Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
audit_210.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

187.Аудит документів фінансової звітності та його особливості.

Законодавчими актами передбачений такий склад фінансової звітності: Баланс(№1), Звіт про фінансові результати(№2), Звіт про рух грошових коштів(№3), Звіт про власний капітал(№4), Примітки до річної фінансової звітності(№5).

Стан фінансової звітності залежить від правильності її складання. У свою чергу, правильно складена звітність є відображенням аналітичного і синтетичного обліку. Впевнитись у реальності звітних показників, необхідно перевірити: *правильність заповнення первинних документів;*правильність відображення господарських операцій;*правильність ведення регістрів аналітичного обліку;*правильність складання регістрів синтетичного обліку;*правильність складання Головної книги.

Реальність звітних показників залежить також від правильності перенесення даних з Головної книги й інших регістрів у бланки звітності.

Другим етапом виявлення охоплення перевірки всіх сторін звітності передбачається складання програми аудиту. Спочатку визначають ціль перевірки, в якій вказують:*вивчення правильності заповнення форм фінансової звітності і відповідності структури даних чинному законодавству;*вивчення взаємозв’язків показників різних форм фінансової звітності;*вивчення повноти розкриття інформації у примітках до річної фінансової звітності.

У програмі аудиту балансу перелік аудиторських процедур буде відображати ціль перевірки, тобто:*арифметичну перевірку даних балансу;*вивчення відповідності даних звітності даним Головної книги;*вивчення виявлених виправлень у Головній книзі і звітності;*вивчення наявності “червоного сторно” в регістрах, Головній книзі;*вивчення правильності перенесення даних Головної книги у фінансову звітність;*встановлення правильності розрахунку відстрочених податкових активів або зобов’язань.

Аналогічні програми складаються для перевірки Звіту про фінансові результати, Звіту про власний капітал, приміток до річної фінансової звітності “Інформація за сегментами”, додатків до річної фінансової звітності, основних економічних показників роботи сільгосппідприємств.

Правильність порядку заповнення балансу (ф. №1) перевіряють за існуючим алгоритмом.

Для встановлення відповідності даних балансу даним інших форм звітності проводять також перевірку взаємозв’язків цих показників.

Аудиторський висновок має вміщувати відомості про достовірність або недостовірність даних фінансової звітності підприємства, дотримання ним правил ведення бухгалтерського фінансового обліку, економічну оцінку його ліквідності, платоспроможності, дохідності. Крім того, у висновку аудитора підкреслюється, що достовірність фінансової звітності підтверджується документами, які стосуються первинного фінансового обліку, грошовими документами, наявністю готівки, цінних паперів, товарно-матеріальних цінностей, необоротних активів (основних фондів) тощо.

188. Аудит балансу.

Згідно з вимогами П(С)БО 2, метою складання балансує надання користувачам повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан підприємства на звітну дату.

Баланс – звіт про фінансовий стан, що відбиває активи, зобов’язання і капітал під-ва на певну дату. Актив балансу – вартість майна і боргових прав. Пасив – зобов`язання підприємства за позиками і кредиторською заборгованістю або джерела утвор-ня господарс. засобів, а також власний капітал.

Перевіркою правильності складеного балансу підприємства має бути встановлено відповідність його побудови вихідним принципам:

1.Відповідність показників статей балансу;

2. Обґрунтованість показників статей балансу на кінець року результатами інвентаризації;

3. Погодженість і тотожність сум статей балансу за розрахунками з фінансовими, податковими органами та установами банків;

4. Відповідність показників статей заключного балансу оборотам і залишкам на рахунках Головної книги;

5. Відповідність показників балансів на початок і кінець року;

6. Взаємоузгодження показників балансу підприємства та інших форм фінансової звітності.

Джерела перевірки: Баланс (форма № 1), Головна книга, оборотно-сальдові відомості, журнали-ордери, матеріали інвентаризації цінностей, податкових декларацій тощо. Насамперед, здійснюють аналіз достовірності оцінки активів та зобов'язань.

Основними об'єктами аудиту активів підприємства є нематеріальні активи, незавершене будівництво, основні засоби, довгострокові фінансові інвестиції, довгострокова дебіторська заборгованість, відстрочені податкові активи, інші необоротні активи, запаси, розрахункові операції, поточні фінансові інвестиції, грошові кошти та їх еквіваленти.

Аудитор має підтвердити правильність відображення в бухгалтерському балансі кожної статті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]