Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
audit_210.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

201.Методи діагностики вірогідності банкрутства суб’єкта господарювання.

Банкрутство - неплатоспроможність підприємства, боргова нездатність і неможливість продовження виробничої і фінансово-господарської діяльності через відсутність коштів. Найпоширеніші нині діагностики банкрутства запропонував у 1968 р. відомий західний економіст Е. Альтман – Z-моделі.

Коефіцієнт імовірності банкрутства (індекс Альмана) який являє собою функцію від деяких показників, які характеризують економічний потенціал під-ва та результати його роботи за минулий період (3роки).

Застосування індексу Альмана доцільне для оцінки ймовірності банкрутства великих акціонерних товариств, які торгують своїми акціями на біржах.

Коефіцієнт ймовірності банкрутства ( Z рахунок Альтмана): Z = 3,3*К1+ 1,4 К2 + 1,2 К3 + К4 + 0,6 К5.

Алгоритм розрахунку показника та техніка за даними фінансової звітності

К1- Балансовий прибуток/Середньорічна вартість активів

Ф.1 ряд.350/Ф.1 ряд. 640

К2 - Нерозподілений прибуток / Середньорічна вартість активів

Ф.1 ряд. (370+350)/Ф.1 ряд640

К3 - Власні оборотні активи / Середньорічна вартість активів

Ф.1 ряд. (260+270УФ.1 ряд640

К4 - Виручка від реалізації / Середньорічна У вартість активів

Ф.2 ряд (10-15)/Ф.1 ряд. 640

К5 - Ринкова вартість акцій / Залучений і капітал

Ф.1 ряд.ЗОО/Ф.1 ряд. (620+480)

Алгоритм розрахунку показника

Методика розрахунку за даними фінансової звітно^

К1

Обіговий капітал / Середньорічна вар­тість активів

Ф.1 ряд.260/Ф.1 ряд. 640

К2

Нерозподілений прибуток / Власний капітал

Ф.1 ряд.350/Ф.1 ряд. 380

КЗ

Виручка від реалізації / Середньорічна вартість активів

Ф.2 ряд. (10-15)/Ф.1 ряд.640

К4

Нерозподілений прибуток / Загальні витрати

Ф.1 ряд.350/Ф.2 ряд" (040+090+070+080+140+1601

Таблиця розрахунку Z-рахунка за три роки.

Величина

Ймовірність банкрутства, %

Менше 0

Максимальна (90-100)

0-0,18

Висока(60-80)

0,18-032

Середня (35-50)

0,32-042

Низька (15-20)

Більше 0,42

Мінімальна (до 10)


Для акціонерних товариств, які не торгують своїми акціями біржах розраховують коефіцієнт вірогідності банкрутства (К). рахунок можна представити формулою: К=8,38 * К1 + К2 + 0,054 К3 + 0,63 К4

Розрахунок коефіцієнта вірогідності банкрутства

Імовірність банкрутства відповідно до величини показника R :

202.Відповідальність аудитора за повідомлення інформації найвищому управлінському персоналові.

Згідно МСА 260 - «Повідомлення інформації з питань аудиту тим, кого наділено найвищими повноваженнями» аудитор повинен повідомляти інформацію з питань аудиту, яку виявлено під час аудиторської перевірки фінансових звітів і яка має значення для управління, найвищому управлінському персоналові суб'єкта господарювання. Аудитору слід встановити осіб, що належать до найвищого управлінського персоналу, яким слід повідомляти інформацію з питань аудиту, що має значення для управління.

Ефективність повідомлення інформації підвищується за допомогою налагодження конструктивних робочих взаємовідносин між аудитором та найвищим управлінським персоналом. Ці взаємовідносини розвиваються за умови збереження професійної незалежності й об'єктивності. Аудитор повинен розглянути інформацію з питань аудиту, яка має значення для управління й одержана під час аудиту фінансових звітів, і повідомити про неї вищий управлінський персонал. Аудитор повинен інформувати найвищий управлінський персонал щодо не відкоригованих викривлень, зібраних аудитором під час аудиту, які були визначені управлінським персоналом як несуттєві як поодинці, так і всі разом для фінансових звітів, взятих в цілому. Повідомляючи інформацію найвищому управлінському персоналові, аудитор повинен інформувати найвищий управлінський персонал про те, що: - інформація з питань аудиту, що її повідомляє аудитор, включає тільки ту інформацію з питань аудиту, яка має значення для управління, й на яку він звернув увагу в результаті проведення аудиторської перевірки; - аудиторська перевірка фінансової звітності не призначена для виявлення всієї інформації з питань аудиту, яка може цікавити найвищий управлінський персонал. Отже, в процесі аудиту зазвичай виявляється не вся така інформація.

Аудитор повинен вчасно повідомляти інформацію з питань аудиту, яка має значення для управління. Це дає можливість особам, що відповідають за управління, вжити відповідних заходів.

Для того, щоб домогтися своєчасного повідомлення інформації, аудитор обговорює з особами, які відповідають за управління, порядок і терміни повідомлення інформації.

Аудитор може повідомляти інформацію найвищому управлінському персоналу усно або письмо. На рішення аудитора про те, повідомляти інформацію усно чи письмово, впливають такі фактори:*розмір, операційна структура, організаційно-правова форма суб'єкта господарювання і процес повідомлення інформації на суб'єкті господарювання, де проводиться аудиторська перевірка;* характер, чутливість і важливість інформації з питань аудиту, яка має значення для управління;*домовленості щодо регулярних зустрічей або звітування про інформацію з питань аудиту, яка має значення для управління; - обсяг постійних контактів та контакти, що їх підтримує аудитор з найвищим управлінським персоналом.

Аудитор розглядає, чи може повідомлена раніше інформація з питань аудиту, яка має значення для управління, вплинути на фінансові звіти поточного року. Аудитор розглядає, чи має ця інформація, як і раніше, значення для управління, і чи треба знову повідомляти про неї найвищий управлінський персонал.Вимоги національних професійних бухгалтерських організацій, законодавчі або нормативні акти можуть установлювати обов'язки щодо конфіденційності, які обмежують інформацію, що повідомляється аудитором з питань аудиту, яка має значення для управління. Аудитор звертається до таких вимог, законів і нормативних актів перш, ніж повідомляти інформацію особам, які відповідають за управління. Іноді потенційні конфлікти між етичними і правовими зобов'язаннями аудитора щодо конфіденційності та звітності можуть мати складний характер. У цих випадках аудитор може звернутися до юриста за консультацією.

Вимогами національних професійних бухгалтерських організацій, законодавчими або нормативіними актами можуть установлюватися зобов'язання аудитора щодо повідомлення інформації з питань аудиту, яка стосується управління. Ці додаткові вимоги про повідомлення інформації не охоплені цим МСА, однак вони можуть впливати на зміст, форму і терміни подання інформації найвищому управлінському персоналові.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]