Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
audit_210.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

103.Поєднання методу направленого тестування та пооб’єктного методу в процесі проведення аудиту.

Метод направленого тестування. У своїх робочих паперах(документах)аудитор сам дає відповіді «так» або «ні» за певним переліком питань на кожному етапі аудиторської перевірки чи з кожного об’єкта аудиту.

Тести є: незалежні, на відповідність,наскрізні і спрямовані.

Незалежні тести – перевірка залишків і операцій, а також здійснення інших процедур з метою отримання доказів про повноту, правильність і законність операцій, відображених у БО і ФЗ.

Наскрізні тести –використовуються для вивчення системи в цілому.

Спрямовані тести – використовуються з метою наступного контролю здійснюваних операцій.

Пооб’єктний метод характеризується спів падінням окремих напрямів аудиту з об’єктом бухг.звітності.

104.Сутність методу документальної перевірки.

Документальна перевірка — прийом документального контролю достовірності, доцільності й ефективності госп о-цій, відповідності їх законним актам. Це перевірка документів і записів, яка може бути формальною, арифметичною та по суті.

Формальна перевірка полягає у візуальній перевірці правильності записів усіх реквізитів, у виявленні безпідставних виправлень, підчисток,дописувань у тексті і цифрах, у перевірці достовірності підписів посадових і матеріально-відповідальних осіб.

Арифметична перевірка документів полягає в перевірці правильності розрахунків у документах, облікових регістрах звітних формах.

Перевірка документів по суті дозволяє встановити законність і доцільність господарських операцій, правильність відображення операцій на рахунках бухгалтерського обліку та віднесення до статей витрат та доходів.

105.Сутність методу спостереження.

У міжнародних нормативах з аудиту та в зарубіжній спеціальній літературі викладено специфічні методи і прийоми аудиту, які широко застосовуються у світовій практиці, але маловідомі у нас або мають інше тлумачення і особливості застосування в аудиті.

Спостереження – це нагляд за процесом або процедурою, що виконується ін. особою. Безпосереднє візуальне спостереження аудитора за процедурами, процесами, огляд цінностей, приміщень тощо.

Вибіркові спостереження - прийоми статистичного спостереження якісних характеристик господарського процесу (при визначенні дефектів товарів, що надійшли в торгівлю).

Суцільні спостереження - прийоми статистичного спостереження фактичного стану об'єктів (хронометраж норм виробітку, використання робочого часу за звітний період).

115.Сутність аудиторських доказів.

Нормативне регулювання даного питання – це МСА 500 «Аудиторські докази», МСА 501 «аудиторські докази – додаткові міркування щодо відібраних елементів», МСА 505 «Зовнішні підтвердження».

Згідно з МСА 500 аудиторські докази - це вся інформація, яку отримує і використовує аудитор для формулювання висновків, на яких ґрунтується аудиторська думка; вони охоплюють інформацію, яка міститься в облікових записах, що є основою фінансових звітів та іншої інформації.

Вимоги до ауд доказів:

  • Достатність – міра кількості ауд доказів, їх має бути одержано достатньо для обґрунтування думки аудитора.

  • Прийнятність (відповідність) – міра якості ауд доказів, тобто їх доречності та достовірності.

Чинники, що впливають на достатність і доречність ауд доказів:

  • Оцінка величини і х-ру власного ризику (чим вищий ризик, тим більше аудиторських доказів може знадобитися)

  • якість таких аудиторських доказів (чим вища якість, тим менше потрібно аудиторських доказів).

  • Заг стан б/о

  • Важливість статті звітності

  • Особистий досвід аудитора

  • Факти шахрайства і помилок

  • Доступні джерела для отримання інформації.

Відповідно, достатність та відповідність аудиторських доказів взаємозалежні. Однак отримання більшої кількості аудиторських доказів не може компенсувати їхню низьку якість.

Типи рішень при зборі ауд доказів:

- яку процедуру застосувати

- Яким повинен бути розмір вибірки

- які конкретно елементи вибирати з генеральної сукупності

- коли проводити ауд процедури.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]