущення є доречним і адекватно розкрито у примітках. та аудитором зібрано необхідні докази скл-ся безумовно-позитивн. звіт; *якщо припущення неналежним чином розкрито, то скл-ся безумовно-позит звіт з пояснюв. параграфом або умовно-позит чи негатив. звіт; 2)якщо існує невизначеність ауд-ра щодо безперервн д-сті п-ва, то : *розкрита у примітках – безумовно-позит звіт з поясн. парагр; *якщо нерозкрито у примітках – умовно-позитивний або негативний звіт; 3)якщо припущ. про безперервн д-сть недоречна, аудитор отримає достатні докази – негативн. звіт.

200.Вплив припущення про безперервність або значних сумнівів щодо безперервності на аудиторський звіт.

Важливим завданням при підбитті підсумків аудиторської пе­ревірки є оцінювання можливості подальшого функціонування підприємства. Існує Міжнародний стандарт аудиту 570 «Безперервність», у якому пояснюється доречність припущень про безперервність ді­яльності підприємства, МСБО 1 «Подання фін. звітності».

Вплив оцінки аудитором под. подій на його звіт: 1)якщо под. події не мають сут.впливу на ФЗ, то корективи і пояснення у звітність не вносяться і на модифікацію ауд. висновку не спливають; 2)якщо пп мають сут.вплив на звітність, то:2.1.) якщо події спричинені умовами, що існували на дату балансу адекватно розкриті у ФЗ, і внесено відпов.коригув по статтях , то висл безум-позит з поясн параграфом; якщо відпов розкриття у ФЗ не здійснено склад. умовно-позит або негативн. звіт. 2.2)якщо події між датою підготовки ФЗ, датою аудит. висновку і публікації звітн адекватно розкриті у ФЗ, скл-ся безумовн-позитивн. або з пояснювальн. параг. думка; якщо неадекватно розкриті, то умовно-позит. або негатив. звіт; 2.3) події після публікації ФЗ і до заг.зборів власників: якщо внесені відповідні коригування у звіти, то звіт ауд-ра залиш. незмінним, в протилежному випадку ауд-р повинен змінити свій звіт, або доповнити його з подвійн. датуванням.

Безперервності діяльності впливає на вид аудиторського звіту.Вплив оцінки аудитора припущення про безперервність діял-ті п-ва на його звіт: 1)*припущення є доречним і адекватно розкрито у примітках. та аудитором зібрано необхідні докази скл-ся безумовно-позитивн. звіт; *якщо припущення неналежним чином розкрито, то скл-ся безумовно-позит звіт з пояснюв. параграфом або умовно-позит чи негатив. звіт; 2)якщо існує невизначеність ауд-ра щодо безперервн д-сті п-ва, то : *розкрита у примітках – безумовно-позит звіт з поясн. парагр; *якщо нерозкрито у примітках – умовно-позитивний або негативний звіт; 3)якщо припущ. про безперервн д-сть недоречна, аудитор отримає достатні докази – негативн. звіт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]