Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Краткие лекции_ЭА.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
329.73 Кб
Скачать

2.3. Оцінка ступеня платоспроможності підприємства.

При оцінці платоспроможності підприємства існують два підходи:

1. У залежності від періодів погашення заборгованості під платіжністю розуміють готовність підприємства погасити короткострокову заборгованість своїми коштами.

2. Підприємство вважається платоспроможним, якщо сума його поточних активів більше чи дорівнює всіх його зовнішніх заборговань.

3. Для оцінки ступеня платоспроможності визначаються показники ліквідності.

Ліквідність – це здатність оборотних коштів підприємства перетворюватися в готівку, необхідну для нормальної господарської діяльності.

Для аналізу ліквідності оборотні кошти підприємства підрозділяються на три групи:

1. Кошти в касі, на розрахунковому й іншому рахунках, цінні папери, оплачувані при їхньому пред'явленні в кредитних установах.

2. Легко реалізовані вимоги (товари відвантажені, розрахунки з дебіторами і по отриманих векселях, термін оплати яких не перевищує трьох місяців).

3. Запаси товарно-матеріальних цінностей, які можна легко реалізувати. Це в основному залишки готової продукції і виробничі запаси.

Існує три показники ліквідності:

1. Абсолютний коефіцієнт ліквідності (коефіцієнт платоспроможності на день перевірки) дорівнює відношенню першої групи ліквідних коштів до короткострокової заборгованості (4 розділ пасиву). Оптимальне значення 0,2 і вище.

2. Проміжний коефіцієнт ліквідності дорівнює відношенню суми першої і другої групи ліквідних коштів до четвертого розділу пасиву. Повинний прагнути до 1 і вище.

3. Загальний коефіцієнт ліквідності (коефіцієнт покриття по балансу) дорівнює відношенню суми всіх трьох груп ліквідних коштів (2 і 3 розділи активу балансу) до 4 розділу пасиву. Повинний бути більше 2. Чим більше значення цього показника, тим вище ступінь платоспроможності підприємства.

Оптимальним варіантом формування фінансів підприємства вважається той, коли основні кошти (основний капітал підприємства) здобуваються за рахунок власних коштів, а оборотний капітал формується на 1/4 за рахунок довгострокових кредитів і позик, на 3/4 - за рахунок короткострокових.

3. Оцінка ефективності виробничо-господарської діяльності підприємства

Для загальної характеристики оцінки ділової активності надійності й ефективності господарської діяльності підприємства умовно можна виділити 4 групи показників:

1. Найбільш узагальнені показники оцінки прибутковості (рентабельності) господарської діяльності підприємства (у загальному виді дорівнюють відношенню прибутку до різних коштів підприємства).

2. Показники оцінки ефективності управління підприємством (дорівнюють відношенню різних видів прибутку до виторгу від реалізації робіт, послуг, товарів без ПДВ і акцизного збору).

3. Показники оцінки ділової активності підприємства чи показники оборотності активів (дорівнюють відношенню виторгу від реалізації продукції до різних видів активів, капіталу підприємства).

4. Показники ліквідності і ринкової стійкості підприємства, що свідчать про рівень платоспроможності і фінансової стабільності підприємства.

Як узагальнюючі показники при оцінці ліквідності підприємства застосовуються 2 відносних показники:

1. Коефіцієнт ефективності всіх активів (усього майна) (дорівнює відношенню балансового прибутку до суми балансу по активу, у %).

2. Коефіцієнт ефективності використання власних коштів (дорівнює відношенню чистого прибутку до джерел власних коштів).