Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
724-teoriya-jurnalistiki-moskalenko.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
3.06 Mб
Скачать

Теорія журналістики

Аналіз матеріалів переконує, що кримськотатарська преса послідовно підтримує українську державність, бачить Крим як національну, а не територіальну автономію у складі України, публікує чимало матеріалів з історії українсько-татарських зв'яз­ків, а також з критикою зазіхань на Крим певних політичних кіл Росії.

Напрошується й інший висновок: у Криму виходить чимало газет антиукраїнської, шовіністичної, комуністичної орієнтації, спільним для яких є неприйняття всього українського як "наці­оналістичного", "бандерівського", хоча ці російськомовні видання нічого дивного не вбачають у тому, що на терені України вони є яскравими виразниками російського великодержавницького шові­нізму. Спекулюючи на економічних негараздах, видання в усіх бідах звинувачують незалежність України.

Зважаючи на істотне погіршення мовної ситуації в країні, три­ваючу русифікацію засобів масової інформації, особливо в Кри­му, східних та південних регіонах держави, а також інформацій­ну експансію з боку зарубіжних держав, працівники місцевих засобів масової інформації порушують питання про необхідність на законодавчому рівні запровадити гнучку податкову політику щодо національного книговидання та преси.

Характеризуючи пройдені Україною шляхи суверенності, за­соби масової інформації наголошують, що на наших очах і за нашою безпосередньою участю відбувається бурхливий і невід­воротний процес оновлення суспільства. Україна виходить на світову арену як суверенна, миролюбна, демократична держава.

На цьому фоні відверто антиукраїнською, антидержавною виглядає стаття протоієрея Льва Торундо "Непереможна і леген­дарна", опублікована в міській газеті "Красный луч" Луганської області, засновниками якої є Краснолуцька міська Рада наро­дних депутатів та колектив редакції. У державному виданні уста­ми українофоба в рясі паплюжиться символіка незалежної дер­жави. Автор висловлює своє обурення, що на українській гривні зображені не легендарні герої — маршал Г. Жуков чи Петро І, а "зрадник українського народу Мазепа". Протоієрей буквально знущається над Гербом України, святотатствує над Державним гімном, бо з нього, мовляв, "У папуасів чи на островах Гвінеї продовжують сміятися", одночасно оспівуючи сталінський гімн УРСР.

Тим часом у Донбасі є чимало російськомовних видань, для яких інтереси незалежної України, свого краю, міста — пріори­тетні. Вони належним чином висвітлюють і "ринкові" теми і теми

244

Стратегія і тактика журналістської творчості

національно-культурного та духовного відродження. Серед них — редакція маріупольської газети "Приазовский рабочий", в публі­каціях якої відсутні галасливість, згладжування гострих кутів, під-тасовка фактів, пристосування їх під інтереси партій, рухів. На першому плані тут у характеристиці суспільних процесів — від­вертість, об'єктивність, аргументованість.

Значною мірою впливають на нинішню політичну та соціаль­но-економічну стабільність у багатьох регіонах ефективні упе-реджувальні дії місцевих органів виконавчої влади і самовряду­вання, політологів, громадських діячів, оперативне реагування на складні проблеми життя за допомогою засобів масової інфор­мації. Це дозволяє не лише вчасно знімати соціальну напруже­ність, але й виховувати державницькі переконання серед широ­ких верств населення.

Що стосується місцевої преси та її впливу на утвердження державності, то тут існує проблема, що не знаходить свого вирі­шення. Через брак коштів підприємства поліграфії та засобів масової інформації не в змозі оснащуватися сучасною технікою. Уже сьогодні їх досить впевнено витісняють з ринку нечисленні поки що, але мобільні сучасні видавничі структури інших форм власності. Держава може втратити власну поліграфічну базу, а це питання має не тільки економічне, але й політичне значення.

Справа загострюється у період виборів. Якщо сьогодні місцеві ЗМІ, засновниками яких є органи державної влади, ще зберегли можливість упливу на громадську думку, то завтра сам факт їх злиденного існування відкриває широкий простір для впливу на громадську думку газетам політичних партій, рухів і організацій, які не завжди стоять на державницьких позиціях.

Соціальна практика і Становлення і розвиток засобів масової журналістська творчість інформації в системі економічних відно­син відбуваються в умовах, коли:

  • уряд не має чіткої фінансово-кредитної політики;

  • в ембріональному стані перебувають економіка та організація зовнішньоекономічних зв'язків;

  • загострилися проблеми грошового обігу;

Q Україна шукає своє місце у сучасному валютному ринку.

Отже, для практиків і теоретиків журналістики на перший план висуваються такі проблеми, як журналістика в системі економіч­них відносин суспільства, в системі ринкових відносин, і, якщо відверто — проблема виживання.

