Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Частина 1.doc
Скачиваний:
82
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
3.57 Mб
Скачать

7.2.4. Векторна діаграма навантаженого синхронного генератора

Типовим навантаженням синхронного генератора є активно-індуктивне навантаження. В цьому випадку вектори Фзб і Фя матимуть кут 90° <  < 180°, як показано на рис. 7.28

Рис. 7.28

Кожний із векторів створюватиме свою електрорушійну силу Езб = Е і Ея.

П еренесемо вектор Ея в протилежному напрямку і назвемо цю величину Uсин, яка випереджає струм на . Із рис. 7.28 можна записати внутрішнє рівняння синхронного генератора – , і на його основі побудувати еквівалентну схему заміщення фази синхронного генератора. Ця схема представлена на рис. 7.29.

Тут Uсин – синхронна напруга; хсин – синхронний опір.

Внутрішній опір синхронного генератора переважно індуктивний, оскільки Ія відстає від Uсин на кут . Активний опір фази на еквівалентній схемі не показано, оскільки rф << xсин.

7.2.5. Зовнішня і регулювальна характеристики.

ЕРС Е і напруга U на клемах генератора при навантаженому режимі істотно відрізняється за величиною. Практичний інтерес уявляє зміна напруги U при змішаному активно-індуктивному навантаженні генератора.

На рис. 7.30-а показані зовнішні характеристики синхронного генератора U(I) при різних значеннях соs  (ці характеристики можна побудувати по розрахунковим даним, виходячи з векторної діаграми, або по результатам випробувань). Зниження напруги U при збільшенні навантажувального струму спричиняється головним чином розмагнічуючим впливом реакції якоря; воно тим значніше, чим нижче соs  інд1.

а) б)

Рис. 7.30. Зовнішні (а) і регулювальні (б) характеристики синхронного генератора:

Для підтримки напруги U на певному рівні необхідно регулювати струм збудження. Чим більший навантажувальний струм і нижче соs  інд навантаження, тим більше повинен бути струм збудження Iзб. Залежність струму збудження від струму навантаження I при незмінній напрузі (U = const) називається регулювальною характеристикою.

На рис. 7.30-б представлені регулювальні характеристики синхронного генератора, відповідні трьом різним значенням соs . Заданий рівень напруги у сучасних генераторів підтримується автоматично регуляторами напруги (АРН).

Коефіцієнт корисної дії синхронних генераторів (відношення корисної потужності, що віддається в навантаження Р2 (потужність на клемах обмотки статора) до механічної потужності Р1, що підводиться (потужність на валу ротора) n = Р2 / Р1) має високі номінальні значення, а саме 91 – 99 %.

7.2.6. Паралельна робота синхронного генератора із мережею.

Зазвичай на електростанціях встановлюють кілька генераторів, які працюють паралельно один з одним, а також, якщо станції пов’язані з мережею енергосистеми, то паралельно і з системою. Паралельна робота генераторів із мережею забезпечує: 1) підвищення надійності електропостачання споживачів; 2) підвищення економічності експлуатації; 3) вища постійність частоти і напруги при коливаннях навантаження.

Підвищення надійності електропостачання споживачів досягається тим, що при аварійному відключенні одного з паралельно працюючих генераторів його навантаження перерозподіляється на генератори, що залишилися в роботі, і живлення споживачів не припиняється. Підвищення економічності експлуатації при паралельній роботі генераторів і станцій досягається можливістю такого розподілу навантажень між окремими агрегатами і станціями системи, при якому забезпечується найбільш економічний режим роботи всієї системи в цілому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]