Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Краткие лекции_ЭА.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
329.73 Кб
Скачать

3. Прийоми і методи економічного аналізу.

Визначення методу економічного аналізу. Особливості його застосування в господарських роботах.

Групування прийомів і методів аналізу.

Логічні прийоми аналізу: порівняння, деталізації, угруповання, балансовий, ланцюгових підстановок та ін.

Економіко-математичні методи аналізу: кореляційний і дисперсійний аналіз, теорія масового обслуговування, математичне програмування.

Евристичні прийоми аналізу: аналогії, інверсії, мозкового штурму, синектики та ін.

4. Ситуаційний аналіз. Аналіз основних ринкових проблем.

Оцінка сформованої ситуації й обґрунтування рішень. Ситуаційний аналіз - внутрішня ревізія діяльності підприємства в його взаємозв'язках із зовнішнім середовищем.

Проблеми при аналізі ринку: визначення місткості ринку; кон'юнктурне і прогнозне дослідження збуту; дослідження відносин покупця до товару (послуги); вивчення діяльності конкурентів; оцінка роботи апарата збуту і його діяльності. Використання результатів аналізу при розробці стратегії і тактики підприємства в умовах ринку.

5. Аналіз виконання договірних зобов'язань.

Аналіз і обґрунтування рішень в області партнерських відносин. Аналіз виконання договірних зобов'язань.

Оцінка своєчасності випуску продукції.

Аналіз асортименту і якості продукції, виготовленої відповідно до споживчого попиту і договірних зобов'язань. Виявлення основних факторів, що впливають на відхилення і динаміку аналізованих показників, методика їхньої оцінки; визначення основних причин чи успіхів незадовільної роботи підприємства (фірми); виявлення внутрівиробничих резервів збільшення обсягу реалізації чи продукції послуг. Розробка стратегії виживання підприємств в умовах ринкових відносин. Досвід аналізу, проведеного закордонними фірмами.

6. Аналіз використання трудових ресурсів, оплати і продуктивності праці.

Аналіз структури чисельності і складу працюючих на підприємстві. Аналіз забезпеченості підприємства працівниками. Оцінка рівня організації й умов праці виробничого колективу. Аналіз якісної структури працюючих - підвищення рівня освіти, підвищення кваліфікації відповідно до нових вимог. Аналіз використання робочого часу, плинності кадрів. Аналіз динаміки продуктивності праці і фонду оплати праці. Обґрунтування рішень по ефективному використанню кадрового потенціалу (атестація робочих місць, перерозподіл чисельності, використання ПК та ін.).

7. Аналіз і оцінка ефективності використання основних засобів.

Оцінка технічного рівня виробництва й обґрунтування рішень по науково-технічному розвитку підприємства.

Аналіз використання основних фондів: наявність руху основних фондів, виявлення причин їхньої зміни, відображених у статутному фонді, коефіцієнти зносу і придатності основних фондів, вибуття і відновлення; аналіз використання устаткування в часі і по потужності (продуктивності); аналіз показників використання виробничих площ; фондовіддачі основних виробничих фондів і фондоємність продукції.

8. Аналіз використання оборотних коштів.

Структура оборотних коштів. Забезпеченість підприємства власними оборотними коштами. Оборотність оборотних коштів.

Аналіз оборотності оборотних коштів: розрахунок впливу змін обсягу реалізації продукції і середніх залишків оборотних коштів; розрахунок впливу зміни реалізації продукції і середніх сум оборотних коштів на загальну оборотність у днях оборотних коштів; розрахунок показників оборотності всіх оборотних коштів, включаючи розрахунковий рахунок у банку. Аналіз показників ефективності використання оборотних коштів.