Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
audit_210.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

178.Процедури аудиту власного капіталу.

Мета аудиту капіталу–винесення думки про достовірність інформації про капітал в усіх суттєвих аспектах у фін звітності та в примітках до неї та відповідності її підготовки і подання законодавчим і нормативним вимогам.

Завдання аудиту вл капіталу - перевірка правильності формування та відображ в обліку вл капіталу. При аудиті вл кап-лу а-ру важливо знати і керуватися такими нормат актами: ЗУ «Про підприємництво», ЗУ «Про БО і ФЗ»,П(С)БО 5, та метод рекомендаціями.

Ауд процедури при аудиті вл капіталу:

  1. оцінка системи внутрішнього контролю капіталу

  2. перевірка складу та розміру СК

  3. перевірка вчасності та повноти внесків до СК

  4. перевірка правильності відображення змін розміру ВК

  5. перевірка правильності відображу в обліку ВК

  6. перевірка порядку формування нерозподіленого прибутку чи непокритого збитку

  7. оформлення ауд документації

179. Процедури аудиту довгострокових забов'язань.

До довгострокових зобов'язань відносяться довгострокові (строком більше 1 року) позики банків, облігації та векселі, видані підприємством. Зобов’язання – це заборгованість підприємства, що виникла внаслідок минулих подій і погашення якої в майбутньому, як очікується, призведе до зменшення ресурсів підприємства, що втілює в собі економічні вигоди. Відображення в обліку довгострокових зобов’язань регулюється П(С)БО-11.

Завданнями аудиту операцій з довгостроковими і поточними зобов’язаннями є: - оцінка стану розрахунково-платіжної дисципліни за всіма видами розрахунків з кредиторами підприємства;

- встановлення наявності, правильності оформлення договорів та інших документів, що визначають права та обов’язки сторін з постачання матеріальних запасів, виконання робіт (надання послуг), а також дотримання зазначених в даних документах умов;

- оцінка повноти відображення здійснених операцій в бухгалтерському обліку і перевірка правильності даних в звітності;

- встановлення дотримання чинного законодавства, правомірності, доцільності та обґрунтованості управлінських рішень відповідальних посадових осіб при здійсненні розрахункових операцій з постачальниками та підрядниками, бюджетом, персоналом підприємства, іншими кредиторами;

- розробка заходів щодо реалізації результатів контролю з метою попередження відхилень від норм чинного законодавства.

180. Процедури аудиту короткострокових кредитів банків.

Облік розрахунків ведеться на рахунку 60 “Короткострокові позики” у національній та іноземній валюті за кредитами банків, строк повернення яких не перевищує дванадцяти місяців з дати балансу, та за позиками, термін погашення яких минув. За кредитом цього рахунка відображаються суми одержаних кредитів, за дебетом – погашення та переведення до довгострокових зобов’язань у разі відстрочення кредитів (позик). Аудитор здійснює аналіз фінансового стану підприємства, контролює дотримання строків платежів, своєчасність сплати комерційного кредиту. Комерційні кредити підприємство покриває за рахунок власних оборотних коштів, інших джерел, а також за рахунок банківського кредиту. Завдання аудитора – перевірити законність одержання і використання банківських кредитів за цільовим призначенням, своєчасність погашення їх. Перевіряючи записи у Головній книзі й балансі, аудитор з’ясовує, якими видами позик користувалось підприємство. Аудит кредитних операцій доцільно проводити за видами позик (кредитів) – під товарооборот, товари сезонного нагромадження, на тимчасові потреби тощо.

За даними балансу і записами в реєстрі аналітичного обліку аудитор встановлює, чи використовувалася позика за цільовим призначенням. Аудитор перевіряє правильність відомостей про забезпечення виданих позик, наявність власних оборотних коштів у товарних запасах, повноту використання позик на тимчасові потреби, під нормативні запаси матеріальних цінностей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]