Сьогодні в Україні на весь зріст постає проблема економіки

245

Теорія журналістики

журналістики. Можливо, й в Україні буде так, як у тих же США, де впроваджено спеціально розроблений «термінал швидкого повідомлення», що дає можливість передавати найважливіші ко­мерційні новини від кореспондента на екрани передплатників за одну секунду. Щоправда, там продовжують удосконалювати іс­нуючі основні редакційні системи для того, щоб ще швидше оп­рацьовувати термінову інформацію, а, значить, удосконалювати усі види пресового бізнесу, що забезпечує високі прибутки і концентрацію капіталу.

Пресовий бізнес — це і ринок, і конкуренція, і проблеми при­ватизації, і виникнення акціонерно-видавничих товариств.

Можливо, ми підемо тим шляхом, коли наші видання — сво­єрідні «фабрики новин» — з економічної точки зору, будуть вва­жатися своєрідним кооперативом, де кожен має право голосу, а не влада одного чи кількох осіб.

Одним словом, як і в усьому цивілізованому світі, у нас з'яв­ляються різноманітні форми власності у сфері журналістської діяльності: приватна, акціонерна, суспільна, державна та ін. Ми вже тепер говоримо й про роль власних інформаційних підпри­ємств, їх взаємодію з іншими об'єктами журналістської діяль­ності, суспільними інститутами.

Економічною основою та гарантом спрямування інформацій­ної діяльності на сприяння розвиткові суспільства і держави, за­хисту національних інтересів України, розв'язанню соціально-економічних проблем, духовно-культурному збагаченню народу є державна і комунальна власність.

Засоби масової інформації та підприємства недержавних форм власності, які забезпечують інформаційну діяльність, користу­ються всіма правами, визначеними чинним законодавством Ук­раїни, нарівні з державними. Держава не має права обмежувати творчий потенціал, зміст і спрямування інформаційної продук­ції, форми її виробництва та поширення, економічні можливості і самостійність недержавних засобів масової інформації та під­приємств.

Недержавна власність у сфері інформаційної діяльності утво­рюється і розвивається шляхом заснування нових організацій і нового будівництва матеріально-технічної бази та придбання необ­хідного устаткування й обладнання за рахунок недержавного фінансування, а також шляхом приватизації частини об'єктів.

Не дозволяється лише створення нових об'єктів недержавної власності на засадах їх монопольного значення на національно­му ринку інформаційної продукції та послуг.

246

Стратегія і тактика журналістської творчості

Пекучу проблему «преса як бізнес і соціальна інформація» можна окреслити й більш конкретно: реклама як вид соціальної інформації.

Суспільне значення преси як бізнесу виявляється сьогодні достатньо чітко. Особливо це стосується рекламних матеріалів, що поширюються по каналах масової інформації. Зміна суспіль­но-політичної ситуації за останні роки суттєво вплинула на роль реклами в економічному, соціальному і культурному житті. Вона все більш стає самостійною галуззю, покликаною вирішувати важливі суспільні завдання.

Ми спостерігаємо всезростаючу роль преси як бізнесу у роз­витку всіх сфер життя суспільства. Особливо виразно це виявля­ється, коли країна переходить до ринкової економіки. А ринок неможливий без реклами, без бізнесу, без економічної діяльнос­ті, тому що вони є рушійною силою в умовах товарної конкурен­ції.

Ефективність преси як бізнесу багато в чому залежить від про­фесійного рівня журналіста, який готує повідомлення для преси чи ефіру.

Дослідження актуальних проблем функціонування журна­лістики в умовах ринкової економіки, аналіз досягнень і недолі­ків створили необхідні умови для підвищення професійного рів­ня журналістів.

Саме життя диктує необхідність створення в Україні пресово-інформаційного аналітичного центру.

Ми живемо у часи, коли значно зростає соціальна активність людей, коли виникають численні громадські організації і рухи, у колі діяльності яких — благодійність, екологічні проблеми, охо­рона пам'яток історії і культури тощо. Вміло організована рекла­ма, спираючись на накопичений у нас досвід пропагандистсько-виховної роботи, надасть допомогу у популяризації цих рухів і залученні у їх лави нових прихильників.

Преса як бізнес і соціальна інформація — це значить накопи­чення матеріалу в терміналах, нагромадження інформації до тієї межі, коли кількість переходить у якість і вимагає вже пильної уваги відповідних структур, аналізу і дії, певних рекомендацій.

Журналістика як бізнес — це практична наука, що має свої закони і правила. Як і будь-яка інша галузь знань, вона потребує загального вивчення.

Підкреслимо лише, що економічні реформи, які здійснюють­ся в Україні, створюють принципово нову ситуацію, коли газет­не, виробництво все більше починає орієнтуватися на покупця.

