Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ч2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
472.06 Кб
Скачать

3. Методика розробки бюджету грошових коштів підприємства

3.1. Загальний зміст прогнозу

Бюджет руху грошових коштів складається із трьох бюджетів: руху грошових коштів від операційної, інвестиційної і фінансової діяльності. Узагальнюючим є бюджет руху коштів від фінансової діяльності. Бюджет визначає потребу в зовнішніх джерелах фінансування для своєчасного погашення поточних боргів у плановому періоді, а отже, безперебійної діяльності підприємства. Бюджет також визначає можливості використання тимчасово вільних грошових коштів для отримання додаткового прибутку. Послідовність розробки бюджету є такою:

  1. В першу чергу необхідно скласти бюджет руху грошових коштів від інвестиційної діяльності з урахуванням графіка очікуваних капітальних інвестицій. На цьому етапі він враховує грошові надходження від фінансових інвестицій. Бюджет дозволить визначити, з якого місяця на підприємстві будуть збільшуватися доходи основної діяльності;

  2. Тепер можна скласти план доходів від операційної діяльності, який слугує базою для подальшого прогнозу. Обсяг виручки й надходжень грошових коштів у часі не співпадають, оскільки виручка покривається не тільки грошовими коштами, а й дебіторською заборгованістю. Тому за даними бюджету виручки й очікуваної структури дебіторської заборгованості по строках погашення необхідно розробити графік очікуваних надходжень грошових коштів.

  3. Прогноз очікуваних обсягів використання коштів починається з розробки бюджету матеріальних витрат. За його даними розраховуються витрати на придбання матеріалів і, з урахуванням структури кредиторської заборгованості за матеріали по строках погашення, – графік оплати придбаних матеріалів.

  4. Аналогічним чином розробляється графік погашення заборгованості по оплаті праці, відрахуванням на соціальні заходи та утриманням із заробітної плати.

  5. Прогноз потреби в коштах для сплати податків передбачає розробку прогнозного звіту про фінансові результати діяльності підприємства, розрахунок податку на додану вартість, складання графіку сплати податків.

  6. За даними розроблених графіків складається бюджет грошових коштів від операційної діяльності підприємства. Він визначає надлишок (нестачу) коштів для фінансування потреб інвестиційної й фінансової діяльності.

  7. Заключним етапом прогнозу є складання бюджету руху грошових коштів від фінансової діяльності. У випадку нестачі грошей для покриття потреб господарської діяльності підприємства передбачаються зовнішні джерела. Якщо має місце надлишок грошових коштів, то у бюджеті руху грошових коштів від інвестиційної діяльності плануються фінансові інвестиції.

Порядок складання бюджету ілюструє приклад за даними ВАТ «АТП-1». На відміну від курсової роботи, де бюджет складається на рік із розподілом по місяцях, приклад передбачає його розробку на перший квартал.

3.2. Розробка бюджету руху грошових коштів від інвестиційної діяльності

Обсяг капітальних інвестицій на плановий рік із розподілом по місяцях визначається інвестиційною програмою підприємства. Через відсутність такої програми обсяг інвестицій Ви визначаєте за відсотком від первісної вартості основних засобів (вихідні дані) та строком здійснення інвестицій (вихідні дані).

У ВАТ «АТП-1» первісна вартість основних фондів на кінець звітного року становить 25168,7 тис. грн. (Додаток 1, ряд. 031, гр. 4). За відсотком інвестицій 12 % їх обсяг складає 3020,2 тис. грн. (25168,7*0,12). Капітальні інвестиції здійснюються у січні планового року. Уведення в дію основних фондів плануйте в місяці, наступному за місяцем здійснення капітальних інвестицій. Строки корисного використання нових основних фондів визначаються завданням на курсову роботу. За таких умов графік капітальних інвестицій буде наступним.

Таблиця 3.1. – Графік капітальних інвестицій

Місяць

Капітальні інвестиції, тис. грн.

Уведені в дію основні засоби

Первісна вартість, тис. грн.

Строк корисного використання, роки

Чиста вартість

Податковий кредит

Загальна вартість

01

3020,2

3020,2*0,2=604,0

3020,2+604,0=3624,2

02

3020,2

7

03

Разом

3020,2

604,0

3624,2

3020,2

Х

Доходи і витрати основної діяльності змінюються у місяці, наступному за місяцем уведення нових основних фондів у дію. При побудові бюджету руху грошових коштів від інвестиційної діяльності можете самостійно передбачити надходження грошових коштів із джерел, вказаних у табл. 3.2.

Таблиця 3.2. – Бюджет руху грошових коштів від інвестиційної діяльності, в тис. грн.

Місяць

01

02

03

А

1

2

3

Надходження коштів усього, в т.ч. від реалізації

Продовження табл. 3.2

А

1

2

3

- фінансових інвестицій

- необоротних активів

Отримані:

- відсотки

- дивіденди

0,6

Використання коштів – усього, в т.ч. на придбання:

- фінансових інвестицій

- необоротних активів

3624,2

Чистий рух грошових коштів

-3624,2

+0,6

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]