Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Частина 1.doc
Скачиваний:
82
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
3.57 Mб
Скачать

6.2.2. Навантажений режим трансформатора.

Етап 4. Робота трансформатора.

До первинної обмотки трансформатора (рис. 6.8) підключена напруга U1 і по цій обмотці протікає струм І1, а до вторинної – навантаження, яке має активно-реактивний характер, і по вторинній обмотці протікає струм І2. Струм І1 утворює магнітний потік, більша частина якого Ф0 буде замикатись через сердечник, а менша частина Ф1 буде замикатись через повітря.

Рис. 6.8.

Ф0 – головний магнітний потік;

Ф1 – потік розсіювання первинної обмотки.

Головний магнітний потік пронизує витки первинної та вторинної обмотки і наводить в них ЕРС. ЕРС первинної обмотки врівноважується напругою живлення, а ЕРС вторинної обмотки живить навантаження, утворюючи струм у вторинному колі, тобто потужність.

Струм, що протікає через вторинну обмотку в свою чергу утворить магнітний потік, частина якого Ф2 буде замикатись через повітря, а інша частина буде проходити через магнітопровід – сердечник – зустрічно потоку Ф0, зменшуючи його і, зменшуючи відповідно утворену ним ЕРС первинної обмотки (е1 = –w1 dФdt).

Отже це порушує баланс між напругою U1 і індукованою в первинній обмотці ЕРС Е1. В результаті здійснюється зміна струму в первинній обмотці (струм збільшиться) при якому відновиться попередня величина магнітного потоку Ф0.

Інакше кажучи, через самовідновлення магнітного потоку Ф0 здійснюється зміна струму в первинній обмотці в залежності від зміни струму у вторинній обмотці, тобто при зміні навантаження головний магнітний потік залишається незмінним для даного трансформатора.

6.2.3. Рівняння намагнічуючих сил трансформатора.

Якщо до вторинної обмотки трансформатора підключити навантаження з опором Z = rн + jxн, то під дією ЕРС E2 у вторинному колі виникає струм I2. Одночасно підвищується струм у первинній обмотці у відповідності з законом збереження енергії.

Знайдемо залежність між струмами первинної та вторинної обмоток навантаженого трансформатора.

Враховуючи, що головний магнітний потік Ф0 при роботі трансформатора з навантаженням утворюється сумісною дією намагнічуючих сил первинної і вторинної обмоток, а при х.х. – тільки намагнічуючою силою первинної обмотки, можна записати:

(струми І1 і І2 взаємно зсунуті на 180).

Враховуючи, що в достатньо навантаженому трансформаторі І1 >> I2, з записаного виразу можна встановити, що намагнічуюча сила вторинної обмотки ( ) діє розмагнічуючи по відношенню до намагнічуючої сили первинної обмотки.

Вираз має назву рівняння намагнічуючих сил трансформатора. Він і визначає залежність між струмами І1 і І2.

Струм І2 у вторинній обмотці не тільки утворює розмагнічуючу дію на головний магнітний потік, обумовлюючи цим збільшення струму І1 в первинній обмотці, а і утворює також свій потік розсіювання Ф2, що замикається через повітря.

Дія ЕРС, що утворена потоком розсіювання Е2 = 4,44fw2Ф2 m, прийнято також враховувати як падіння напруги в індуктивному опорі x2 вторинної обмотки .

6.2.4. Схеми заміщення.

На рис. 6.5 показана еквівалентна схема заміщення трансформатора на холостому ходу. Доповнимо цю схему параметрами вторинного кола і навантаження, в результаті чого вона матиме вид, представлений на рис. 6.9.

Рис. 6.9.

Трансформатор, як видно з рис. 6.9, є системою із двох магнітозв’язаних електричних кіл – первинного і вторинного.

Безпосереднє з’єднання цих кіл в загальне електричне коло без врахування магнітного зв’язку буде невірним, тому що в цьому випадку енергія, що підводиться до трансформатора не дорівнює енергії, що віддається навантаженню. Іншими словами заважає магнітний зв’язок через потік Ф0.

Щоб позбутися магнітного зв’язку з’єднаємо перемичкою точки (1) і (2) схеми на рис. 6.9. В схемі при цьому не відбудеться ніякого перерозподілу між струмами і напругами. Іншими словами з’єднання точок (1) і (2) правомірне.

Далі спробуємо з’єднати точки (3) і (4). З’єднання цих точок можливе лише у випадку, коли Е1 = Е2, тобто при n = Е1 / Е2 = 1, що не відповідає призначенню трансформатора.

Щоб залишити з’єднання точок (3) і (4) правомірним, введемо поняття приведеної ЕРС Е2', яка дорівнює Е1, і у відповідності з цим перерахуємо всі параметри вторинного кола. Перераховані параметри називають приведеними.

Позначимо електричні величини приведеного вторинного кола трансформатора Е2', I2', U2', r2', х2', zн' і знайдемо їх співвідношення з величинами справжнього вторинного кола трансформатора Е2, I2, U2, r2, x2, zн. Скористуємось виразами, що витікають з енергетичних співвідношень еквівалентного розрахункового кола:

ЕI2 = Е2' I2; U2 I2 = U2 I2; I22 r2 = I22 r2; I22 x2 = I22 x2; I22zн = I22zн

Враховуючи, що Е1 / Е2 = n (а відповідно і через еквівалентну ЕРС Е1 / Е2 = n), отримаємо:

Е2 = Е2 n;

і аналогічно z2: .

Рис. 6.10.

На рис. 6.10 показана повна Т-подібна еквівалентна схема заміщення трансформатора з приведеними параметрами.

Із цієї схеми випливають основні рівняння навантаженого трансформатора:

За цими рівняннями будується векторна діаграма навантаженого трансформатора.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]