Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Частина 1.doc
Скачиваний:
82
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
3.57 Mб
Скачать

3.2.3.2. Чотирипровідна система при несиметричному навантаженні.

Струм в кожній фазі:

Для визначення струму в нульовому проводі можна побудувати векторну діаграму (рис. 3.12), або використати для зображення електричних величин комплексні числа.

Приклад.

Uл = 220 В; ra = 10 Ом; rb = 5 Ом; rc = 7,5 Ом.

Визначити:

  1. лінійні струми ІА та ІВ;

  2. фазні напруги Ua та Ub,

якщо нульовий провід відсутній, а навантаження rc відключене.

Розв’язання. При відключенні rc навантаження ra і rb утворюють послідовне однофазне коло (рис.3.13).

Рис. 3.13.

Струм в опорі rc дорівнює 0. Тоді ІА = ІВ = UАВ / (ra + rb) = 220 / (10 + 5) = 14,7 [A].

Ua = ІА ra = 14,710 = 147 [В]; Ub = ІВ rb = 14,75  73 [В].

Отриманий результат показує, що фазні напруги Ua на опорі ra підвищилась в порівнянні з номінальним режимом (коли UФ = Uл / = 220 / = 127 [В]) . Якщо б в фазу А були включені електричні лампи, розраховані на номінальну напругу 127 В, то при відсутності нульового проводу вони б знаходились під дією підвищеної напруги (147 В) і швидко б вийшли з ладу. Тому неприпустиме встановлення запобіжника в нульовому проводі.

3.2.4. Методика розрахунку з використанням комплексних чисел.

П ри значній нерівномірності навантаження окремих фаз і особливо при відсутності нульового проводу симетрія напруг у споживачів порушується. В таких випадках, коли розрахунок трифазної системи не можна звести до розрахунку кіл окремих фаз з однаковими за величиною напругами, використовують символічний метод. Розглянемо схему чотирипровідної системи (рис. 3.14):

Чотирипровідну систему можна розглядати як складне коло з двома вузлами Ог і Он і для розрахунку застосувати метод вузлових напруг.

Позначимо:

  • – зображення фазних напруг на клемах генератора через комплексні числа;

  • – зображення фазних напруг на клемах навантаження через комплексні числа;

  • Za, Zb, Zc – зображення повних опорів окремих фаз, включаючи опори лінійних проводів через комплексні числа;

  • Ya = 1/Za, Yb = 1/Zb, Yc = 1/Zc – зображення повних провідностей окремих фаз, включаючи провідності лінійних проводів через комплексні числа;

  • Z0 – зображення опору нульового проводу;

  • Y0 = 1/Z0 – зображення провідності нульового проводу.

Вважаємо, що вузловий потенціал в вузлі Ог дорівнює нулю. Рівняння для вузла Он, складене за методом вузлових напруг матиме вид:

Вузлова напруга, тобто напруга між нульовою точкою навантаження Он і нульовою точкою генератора Ог, визначаються за формулою:

Далі, за методом вузлових напруг визначаються струми в вітках, тобто струми в нульовому і лінійних проводах:

Напруги на опорах навантаження:

Нехтуючи опором лінійних проводів за попередніми формулами отримуємо співвідношення між фазними напругами генератора і навантаження:

Таким чином, при UA = UB = UC і при наявності нульового провода фазні напруги на навантаженнях рівні за величиною і зсунуті за фазою на третину періоду навіть при несиметричному навантаженні.

Нагадуємо, що при симетричному навантаженні напруга U0 між нульовими точками генератора і навантаження дорівнює нулю, оскільк діючі напруги Ua, Ub, Uc на клемах навантаженнях рівні за величиною і зсунуті по фазі на третину періоду.

Приклад. В 4–провідну мережу 3–фазного струму з лінійною напругою Uл = 220 В включені зіркою три групи ламп з опором ra = 10 Ом, rb = 5 Ом, rc = 7,5 Ом. Визначити фактичні напруги на клемах ламп, що включені в фази А, В, С при обриві нульового проводу.

Розв’язання.

Оскільки опір лінійних проводів малий в порівнянні з опором ламп, можна вважати za ra = 10 Ом, zb rb = 5 Ом, zc rc = 7,5 Ом.

Нехай вектор UA спрямований по дійсній осі. Тоді для зображень фазних напруг джерела можна записати:

Зображення провідностей окремих фаз:

При відсутності нульового проводу .

Зображення напруги між точками Ог і Он:

Зображення фазних напруг та їх діючі значення на клемах навантаження:

Напруги Ua і Uc на менш завантажених фазах перевищують номінальну напругу ламп, тому лампи, включені в фази a і c, можуть перегоріти.

Векторна діаграма має вид, представлений на рис. 3.15.

В ихідна точка Ог відповідає нульовій точці генератора, а кінці векторів Ua, Ub, Uc – точкам a, b, c кола. Від точки Ог відкладаємо вектор U0, кінець якого Он відповідає нульовій точці навантаження. Відрізки, що з’єднують на діаграмі точку Он з кінцями векторів UA, UB, UC уявляють собою вектори напруг Ua, Ub, Uc. Вектори UAB, UBC, UCA зображують лінійні напруги кола.

При симетричному навантаженні точка Он співпадає на діаграмі з початком векторів Ог. При виникненні несиметрії навантаження точка Он зміщується відносно початку векторів Ог. Це явище має назву зміщення нейтралі.

Опір нульового проводу, як правило в багато разів менше опору навантаження будь-якої з фаз, тобто провідність нульового проводу y0 значно перевищує провідність окремих фаз ya, yb, yc. Це означає, що при наявності нульового проводу величина U0 зменшується в кілька разів, і фазні напруги Ua, Ub, Uc в цих умовах утворюють трифазну систему, достатньо близьку до симетричної.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]