Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
audit_210.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

43.Види та організаційно-правова структура аудиторських фірм.

Згідно зі ст.5 ЗУ "Про ауд д-сть" ауд фірма - юр особа, створена відповідно до законодавства, яка здійснює виключно ауд д-сть. Види:

1) Міжнародні (транснаціональні) – «Велика четвірка»; 2)великі національні – «Десятка»; 3)регіональні; 4)місцеві.

Право на здійснення ауд д-сті мають ауд фірми, включені до Реєстру аудиторських фірм та аудиторів. Загальний розмір частки засновників (учасників) аудиторської фірми, які не є аудиторами, у статутному капіталі не може перевищувати 30 %. Керівником аудиторської фірми може бути тільки аудитор. Ауд.фірми можуть створюватись у будь - яких орг. правових формах, за винятком Відкритого Акц Тов-ва.При створенні ауд фірми необхідно визначити мету і завдання, розробити стратегію д-сті фірми, продумати напрями, сферу д-сті фірми. Виходячи із цього, розробляють організаційну структуру ауд фірми, в якій передбачають відділи (наприклад, аудиту, консалтингу, методичний тощо), інші підрозділи. основні функції відділів і підрозділів, функціональні обов'язки працівників, підбирають керівників підрозділів, визначають кількісний і якісний склад фахівців. Відповідно до статті 25 ЗУ "Про ауд д-сть" за неналежне виконання своїх зобов'язань ауд фірма несе майнову та ін цивільно-правову відповід-сть, яка передбачає відшкодув заподіяних з вини аудитора збитків.

44.Внутрішньо-фірмові нормативні документи суб’єктів ауд д-сті.

Серед стандартів аудиту доцільно виокремлювати чотири рівні: міжнародні; регіональні; національні; внутрішньофірмові.

Внутрішньо-фірмові стандарти аудиту (ВСА) –це сукупність принципів, методів, прийомів і способів, що використовуються ауд фірмою при наданні ауд послуг, підготовці документації, виходячи із встановлених правил та особливостей д-сті ауд фірми.Відповідальність за формування та розробку ВСА покладається на керівника ауд фірми. В ауд фірмі може бути створений спец відділ (служба) з методології аудиту. Якщо ВСА розробляються спеціальними службами, то вони повинні підлягати обов’язковому затвердженню керівником ауд фірми.

Розробку ВСА умовно поділяють за певними напрямками, в результаті

чого створюються:

-стандарти, що стосуються професійної культури аудиторів;

-стандарти, що регулюють вн-фірмовий документооборот;

-стандарти, що передбачають методику проведення аудиту та

надання супутніх аудиту послуг.

45.Відповідальність управлінського персоналу щодо підготовки та подання фінансової звітності.

Питання стосовно відповідальності управлінського персоналу щодо підготовки та подання фінансової звітності регулюються у МСА 200 «Мета та заг. принципи ауд. перевірки». Одразу необх зазначити,що аудитор несе відповідальність лише за формування та висловлення думки щодо ФЗ, а за її складання та достовірне подання відповідає керівництво СГ.

Управлінський персонал несе відповідальність за визначення концептуальної основи ФЗ, яку слід застосовувати для складання та подання фінансових звітів. Управлінський персонал відповідає також за складання та подання фінансових звітів відповідно до застосовної концептуальної основи фінансової звітності Відповідальність управлінського персоналу включає також:

- розробку, впровадження та здійснення внутрішнього контролю складання та подання фінансових звітів, що не містять суттєвого викривлення внаслідок шахрайства або помилок;

- вибір та застосування відповідних облікових політик;

- здійснення попередніх облікових оцінок;

- відповідальність за достовірність наданої аудиторам інформації;

- відповідальність за виявлені відхилення і порушення, за фінансові рез-ти і звітність по них;

- відповідальність у разі невиконання рекомендацій аудитора;

- відповідальність за невиконання зобов'язань прийому і оплати винагороди за роботу;

- інші види і умови відповідальності

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]