Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
audit_210.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

110.Сутність методу оцінки аудиторського ризику.

Аудиторський ризик являє собою побоювання того, що аудитор може висловити невідповідну думку про фінансову звітність, яка має суттєво недостовірну інформацію.

Ризик аудиту має три складові частини:

o властивий ризик;

o ризик контролю;

o ризик невиявлення.

Властивий ризик - це всі можливі ризики, пов'язані з діяльністю підприємства, тобто ризик того, що фін звіти суттєво викривлені до ауд перевірки.

Під час оцінки властивого ризику, аудитор повинен звертати увагу на:

  • результати аудиту попер періодів

  • Результати опитування та анкетування керівництва п-ва

  • Результати спостережень

  • Статистичні дані

  • Засоби масової інформації

  • Вибіркове вивч документів п-ва

  • На ті моменти, які можуть впливати на якість бухгалтерського обліку, тобто ризик оцінюється тільки на рівні фінансової звітності.

Ризик контролю — це ризик того, що неможна буде своєчасно запобігти викривленню, тобто ризик неефективності внутрішнього контролю. Ризик системи бухгалтерського обліку полягає в тому, що можуть бути допущені помилки або ошуканство внаслідок документування господарських операцій, неправильного відображення їх у регістрах бухгалтерського обліку і під час складання фінансової звітності.

Оцінювання ефективності дії системи внутрішнього контролю ґрунтується на передбаченні аудитора можливості запобігання виявлення допущених суттєвих помилок у системі бухгалтерського обліку або можливості запобігання їм.

Ризик не виявлення - безпосередньо пов'язаний з проведенням незалежних процедур перевірки.

Здійснені аудитором оцінки невідповідності внутрішнього контролю і оцінка внутрішнього ризику впливають на характер, строки і обсяг процедур, які виконуються аудитором з метою зменшення ймовірності невиявлення помилок і перекручень і доводять ризик аудиту до прийнятого рівня.

111.Сутність методу арифметичної перевірки.

Арифметична перевірка - це перевірка документів, що здійснюється з метою визначення правильності підрахунків та виявлення зловживань і крадіжок, що приховані за неправильними арифметичними діями цінностей тощо).

Перерахунок - це перевірка арифметичної точності джерел документів і бухгалтерських записів і виконання незалежних підрахунків, як правило, здійснюється вибірково.

Якщо економічний суб'єкт веде бухгалтерський облік із застосуванням комп'ютерних засобів, аудиторська організація може здійснювати перевірку розрахунків , застосовуючи ЕОМ.

Арифметична перевірка дає можливість встановити правильність підрахунків в документах і виявити зловживання, крадіжки.

Арифметична перевірка документів полягає в перевірці правильності розрахунків у документах, облікових регістрах звітних формах.

112.Сутність методу співставлення.

Цей метод дозволяє виявити характеристику явища через інші однорідні явища. Він застосовується в будь-яких економічних розрахунках і дозволяє виявити взаємозв’язок економічних процесів, їх розвиток, ступінь ефективності у використанні трудових, фінансових та матеріальних ресурсів. Існує кілька форм співставлення:

- з планом(нормативами)

- з минулими даними

- з бажаними показниками

- з економічною моделлю розвитку(співставлення різних варіантів управлінських рішень з метою вибору найбільш оптимального з них; співставлення результатів діяльності до і після впровадження якого-небудь нововведення)

- з середніми даними

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]