Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Криміналістика. Титов А.М. НП для с.в.д. 2008....doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
1.24 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

1. Що таке криміналістична габітологія?

2. Дайте визначення елементів та ознак зовнішності.

3. Які види ознак зовнішності Ви знаєте?

4. Що таке особливі прикмети? У чому їх відмінність від помітних ознак?

5. Що таке словесний портрет? Які вимоги повині бути дотримані при його складанні?

6. Яка послідовність опису людини за методом словесного портрету? Спробуйте описати свого знайомого.

7. Які головні завдання портретної експертизи?

Питання для самостійного вивчення

1. Схема опису зовнішніх ознак за методом «словесного портрета».

2. Види суб’єктивних портретів.

Тема 7. Криміналістичне зброєзнавство

7.1. Класифікація зброї і поняття криміналістичного зброєзнавства

Зброя це пристрої і предмети, конструктивно призначені для поразки живої чи іншої цілі, подачі сигналів.

Боєприпаси це предмети озброєння і спорядження, що метається, призначені для поразки цілі й містять розривний, метальний, піротехнічний чи вишибний заряди або їх сполучення.

Патрон це пристрій, призначений для пострілу зі зброї, що поєднує в одне ціле за допомогою гільзи засоби ініціювання, метальний заряд і спорядження, що метається.

За принципом дії зброя буває:

  • Вогнепальна призначена для механічної поразки цілі на відстані снарядом, що одержує спрямований рух за рахунок енергії порохового чи іншого заряду. Основні частини вогнепальної зброї – ствол, затвор, барабан, рамка, ствольна коробка.

  • Холодна – призначена для поразки цілі за допомогою мускульної сили людини при безпосередньому контакті з об’єктом поразки.

  • Метальна – призначена для поразки мети на відстані снарядом, що одержує спрямований рух за допомогою мускульної сили людини чи механічного пристрою.

  • Пневматична – призначена для поразки мети на відстані снарядом, що одержує спрямований рух за рахунок енергії стиснутого, зрідженого чи отвердженого газу.

  • Газова – призначена для тимчасової поразки живої цілі шляхом застосування сльозоточивих чи дратівних речовин.

  • Сигнальна – конструктивно призначена тільки для подачі світлових, димових чи звукових сигналів.

До зброї не відносяться вироби, сертифіковані як вироби господарсько-побутового і виробничого призначення, спортивні снаряди, конструктивно подібні зі зброєю.

Зброя в залежності від цілей використання його відповідними суб’єктами, а також за основними параметрами і характеристиками підрозділяється на:

  • цивільну – призначену для самооборони, занять спортом і полювання;

  • службову – призначену для використання посадовими особами державних органів і працівниками юридичних осіб, яким законодавством дозволене носіння, збереження і застосування зазначеної зброї з метою чи самооборони для виконання покладених на них законом обов’язків щодо захисту життя і здоров’я громадян, власності, охорони природи і природних ресурсів, коштовних і небезпечних вантажів, спеціальної кореспонденції;

  • бойову ручну стрілецьку і холодну зброю – призначену для вирішення бойових і оперативно-службових задач, прийнятих відповідно до чинного законодавства України на озброєння відповідних силових органів, а також виготовляється для постачань в інші держави в порядку, встановленому законом.

Зброя, дія якої хоча б у початковий період здійснюється з рук людини, називається ручною (пістолет, рушниця, граната, ніж, кастет і т. ін.).

Ручна зброя, яка переноситься і приводиться в дію однією людиною, називається індивідуальною.

Зброя, що діє опосередковано, тобто на деякій відстані від об’єкта, що уражається, називається метальною і складається з двох основних елементів: метаючого і того, що метається (снаряда).

В залежності від механізму приведення снаряда до руху прийнято розрізняти:

  • механічну метальну зброю, де використовується енергія стиснутих пружин, натягнутої тятиви, скручених канатів (наприклад, катапульта, праща, лук, арбалет, пружинна зброя для підвідного полювання). Як снаряди застосовуються камені, стріли, ядра, ємності з пальною рідиною;

  • пневматичну метальну зброю, у якій призначений для поразки цілі снаряд одержує спрямований рух за рахунок енергії стиснутої газоподібної речовини. Це бойові і спортивні гвинтівки, спортивні пістолети;

  • вогнепальну метальну зброю, де спрямований рух снаряд одержує за рахунок енергії порохового заряду чи інших газів (це рушниці, гвинтівки, пістолети, автомати, кулемети і т. ін.), її класифікацію ми розглянемо нижче.

Галузь криміналістичної техніки, що вивчає холодну і вогнепальну зброю, боєприпаси до неї, вибухові речовини і пристрої, сліди їхньої дії, засоби і методи збирання і дослідження цих об’єктів, а також інші технічні питання, що виникають при розслідуванні злочинів, зв’язаних з холодною, вогнепальною зброєю, боєприпасами, вибуховими речовинами і пристроями (їхнім застосуванням, носінням, збереженням, виготовленням і збутом), називається криміналістичним зброєзнавством.