Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
audit_210.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

81. Обов’язкові відомості договору на проведення аудиту.

У договорі на проведення аудиту та надання інших аудиторських послуг передбачаються обов'язково:

- предмет договору,

- термін перевірки,

- обсяг аудиторських послуг,

- розмір і умови оплати,

- відповідальність сторін.

Недійсними є будь-які положення договору, спрямовані на повне звільнення аудитора (аудиторської фірми) від встановленої законом майнової відповідальності за недостовірність аудиторського висновку чи іншого документа, в якому відображені результати аудиторської перевірки.

Структура договору. Кожний договір містить преамбулу. Тут вказується назва сторін, підстави для здійснення їхньої діяльності і визначаються уповноважені особи, які можуть укладати і підписувати договори. При підписанні договору необхідно:

- ознайомитися зі статутом підприємства, яке визначає уповноваження керівників;

- з'ясувати вартісну межу, а також чи існує вона, за якою встановлено право підписувати договори;

- поцікавитися внутрішнім документом, який призначає на посаду особу, що укладає, підписує договір. Якщо для особи, яка підписує договір не встановлені статутом відповідні повноваження, то вони повинні бути завірені довіреністю.

Договір підписує та посадова особа, яка визначена в преамбулі.

ПРЕДМЕТ ДОГОВОРУ. Предметом Договору є практичне виконання аудиторських перевірок та надання інших аудиторських послуг. Аудиторські послуги здійснюються на підставі стандартів аудиту та Кодексу етики професійних бухгалтерів з дотриманням вимог Закону України "Про аудиторську діяльність" та інших нормативно-правових актів України.

Предмет, обсяг та планова вартість аудиторських послуг визначені у листів-зобов'язанні ще до укладення проекту договору.

ОБОВ 'ЯЗКИ СТОРІН. У цьому розділі визначається зобов'язання сторін.

ПРАВА СТОРІН. У розділі фіксують права аудитора та замовника при проведенні аудиту.

ПОРЯДОК ЗДАВАННЯ ТА ПРИЙОМУ РЕЗУЛЬТАТІВ РОБОТИ. Результатом робіт за договором сторони визнають акти виконаних робіт. У ході проведення аудиту виконавець може ознайомити замовника з попередньою формою звіту — попередніми результатами проведення аудиту. Попередні результати проведеного аудиту є неофіційними. Вони можуть обговорюватися замовником та виконавцем з залученням третіх осіб.

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ СТОРІН

Цивільно-правова та інша.

ВАРТІСТЬ РОБІТ І ПОРЯДОК РОЗРАХУНКІВ. Вартість робіт розраховується виходячи з часу, що запланований фахівцями на виконання аудиторських послуг з урахуванням покриття поточних накладних витрат, залежно від ступеня відповідальності фахівців, їхнього досвіду та відповідної кваліфікації.

82. Види внутрішнього контролю та особливості його побудови в різних організаційно правових формах господарювання.

Нормативне регулювання – МСА 315 «Ідентифікація та оцінка ризиків суттєвих викривлень через розуміння суб’єкта господарювання і його середовища».

Внутрішній контроль – це процес, який визначається і на який впливають особи, наділені повноваженнями управління, з метою отримання обґрунтованої впевненості щодо досягнення цілей суб’єкта господарювання стосовно достовірності фін звітності, ефективності діяльності та дотримання застосовних законів та нормативних актів.

Види внутр. контролю:

- фінанси-й

- адмін.-й

- правовий

- контроль за видами діяльності

- бухг-й

- технологічний

Види внутр. контролю за часом проведення:

1) Попередній – здійснюється до прийняття рішень адміністрацією підп.-ва чи господарських операцій з метою упередження можливих протизаконних дій посадових осіб, економічно недоцільних, неефективних чи несанкціонованих операцій.

2) Поточний – здійснюється в момент виконання рішень, планів, програм чи здійснення госп-х операцій з метою виявлення негативних відхилень, порушень для своєчасного виправлення їх.

3) Подальший – здійснюється після того, як відбулися госп-кі операції, на підставі документів сформованих при проведенні операцій, звітів відповідальних осіб з метою встановлення законності, доцільності та санкціонованості операцій, що відбулися протягом періоду.

Види внутр. контролю за змістом і формою:

А) Внутрішній аудит – сукупність процедур контролю фінансово-господарської діяльності, яка здійснюється формально незалежним від адміністрації працівником підприємства, що підпорядковується вищому керівному органу (раді акціонерів, материнській компанії тощо).

Б) Ревізія – система процедур контролю, що здійснюється призначеною комісією з метою встановлення фактів порушень фінансово-госп-ї діяльності, виявлення розкрадань, нестач, встановлення винних осіб та пошук резервів підвищення ефективності.

В) Перевірка – система процедур контролю, спрямованих на виявлення відхилень у певному господарському процесі чи аспекті здійснюваної фін-госп діяльності.

Г) Розслідування – проводиться спец комісією, створеною наказом керівництва з метою виявлення осіб, винних у нестачах, розкраданнях, невиконанні службових обов’язків, порушенні правил та інструкцій, що регламентують діяльність підприємства та посадових осіб.

Внутр контроль повинен відповідати:

- організаційній структурі

- чисельності персоналу

- розгалуженості мереж і філій підрозділів

- ступеню централізації бухг. обліку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]