247

Теорія журналістики

Тепер уже кожному зрозуміло, що серед соціальних інститу­тів, що «роблять погоду» у нашому житті чи не найвпливовіша журналістика — складний творчо-виробничий механізм.

Ніде правди діти, у тоталітарному суспільстві систему ЗМІ владні структури розглядали надто спрощено: мовляв, журна­лістика — це виробництво і поширення інформації, причому ін­формації, що стояла винятково на сторожі існуючого режиму.

Поворот соціально-політичного та економічного життя у на­шій країні до загальнолюдських вартостей, звернення соціаль­них інститутів до сутності самодостатньої цінності кожної люди­ни позначилися і на всьому спектрі діяльності журналістики.

Саме життя покликало журналістику стати, сказати б, на сто­рожі інтересів кожної людини. Особливо важливо відстоювати ці інтереси у перехідний період, коли нелегкі процеси державотво­рення, утвердження ринкових трансформацій справляють вели­чезний вплив не лише на соціальні почуття груп населення, але й позначаються на долі кожної людини.

Зважаючи на загострення соціального напруження під впли­вом так званої шокової терапії, журналістська творчість, присвя­чена насамперед соціальному захисту людей, має привертати увагу владних структур до нагальних проблем, як-от:

□ хід економічної реформи, її оцінка людьми, недоліки, на­ дання субсидій;

Q люмпенські настрої;

Q фінансово-кредитна політика;

□ грошовий обіг;

Q споживчий ринок, його залежність від лібералізації цін та підприємницької свободи та інші проблеми.

Один із основних напрямів висвітлення проблем соціального захисту населення — конкретні поради читачам про те, як вижи­ти у нинішніх непростих умовах.

Значну частину газетної площі, передач радіо і телебачення мають займати консультативні матеріали спеціалістів — працівни­ків служб субсидій, спеціалістів управління соціального захисту.

Особливу увагу важливо приділяти найменш соціально захи­щеним групам населення — пенсіонерам, інвалідам, дітям-сиро-там — подавати матеріали про їхнє життя, про добродійну допо­могу, відповіді на листи, коментарі, роз'яснення.

Основні рубрики: «Лист до редакції», «Лист з коментарем», «Актуальна тема», «Наші консультації», «Запитаймо в компетент­них людей», «Точка зору» мають відображати непросту ситуацію, яка склалася в питаннях соціального захисту, водночас дають

248

Стратегія і тактика журналістської творчості

можливість людині, яка є читачем видання, шукати шляхи вирі­шення своїх проблем.

У засобах масової інформації важливо публікувати матеріали, що розповідають про людей, які знаходять вихід із складних си­туацій, виявляють підприємливість, допомагають малозахищеним, зокрема діяльність щодо організації різних заходів для інвалідів, дітей-сиріт, «афганців» і т. п.

Важливо залучати спеціалістів, які б давали конкретну пора­ду. Слід відстоювати думку про те, що малозахищені категорії повинні більше одержувати допомоги від держави, бо зубожіння населення — результат державної політики, і для того, щоб під­тримати всіх, хто цього потребує, — спонсорів не знайдеться.

Заслуговує на увагу досвід висвітлення питань соціального за­хисту в газеті «Київський вісник»:

і. У газеті є постійна рубрика, в якій аналізуються директивні документи, що визначають соціальне становище громадян Укра­їни. Так, у лютому 1996 р. були надруковані на першій полосі статті щодо Указу Президента України з приводу Національної програми «Діти України», з приводу Указу Президента про укла­дення студентами вищих навчальних закладів контрактів про майбутнє відпрацювання на державних або приватних підприєм­ствах, з приводу нових тарифів на оплату житлово-комунальних послуг тощо.

  1. У газеті є постійна рубрика «Нам пишуть», в якій публі­куються листи читачів з питань соціального захисту людей. Особ­ливу активність виявляють ветерани війни і праці. Так, на почат­ку 1996 р. опубліковані листи щодо незадовільного забезпечення ліками в аптеках по так званих «безплатних рецептах», про пога­ну роботу відомих «ветеранських крамниць» і т. п.

  2. У газеті багато уваги приділяється піклуванню про дітей. Газета висвітлює причини погіршення дитячого харчування у школах та інтернатах. Причому газета сама організовує конкрет­ні заходи з метою поліпшення життя вихованців дитячих будин­ків чи дітей-інвалідів, залучає до доброчинних заходів різні бла­годійні організації. Саме таким був конкурс дітей з фізичними вадами, що виявили свої здібності до мистецької творчості, з наступним врученням премій і подарунків. Інколи питання став­ляться загострено, як, наприклад, стаття, у якій писалося про жах, коли мати внаслідок поганого матеріального стану і голоду погрожувала вбити власну дитину.

  3. У газеті часто друкуються статті про захист прав людей як споживачів. Ставились питання про невтримну підвищувальну

249

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]