Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
724-teoriya-jurnalistiki-moskalenko.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
3.06 Mб
Скачать

Результативність журналістської діяльності

то ЗМІ таким чином соціалізуть людину. ЗМІ повинні виконува­ти це завдання, не тільки передаючи інформацію про те, що ста­лося, а так, щоб пояснити, зіставити, поглибити події року, тиж­ня, висвітлити їх причини та показати важливі зв'язки між ними. Це означає, що вони аналізують події. Для цієї функції особливо підходять друковані засоби масової інформації, а також радіо та телебачення, котрі використовують такі технічні засоби, за допо­могою яких можна глибше та ширше висвітлити потрібні теми.

Функція критики та контролю

Є такі автори, котрі не визнають функцію ЗМІ критики та контролю. Тому що тільки народ, кажуть вони, нація, а не пра­цівники ЗМІ, можуть і повинні критикувати тих, хто стоїть при владі. Але ж для цього є функція артикуляції. Ця думка діамет­рально протилежна американським відносинам суспільства із ЗМІ, і навіть німецькі та швейцарські суди добре ставляться до функ­ції критики та контролю. Згідно з цим, ЗМІ повинні виконувати функцію громадського контролю. Вони повинні наглядати за роботою усіх, хто має владу, через виробництво гласності з пере­дачею інформації. Через це ЗМІ не стають офіційною «четвер­тою владою», тому що державні гілки влади легітимізуються під час виборів, чого немає у випадку із ЗМІ. Але ж вони все-таки є владою, силою, і ця влада дає їм можливість стежити за діями урядовців у політиці та в економіці.

Функція кореляції

Кореляцією вважається взаємодія між редакцією будь-якого засобу масової інформації та його аудиторією у процесі погод­ження різних думок та точок зору. Зрештою, це стосується тих, хто формує певний світогляд. Це відбувається під час коменту­вання працівниками ЗМІ подій та ситуацій у світі. Дуже важли­во, що люди в цих складних подіях, непередбачених випадках або небезпечних ситуаціях шукають координати для орієнтуван­ня, підтримку у ЗМІ. Залежно від характеру ЗМІ ця функція використовується для створення громадської думки: одна пар­тійна газета може видати полум'яні заклики до боротьби. Гро­мадсько-правове радіо або телебачення, навпаки, повинні в біль­шій мірі передавати думки громадян, тим самим виконуючи свій громадянський обов'язок.

Функція обслуговування

ЗМІ повинні допомагати своїй аудиторії та приносити користь. Із матеріалів, що поширюють газети, радіо та телебачення, спо­живачі повинні отримувати практичну допомогу, корисні пора­ди для свого буденного життя. Все, про що ми дізнаємося із ЗМІ

175

Теорія журналістики

(прогноз погоди, пробки на дорогах, забруднення навколишньо­го середовища, курси валют, відомості про померлих, платня за оренду квартири, де, коли, які відбудуться або відбулися заходи), полегшує наше буденне життя. Як в газетах та журналах, так і на телебаченні та радіо існують спеціальні служби порад, котрі до­помагають своїм читачам, слухачам, глядачам вирішувати власні юридичні, освітні, сексуальні проблеми, радять, як зберегти здо­ров'я та навіть знайти робоче місце — все це дійсно має велике значення для багатьох людей. ЗМІ часто сприймаються реципі­єнтами з більшою довірою, ніж такі суспільні інститути, як пар­тії або церква. Саме тому дуже важливо, щоб ЗМІ сумлінно ви­конували свою функцію обслуговування.

