Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Криміналістика. Титов А.М. НП для с.в.д. 2008....doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
1.24 Mб
Скачать

16.4. Особливості проведення виїмки

Виїмка – це самостійна слідча дія, яка провадиться у випадках необхідності вилучення лише певних предметів і документів, коли точно відомо, де і в кого вони знаходяться. Основні рекомендації, що відносяться до обшуку, можуть бути використані і під час провадження виїмки. Якщо у відомому місці необхідних предметів чи документів не виявилося, то шукати їх в інших місцях не можна, тому що це буде вже не виїмка, а обшук.Успіх багато в чому залежить від контакту слідчого з особою, у якої провадиться виїмка, із представником організації, де вона здійснюється. Тут також необхідна спостережливість і переконаність у тім, що видане все необхідне. Якщо є інформація чи виникають інтуїтивні здогади про приховання об’єктів, то слідчий повинен проводити обшук.

16.5. Фіксація результатів обшуку та виїмки

Про проведення обшуку та виїмки складається протокол, який є джерелом доказів. Він має відповідати загальним вимогам, передбаченим ст. 85 КПК України, а також спеціальним вимогам ст. 188 КПК України, і складається з трьох частин:

  • вступної;

  • описової;

  • заключної.

Протокол складається у двох примірниках. Другий примірник вручається особі, в якої було проведено обшук чи виїмку, або представникові підприємства, установи чи організації, де було проведено слідчу дію. Протокол підписують слідчий, особа, у якої проводився обшук чи виїмка, та запрошені особи, які були при цьому присутні.

Додатковими способами фіксації результатів обшуку і виїмки є фото- та відео зйомка, складання різних планів і схем.

Питання для самоконтролю

1. Дайте поняття обшуку. Яка його мета?

2. Чим відрізняються поняття «об’єкти пошуку» і «об’єкти обшуку»?

3. Назвіть види обшуку.

4. Що слід зробити при підготовці до обшуку?

5. Перерахуйте стадії проведення обшуку. Які особливості має кожна з них?

6. Визначте типові ситуації обшуку. Які тактичні прийоми використовуються під час кожної з них?

7. Що таке виїмка? Які її відмінності від обшуку?

8. Визначте тактичні особливості проведення виїмки.

9. Яким чином фіксується проведення обшуку та виїмки?

Питання для самостійного вивчення

1. Відмінності обшуку від слідчого огляду.

2. Особливості проведення обшуків транспортних засобів, у приміщеннях (у тому числі службових), на ділянках місцевості, з метою пошуку людини чи трупа, тайників, а також особистого обшуку.

3. Арешт на кореспонденцію і зняття інформації з каналів зв’язку.

Тема 17. Тактика пред’явлення для впізнання

17.1. Поняття та сутність пред’явлення для впізнання

Пред’явлення для впізнання – самостійна слідча для (ст.ст. 174 – 176 КПК України), під час якої відбувається криміналістична ідентифікація за ідеальними відображеннями (слідами пам’яті). Його сутність полягає в тому, що особі, яка вже раніше допитана (впізнаючому), пред’являються об’єкти, які вона порівнює з образом, що відобразився у пам’яті, з тими, які спостерігала або знала раніше, і вони пов’язані з подією злочину.

У психології виділяють миттєве та послідовне впізнання. Миттєве впізнання характерне для ситуації, коли об’єкт добре відомий і умови його сприймання не утруднюються. Це найбільш сприятлива ситуація пред’явлення для впізнання. Послідовне впізнання характеризується стадійністю та пов’язано з висуванням і переробкою варіантів (гіпотез). На першій стадії виникає лише почуття знайомства, яке на другій стадії переходите на рівень довгого впізнання. Це також сприятливий елемент слідчої ситуації. До особливих явищ належить складне впізнання, коли людина переживає об’єкти, які сприймаються вперше (феномен вже пережитого), як знайомі.

У психологічному плані процес впізнання складається з декількох етапів, до яких відносять формування уявного образу об’єкта, який спостерігається, порівняння уявного образу з реальним об’єктом або його копією, обґрунтування висновку про наявність (відсутність) тотожності або групової належності.

Пред’явлення для впізнання можна віднести до похідних слідчих дій. Його проведенню завжди передують інші слідчі дії (допит, обшук, виїмка, затримання та інші), без провадження яких пред’явлення для впізнання відбутися не може. Так, неможливо пред’явити для впізнання без попереднього допитування особи, яка сприймала будь-який об’єкт з вчиненням злочину, запам’ятала його та може впізнати.