Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Криміналістика. Титов А.М. НП для с.в.д. 2008....doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
1.24 Mб
Скачать

18.5. Фіксація результатів відтворення обстановки та обставин події

Основним способом фіксації результатів відтворення обстановки та обставин події є протокол, який складається відповідно до вимог статей 84, 85, 195 КПК України. У протоколі виділяють три частини: вступну, описову і заключну.

Додатковими способами фіксації результатів відтворення обстановки і обставин події є складання планів і схем, використання фото-, кіно-, відеозйомки, звукозапису.

Питання для самоконтролю

1. Дайте поняття відтворення обстановки і обставин події. Які види цієї слідчої дії Вам відомі?

2. Назвіть особливості тактики підготовки і проведення слідчого експерименту.

3. Назвіть особливості тактики підготовки і проведення перевірки показань на місці.

4. Які відмінності між слідчим експериментом і перевіркою показань на місці?

5. Яким чином фіксується проведення відтворення обстановки і обставин події?

Питання для самостійного вивчення

1. Відмінності відтворення обстановки і обставин події від інших слідчих дій.

2. Оцінка результатів відтворення обстановки і обставин події .

Тема 19. Тактика призначення і проведення судової експертизи

19.1. Поняття судової експертизи, її види та значення

Судова експертиза – це процесуальна дія, яка полягає в дослідженні експертом за завданиям слідчого або суду речових доказів та інших матеріалів з метою встановлення фактичних даних та обставин, які мають значення для правильного вирішення справи.

Проведения судової експертизи у кримінальних справах регламентовано Законом України «Про судову експертизу» та КПК України. Експертиза призначається у випадках, коли для вирішення певних питань при провадженні у справі потрібні наукові, технічні або інші спеціальні знания. До спеціальних знань відносяться будь-які знания та уміння об'єктивного характеру, отримані внаслідок вищої професійної підготовки, наукової діяльності, досвіду практичної роботи, що відповідають сучасному науковому і практичному рівню.

Судові експертизи класифікуються за різними підставами. За своєрідністю предмета спеціальних пізнань їх можна розділити на кілька класів: криміналістичні, судово-медичні, судово-психіатричні, судово-психологічні, судово-фармацевтичні та фармакологічні, фізико-технічні, хімічні, товарознавчі та харчових продуктів, екологічні, бухгалтерсько-економічні та деякі інші.

Кожний названий клас можна поділити на роди, види та підвиди. Так, усі криміналістичні експертизи поділяються на два роди: традиційні та нетрадиційні. Традиційні охоплюють такі види експертиз, як дактилоскопічна, трасологічна, судово-почеркознавча, авторознавча, судово-балістична, техніко-криміналістична експертиза документів та ін. Нетрадиційні включають експертизу матеріалів, речовин та виробів (нафтопродуктів, паливно-мастильних матеріалів, лакофарбових матеріалів та покриття, об'єктів волокнистої природи), фоноскопічну, фонетичну експертизи та ін.

Найбільш поширеним видом судової експертизи є криміналістична – лабораторне дослідження об'єктів з метою встановлення їхнього фактичного стану; можливості проведения певних дій; обставин, при яких були проведені дії; невидимих слідів зашифрованого змісту; групової належності об'єктів або їх тотожності. Залежно від об'єктів дослідження криміналістичні експертизи поділяються на почеркознавчу, техніко-криміналістичну експертизу документів, трасологічну, судово-балістичну та ін.

Судово-медичні експертизи поділяються на експертизи трупа, живих осіб, речових доказів. Завдання їх полягає у встановленні причини смерті, характеру та ступеня тяжкості тілесних ушкоджень, визначенні групової належності и походження різних виділень організму людини та вирішенні інших питань, що вимагають застосування судово-медичних знань.

За характером завдань, які вирішуються, та методів дослідження судові експертизи можуть бути поділені на ідентифікаційні, класифікаційні та діагностичні. Ідентифікаційні експертизи встановлюють індивідуальну тотожність; класифікаційні – визначають групову належність різного роду об'єктів; діагностичні – показують стан різних об'єктів та їх динаміку.

Судові експертизи також поділяються на:

  • первинні та повторні. Повторні призначаються у разі необгрунтованості висновку експерта в результаті первинної експертизи або у разі сумніву в правильності його висновку. Така експертиза доручається іншому експертові або іншим експертам;

  • основні та додаткові. Додаткова експертиза призначається, якщо експертиза визнана неповною або не досить ясною, і доручається тому самому або іншому експертові;

  • одноособові (проводяться одним експертом) та комісійні (проводяться групою експертів – спеціалістів з однієї галузі знань. Може призначатися для вирішення достатньо складних питань або за наявності різних точок зору з якого-небудь питання);

  • однорідні (при їх проведенні використовуються знання у якійсь одній галузі науки) та комплексні (при їх проведенні використовуються спеціальні знания різних наук. Це можуть бути медико-криміналістичні, психолого-психіатричні, автотехнічні та криміналістичні, зоотехнічні, ветеринарні та інші комплексні дослідження. Фахівці, які беруть участь у комплексній судовій експертизі та дійшли єдиної думки, складають та підписують спільний висновок. При цьому в акті визначається, у чому конкретно полягала роль кожного фахівця. У разі, коли експерти не дійшли згоди, кожний з них складає окремий висновок).