Функція розважання

Багато людей чекають від ЗМІ передусім задоволення потреб в розвагах, відпочинку та розрядці. Вони бажають за допомогою ЗМІ хоч на мить відійти від круговерті буденності. Цю функцію виконують перш за все такі ЗМІ, як книга, ілюстрований жур­нал, бульварна газета, художній фільм, радіо та телебачення, мен­шою мірою класична газета. Існують дві концепції того, як ЗМІ можуть виконувати цю функцію. Одна концепція виходить з того, що ЗМІ віддають перевагу передусім кожній темі, котра має роз­важальну цінність. Такий шлях обрали багато бульварних газет (popular papers), а також приватні телестанції. Інша концепція має на меті репрезентувати якомога більше матеріалів на по­літичну, економічну та культурну тематику, подаючи їх як розва­жальну інформацію. Саме звідси виникло поняття infotainment (інформація + розвага).

Функція реклами

У капіталістичній системі економіки ЗМІ є найважливішими носіями реклами. У Швейцарії, наприклад, 55 відсотків загаль­ної суми, яку витрачають на рекламу, інвестується в періодичні ЗМІ, тоді як 45 відсотків припадає на такі види реклами, як пря­ма поштова розсилка, кіно та плакати. Та й взагалі частина пре­си, що періодично виходить, переважає в багатьох країнах інші види ЗМІ, крім, напевно, в таких південноєвропейських краї­нах, як Греція, Португалія, Італія, де телебачення домінує. Рек­лама - це, без сумніву, також певний вид передачі інформації. Саме тому реклама вважається також функцією ЗМІ.

Таким чином, преса, радіо, телебачення реалізують свою інфор­маційно-пізнавальну функцію по-різному: шляхом передачі опе­ративної інформації про події, які мали місце, факти, явища, їх

176

Результативність журналістської діяльності

коментування, оцінки й інтерпретації, а також шляхом поши­рення базової інформації.

Виконання одного з головних завдань засобів масової інформа­ції — вираження громадської думки і формування масової свідо­мості — неможливе без широкого інформування населення про важливі факти суспільного життя; і важливу роль у цьому віді­грає поширення оперативної інформації.

У той же час оцінка і розуміння громадською думкою подій, які відбуваються, формування масової свідомості здійснюються не тільки на основі оперативних повідомлень, а також на базі тієї фундаментальної інформації про важливі явища і закономірності дійсності, яка з року в рік нагромаджується у вигляді знань, норм, цінностей і є ніби тією методологічною базою, на основі якої відбувається процес формування думок, переконань, поглядів, ідеалів, і, зрештою, світогляду. Тим самим засоби масової інфор­мації виконують свою дуже важливу функцію — соціально-педа­гогічну, просвітянську.

Публікуючи (передаючи) фундаментальну інформацію, пре­са, радіо, телебачення реалізують ще одну зі своїх важливих фун­кцій — передачу соціальної спадщини, культури (в соціологічно­му розумінні) від покоління до покоління.

Оцінюючи від імені громадської думки ті або інші позитивні або негативні факти, засоби масової інформації, з одного боку, сприяють процесу формування думок, поглядів, переконань чле­нів суспільства, з другого — впливають на соціальні інститути з метою вжиття заходів для вирішення проблем, які виникають. Виконуючи організаторську і пропагандистську функції, преса, радіо і телебачення виступають могутнім засобом соціального управління.

Виконуючи інформаційну функцію, засоби масової інформа­ції обслуговують різні побутові, сімейні, утилітарні (прикладні) інтереси людини, публікують різні матеріали, які сприяють орга­нізації дозвілля і відпочинку.

У процесі масової інформації долаються бар'єри кількох рядів:

  1. Фізичні — простір і час (у ряді країн, наприклад в Бразилії, роздають безплатно транзистори на одну хвилю).

  2. Соціальні, що визначаються статусом і роллю індивідуумів, які складають аудиторію.

  3. Гносеологічні, які виникають через відсутність або недостат­ність досвіду і знань, нерозвиненість абстрактного мислення.

  4. Психологічні — у вигляді настанов, які вже є в аудиторії щодо явищ дійсності, думок, звичок, пасивності чи активності і т. д.

177

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]