Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
audit_210.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

194.Особливості аудиту консолідованої фінансової звітності.

Консолідована фінансова звітність — фінансова звітність, яка відображає фінансове становище, результати діяльності та рух грошових коштів юридичної особи та її дочірніх підприємств як єдиної економічної одиниці. Вона містить консолідовані:1)баланс;2)звіт про фінансові результати;3)звіт про рух грошових коштів;4)звіт про власний капітал;5)примітки до консолідованої звітності.

При аудиті консолідованої фінансової звітності необхідно висловити думку не тільки стосовно повноти і достовірності фінансової звітності материнського підприємства, та його дочірніх підприємств, а й перевірити і висловити думку стосовно правильності і достовірності консолідації фінансової звітності окремих господарюючих суб’єктів у фінансову звітність материнського підприємства.

Перевірка доброякісності звітності і своєчасності її подання вищій організації і відповідним державним органам проводить­ся на підставі нормативних актів про бухгалтерські звіти і ба­ланси. При цьому аудитор перевіряє графі­ки подання звітності, пояснювальної записки і річного звіту, а також те, як на підприємстві виконуються зауваження податко­вих служб, реалізуються пропозиції і рішення вищої організації, фінансових органів, банків щодо поточної і періодичної звітнос­ті, зокрема з'ясовує, чи внесені корективи до балансу, зроблені при затвердженні звіту за минулий рік. Перевіряючи звітність, аудитор визначає повноту і взаємо­зв'язок звітних форм поточної і річної бухгалтерської та статис­тичної звітності. У разі потреби до звітності керівництвом підприємства вносяться необхідні ко­рективи. Переконавшись у достовірності фінансової звітності, яка складена за даними бухгалтерського обліку, підтвердженого первинною документацією про господарську діяльність підпри­ємства, аудитор має підстави підтвердити правильність її скла­дання.

196.Огляд фінансової звітності.

Метою складання фінансової звітності є надання користувачам для прийняття рішень повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан, результати діяльності та рух коштів підприємства. Порядок надання фінансової звітності користувачам визначається чинним законодавством.

Аудитору слід пам'ятати, що порядок передбачає перед складанням річної фінансової звітності обов'язкове проведення інвентаризації активів та зобов'язань підприємства.

Огляд фінансової звітності — це перевірка фінансової звітності без детального вивчення системи внутрішнього контролю і обліку підприємства, без перевірки первинної документації на достовірність. При здійсненні цього виду перевірки, аудитор проводитиме меншу кількість конкретних тестів системи внутрішнього контролю та показників статей фінансової звітності, та проведе аналітичні оглядові процедури.

На відміну від повноцінного аудиту, завдання з огляду забезпечує середній рівень упевненості стосовно того, що інформація, яка є предметом огляду, не містить суттєвих викривлень. Тому аудитор у своєму висновку вказує на те, чи привернув увагу аудитора будь-який факт, що свідчив би про те, що фінансові звіти не складені в усіх суттєвих аспектах відповідно до застосованої підприємством концептуальної основи фінансової звітності.

Даний вид аудиту може бути проведено до фінансової звітності, складеної відповідно до:Положень (стандартів) бухгалтерського обліку України,Міжнародних стандартів фінансової звітності.

Огляд фінансової звітності може бути проведено при:зміні головного бухгалтера чи керівника компанії;необхідності в короткі терміни отримати аналіз діяльності компанії.

В ході огляду аудитор може допустити середній рівень впевненості в тому, що перевіряється інформація не містить суттєвих викривлень. За результатами огляду в аудиторському звіті формулюється думку у вигляді негативної впевненості. Отже, негативна впевненість - це заперечення факту виявлення будь-яких значних спотворень, виражене за результатами проведених робіт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]