Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Краткие лекции_ЭА.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
329.73 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Донецька державна академія управління

С.С. СТЕПАНЧУК

Економічний аналіз стислий конспект лекцій

Затверджено на

засіданні кафедри «Фінанси»

Протокол № від 2002 р.

Донецьк 2002

Степанчук С.С.

Економічний аналіз / Стислий конспект лекцій. – Донецьк: ДонДАУ, 2002. – 51 с.

У роботі конспективно розглядається основний зміст економічного аналізу в умовах становлення ринкових відносин. Курс викладений по програмі, затвердженої ДонДАУ. Теоретичні основи предмета розкривають загальні принципи, організацію, види і методи аналізу. Практична частина містить оцінку ефективності використання основних елементів виробництва і результативності фінансово-господарської діяльності підприємств у цілому. Стислий конспект допоможе студентам у вивченні курсу, підборі літератури і подальшому використанні при підготовці курсових робіт, диплома, практичної діяльності.

Для студентів усіх форм навчання, а також слухачів другої вищої освіти і підвищувачів кваліфікацію.

I. Загальні положення

Стислий конспект лекцій з курсу “Економічний аналіз” підготовлений для студентів усіх спеціальностей Донецької державної академії управління.

Основою курсу, що викладається, є законодавчі, директивні і нормативні документи, що регламентують фінансово-економічну діяльність підприємств України, методологічні положення теорії пізнання, принципи діалектики, економічна теорія, а так само робоча програма, схвалена ДонДАУ.

По змісту досліджуваний курс припускає проведення аналізу як на макрорівні, так і на рівні окремих підприємств і їхніх структурних підрозділів, що цілком відповідає вимогам підготовки професійних фахівців – менеджерів в академії управління. Аналіз на загально економічному рівні створює організаційно-методичну підтримку комерційним відносинам, принципам і вимогам ринку. Аналіз на мікрорівні – це конкретне дослідження повсякденної господарсько-фінансової діяльності підприємства, їхніх колективів, менеджерів, власників.

Тематична структура роботи умовно поділяється на три основних блоки:

перший (теми 1-4) – теоретичний, що розкриває сутність і методи економічного аналізу, порядок організації аналітичної роботи, основи аналізу деяких ринкових проблем;

другий (теми 5-8) – характеризує матеріально-товарні результати діяльності підприємства, наявність, стан і використання основних елементів виробництва: робочої сили, основних і оборотних коштів;

третій (теми 9-11) – аналізує й оцінює ефективність виробничо-господарської діяльності підприємств: витратність, прибутковість, фінансовий стан.

Обмеження навчального навантаження не дозволяє розглянути всі аспекти й особливості економічного аналізу. Це припускає самостійне вивчення студентами окремих розділів курсу. Заглиблене пізнання предмета, облік специфіки й особливостей тієї чи іншої спеціальності, визначення напрямків і зміст самостійної роботи студентів проводиться викладачем на лекціях, практичних заняттях і консультаціях.

II. Програма курсу.

1. Економічний аналіз у системі управління економікою.

Сутність економічного аналізу і його зміст. Економічний аналіз - необхідна ланка в системі управління. Предмет аналізу, його мети і задачі. Види напрямку економічного аналізу. Характеристика видів аналізу. Класифікація напрямків аналізу в залежності від використовуваної інформації, об'єктів і періоду вивчення, характеру дослідження.

2. Організація економічного аналізу в умовах ринку.

Вимоги, які пропоновані до роботи підприємства в умовах ринкових відносин і особливості прийняття господарських рішень. Комплексне вивчення й аналіз ринку - джерело інформації для прийняття ефективного управлінського рішення.

Визначення програми, змісту і послідовності проведення аналізу; узгодження мети, задач і термінів виконання аналітичної роботи; визначення кола фахівців, що приймають участь у проведенні аналізу; виявлення факторів, вихідної інформації, що залучається до аналізу; вибір способів проведення аналізу; використання результатів аналізу.