Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Частина 1.doc
Скачиваний:
82
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
3.57 Mб
Скачать

Електротехніка Вступ

Електротехніка в широкому розумінні слова – це велика галузь, що займається проблемами технічного використання електричних явищ і тому вона відноситься до сфери прикладних знань.

Інтенсивне використання електроенергії зумовлене такими її властивостями:

  • Електроенергію порівняно легко отримувати з інших видів енергії.

  • Електроенергію порівняно легко передавати з малими втратами на великі відстані.

  • Електроенергію порівняно легко перетворювати в інші види енергії.

Завдяки цим властивостям електроенергія, утворення якої пов’язано з іншими накопиченими в природі видами енергії, порівняно легко розподіляється по різноманітним приймачам. Тому її використання в багатьох технологічних процесах витісняє органічне паливо, забезпечує різке скорочення шкідливих викидів, сприяє охороні оточуючого середовища та раціональному використанню природних ресурсів.

Галузь науки, що займається питаннями виробництва, передачі, розподілу і використання електроенергії, називається електротехнікою.

Народження електротехніки відносять до першої половини ХІХ сторіччя, коли були відкриті основні закономірності електричних явищ. У другій половині цього сторіччя були розроблені сучасні типи основних електричних машин – генератори, трансформатори та двигуни. Це був також період будівництва перших електричних станцій. Початок ХХ сторіччя знаменує значний зріст централізованого виробництва електричної енергії, перехід до широкого використання електродвигунів в промисловості та зародження електроніки. Наступні десятиріччя характеризуються небувалим розвитком електрифікації.

Електротехніка, як наука теоретична і прикладна, спочатку розвивалась на ґрунті використання постійного струму, оскільки першими джерелами електричного струму були гальванічні елементи. В цей період (1800 – 1850 рр.) були відкриті основні закономірності електричних явищ, зокрема закони електричного кола (фізики Георг Симон Ом і Густав Роберт Кірхгоф), теплова дія електричного струму і його практичне використання (фізики Емілій Христіанович Ленц (при народженні Генріх Фрідріх Еміль Ленц), Джеймс Прескотт Джоуль, Василь Володимирович Петров), закони електромагнітної індукції і електромагнітних сил (фізики Майкл Фарадей, Джеймс Клерк Ма́ксвелл, Генріх Ленц, Андре-Марі Ампер, Борис Семенович Якобі), електрохімічна дія струму.

В подальшому все більше виявлявся основний недолік системи постійного струму – труднощі економної передачі електричної енергії на значні відстані.

Можливість передачі електричної енергії на великі відстані, простота машин та інші переваги забезпечили системі змінного струму широкий розвиток. Однак дотепер, коли змінний струм займає центральне місце в електроенергетиці, багато користувачів використовують електроенергією постійного струму, який є для них або єдиним можливим за технологічних умов видом струму, або видом струму, що забезпечує ряд техніко-економічних переваг.

Під електричною системою або колом будемо розуміти сукупність електротехнічних приладів і пристроїв, з’єднаних між собою в певній послідовності, і призначених для проведення електричного струму. Електротехнічні прилади і пристрої, що входять до складу кола, називають його елементами. Елементи в зображенні кола мають умовні позначення.

Вивчення основ електротехніки зазвичай починається із знайомства з основними елементами кіл і законами постійного струму, які далі розповсюджуються і на кола змінного струму.

В колах постійного струму напруги і струми незмінні в часі. В колах змінного струму вони є функціями часу і забезпечують переваги не тільки в електроенергетиці, але і в електротехніці слабких струмів – електроніці, область застосування якої розповсюджується на радіотехніку, телебачення, радіолокацію, супутникові системи, обчислювальну техніку і ряд інших напрямів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]