Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Криміналістика. Титов А.М. НП для с.в.д. 2008....doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
1.24 Mб
Скачать

15.2. Підготовка до затримання підозрюваного

Елементи процесу підготовки до затримання:

1. Вивчення особи затриманого.

2. Визначення часу та місця затримання, способів проникнення до місця приховування затриманого.

3. Формування слідчо-оперативної групи та інструктаж її учасників. Визначення обов’язків учасників затримання, видів дій та послідовності їх вчинення.

4. Підбір науково-технічних засобів, засобів індивідуального захисту, підготовка транспорту.

15.3. Типові ситуації затримання підозрюваного

В результаті аналізу практики можна виділити два типи ситуацій, що відрізняються одна від одної способами отримання фактичних даних, які вказують на причетність особи до злочину – опосередкований чи безпосередній. В залежності від цього розрізняють затримання в результаті аналізу зібраних матеріалів (перший тип ситуації) та затримання при безпосередньому виявлення суспільно небезпечного діяння (другий тип ситуації). В рамках кожного типу можна виділити декілька видів ситуацій затримання, що відрізняються один від одного низкою ознак: послідовністю прийняття рішення про затримання особи за підозрою у вчиненні злочину та її фактичного захвату; повнотою набору дій, що входять в систему затримання підозрюваного; складністю (елементарністю) та умовами діяльності щодо затримання.

Розглянемо детальніше сутність, специфіку та відмінні риси вказаних ситуацій затримання підозрюваного.

Перший тип ситуації – затримання в результаті аналізу зібраних матеріалів. У цій ситуації фактичні дані, що вказують на причетність особи до злочину, отримуються опосередковано – в результаті зібраних матеріалів. На підставі цих матеріалів приймається рішення про затримання особи за підозрою у вчинені злочину, а потім починається її фактичний захват. Ситуації даного типу у свою чергу можуть бути поділені на низку видів:

1. Затримання на підставі матеріалів кримінальної справи особи, що знаходиться у правоохоронному органі.

2. Затримання на підставі матеріалів кримінальної справи особи, що не знаходиться у міліції.

3. Затримання особи в результаті реалізації матеріалів оперативно-розшукової діяльності.

Другий тип ситуації – затримання при безпосередньому виявленні суспільно небезпечного діяння.

В ситуаціях затримання другого типу фактичні дані, що вказують на причетність підозрюваного до злочину, отримуються безпосередньо – в результаті особистого спостереження працівниками правоохоронних органів викриваючих обставин. У таких випадках спочатку застосовується фізичний захват особи, а потім вирішується питання про затримання її у якості підозрюваного з доставленням в ІТУ. Ситуації даного типу також можуть бути поділені на декілька видів в залежності від складності та умов затримання:

1. Затримання в результаті спостереження при провадженні по кримінальній справі обставин, що свідчать про причетність до злочину.

2. Затримання в результаті спостереження до порушення кримінальної справи очевидних обставин злочину.

3. Затримання в результаті спостереження до порушення кримінальної справи обставин суспільно небезпечного діяння, протиправний характер якого потребує перевірки.