Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
audit_210.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

71. Особливості додержання принципів об’єктивності та незалежності при наданні аудиторських послуг.

Незалежність — аудитор має бути професійно незалежним до суб’єкта підприємницької діяльності, що перевіряється (не мати прямих родинних стосунків та майнових інтересів до суб’єкта перевірки).

Об’єктивність — аудитор має бути справедливим, компетентним, старанно надавати аудиторські послуги, відповідати рівню професійних знань, який би не викликав сумніву у клієнта щодо професіоналізму наданих йому послуг.

При наданні будь-яких професійних послуг професійний бухгалтер-практик повинен розглядати можливість загроз недотримання фундаментального принципу об'єктивності, що виникають внаслідок зацікавленості або стосунків з клієнтом, його директорами, посадовими особами або працівниками. Наприклад може існувати загроза особистих стосунків щодо об'єктивності внаслідок родинних або тісних особистих чи ділових стосунків.

Професійний бухгалтер-практик, який надає послуги з надання впевненості, повинен бути незалежним від клієнта, якому надаються подібні послуги. Незалежність думки та незалежність поведінки дозволяють професійному бухгалтерові-практику висловити висновок і виглядати як особа, яка робить це без упередження, конфлікту інтересів та без неналежного впливу з боку інших осіб.

  1. 10. Аудиторські послуги та їх види.

Згідо з З-ном Укр “Про А-ку дія-ть” ст.3, пон-тя А-ка дія-ть вкл-є в себе організац і методичне забезпеч А-ту, практичне виконання А-х перевірок та надання інш А-х послуг. А-кі послуги можуть надаватися у формі А-х перевірок та повязаних з ними експертиз, консультації з питань б/о , звітності, опадаткування, аналізу, фін-госп діял-сті та ін види економіко-правового забез-ння підпр діял-сті фіз та юр осіб. Разом з цими видами послуг аудит фірми Укр можуть проводити роботи по приватизації майна держ підпр-в, комерціал-ції торгівлі, акціонування підпр-в, готують матеріали для роз-ку справ клієнтів в арбітражних судах, тобто завдяки аудиту зд-ся посередницький контакт. А-ка дія-ть в кінц рах-ку уявл собою досить високу форму організації і здійсн ек думки. 1,За надання впевненості:

-аудит історичної фін.інфор-ї,зокрема фін.звіт

-огляд іст.фін.інф,зокрема фін.звіт

-завдання з надання впевненості,що не є аудитом чи оглядом історичної фін.інф.(оцінка ефективності,о-ка вартості активів,оцінка надійності бух.обл та ін.)

2. Супутні послуги,що визначені МСА

-завдання з виконання узгоджених процедур щодо фін.інф-ї

-завдання з підготовки фін.інф.

3. Інші послуги ,пов’язані з проф..діял-тю аудиторів

-ведення бух.обл.-складання фін.звіт,відновлення бух.обл,-консультації з питань СВК,-консультації з питань оподаткування-представлення інтересів замовника в судах та інше

4. Організаційне і методичне забезпечення аудиту

-розробка та видання методичних матеріалів

-проведення проф..тренінгів для практикуючих аудиторів

До аудиторських послуг належать:

* здійснення оперативних перевірок; компіляція даних бухгалтерської інформації;

* послуги консультативного та інформативного характеру; ■ бухгалтерська та економіко-правова експертизи;

* ведення бухгалтерського обліку;

* інші види економіко-правового забезпечення суб'єктів гос­подарювання.

Аудиторські послуги у вигляді консультацій можуть надаватися на підставі договору, письмового або усного звернення замовника до аудитора (аудиторської фірми).

Оглядові (експрес) перевірки фінансової звітності виконуються аудитором з метою встановлення негативних фактів фінансової звітності, з наданням клієнтові аудиторського звіту.

Операційна перевірка проводиться з метою перевірки окремих питань, про що є домовленість з клієнтом. Аудитор надає клієнтові звіт, який має обмежене коло користувачів.

Компіляція здійснюється аудитором з метою трансформації обліку клієнта за іншими, ніж в Україні, стандартами обліку. Основна мета такої послуги, на відміну від аудиту, полягає у збереженні класифікації і підсумку фінансової інформації. При цьому аудиторські докази стосовно цієї інформації не вимагаються.

З аудитом одночасно п-ву-клієнту не можна надавати такі послуги:

ведення бухгалтерського обліку;

відновлення бухгалтерського обліку;

складання фінансової звітності і податкових декларацій

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]