Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
724-teoriya-jurnalistiki-moskalenko.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
3.06 Mб
Скачать

Теорія журналістики

нові ринкових відносин і збереження соціально-політичної ста­більності в суспільстві. Серед передач такого спрямування — "Політична студія", "Фактор часу". Значний резонанс здобули художньо-публіцистичні програми "Пошуки майбутнього", "Ук­раїнська культура. Сьогодні і завжди". Обсяг мовлення першої програми 19,4 години на добу.

Друга програма Національної радіокомпанії — молодіжна, ін­формаційно-музична та художньо-пізнавальна ("Промінь"), ос­новною метою якої є реалізація політики держави, спрямованої на формування у молоді високих культурних і естетичних сма­ків, державницької психології, українського патріотизму. Твор­чий колектив журналістів прагне створити цій програмі імідж сучасного молодіжного радіо. Обсяг мовлення другої програми -24 години на добу.

Третя програма - художня ("Радіо Муз"), у якій в широкому обсязі представлена художня література і публіцистика, сучасна естрадна і класична музика. Своє основне покликання журналіс­ти цієї програми вбачають в активній пропаганді української куль­тури, протистоянні експансії чужомовної естради, що значно посилилася в радіоінформаційному просторі України з появою безлічі незалежних радіостанцій. Обсяг мовлення третьої про­грами — 19,3 години на добу.

Всесвітня служба радіо України - державний радіоканал для інформування світової громадськості про внутрішню та зовніш­ню політику України, задоволення державних потреб українців, які проживають за рубежем. Передачі ведуться українською, англійською, німецькою та румунською мовами і становлять 31,8 години на добу. Всесвітня служба працює на коротких і середніх хвилях, покриваючи практично всі континенти.

Тематична спрямованість теле- і радіопрограм обласних і регіо­нальних телерадіокомпаній грунтується на основних завданнях, визначених ст. 12 Закону України "Про телебачення і радіомов­лення". Значна частина ефірного часу відводиться для опера­тивного інформування телеглядачів і радіослухачів про суспіль­но-політичні події, реформування суспільства і економіки, вис­вітлення діяльності місцевих органів державної виконавчої вла­ди щодо впровадження у життя положень Конституції, утілення законів країни, реалізації урядових постанов щодо боротьби з корупцією та організованою злочинністю. Місцеві електронні засоби масової інформації готують аналітично-публіцистичні цикли програм на злободенні теми із життя того чи іншого регі­ону. У прямому ефірі систематично виступають керівники об-

322

Висновки

ластей, окремих підрозділів місцевої влади з відповідями на звер­нення, запити і пропозиції трудящих, улаштовуються "круглі сто­ли", "гарячі лінії". Програмні служби Держтелерадіо узагальню­ють досвід кращих творчих колективів і орієнтують на таку ефек­тивну практичну роботу усі підрозділи телерадіомовлення.

Практика показує, що більшість державних телерадіооргані-зацій при підготовці програм застосовує переважно державну мову. Приміром, усі програми Національної радіокомпанії ведуться українською мовою. Дещо гірша ситуація із впровадженням дер­жавної мови на каналах Національної телекомпанії - співвідно­шення української і російської мов можна вивести, як 75 до 25 відсотків, або 3:1.

Немає особливих проблем із застосуванням державної мови на місцевому телебаченні і радіо у західних та центральних об­ластях України. Проте у східних та південних регіонах процес українізації телеефіру пов'язаний з чималими труднощами не тільки суб'єктивного, а й об'єктивного характеру. Це стосуєть­ся, зокрема Донецької, Луганської, Одеської, Дніпропетровсь­кої та Харківської телерадіокомпаній. Дуже складно вести цю роботу в Криму. Тут українські програми у загальному обсязі державного телевізійного мовлення становлять тільки 0,5 від­сотка, на радіо таких передач - 12 відсотків. Для порівняння: мовами національних меншин в автономії звучить значно біль­ше програм — на телебаченні вони складають 17,5 відсотка, на радіо — 36 відсотків.

Згідно з проектом Концепції розвитку національного телеба­чення і радіомовлення, система телерадіомовлення України по­винна забезпечувати для її жителів щонайменше по шість загаль­нонаціональних теле- і радіопрограм наземної та супутникової форм поширення, до десяти регіональних програм телерадіомов­лення, від чотирьох до шести програм місцевого рівня — облас­них, міських, районних, міськрайонних, локальних тощо, тран­сляцію телепрограм у містах підвищеної забудови через багато­канальні кабельні та ефірно-кабельні мережі. Окрім цього, має розпочатися трансляція телепрограм з України у світовий про­стір через національний супутник зв'язку.

На початок XXI ст. кількість телерадіокомпаній національної власності в Україні, за прогнозами, досягне 400-450. При цьому державні телерадіокомпанії мають трансформуватися у суспільні (громадсько-правові) з переходом від бюджетного фінансування до абонентської плати або цільового податку за користування телеві­зорами і радіоприймачами. Концептуальна програма передбачає

323

Теорія журналістики

здійснення технічної політики в галузі національного телебачен­ня і радіомовлення у конкретних напрямах.

Державне інформаційне агентство України має у своєму розпо­рядженні сучасні мережі та технології поширення інформації, постійних вітчизняних та зарубіжних споживачів інформаційної продукції. Передплатниками ДІНАУ є майже 300 місцевих пері­одичних видань — міських, районних і міськрайонних газет. За­галом одержувачами 17 інформаційних стрічок і вісників агент­ства є понад 900 вітчизняних абонентів, серед яких, окрім міс­цевих видань, всеукраїнські та регіональні газети, теле- і радіо­компанії, посольства, державні підприємства, владні та комер­ційні структури. На підставі угод про співробітництво ДІНАУ поширює інформацію за кордон через власну мережу, а також через провідні зарубіжні агентства, передає повідомлення про найважливіші події в Україні, реформування політичної та еко­номічної систем до газет української діаспори в Канаді, США, Австралії, Словаччині, Румунії, Польщі, Молдові, Казахстані, Греції.

У контексті інформаційного забезпечення внутрішньої та зов­нішньої політики країни агентство зосереджує увагу на пропа­ганді, роз'ясненні та інформаційному забезпеченні курсу Укра­їнської держави, реформуванні економіки, наданні їй соціальної спрямованості. Висвітлюються заходи виконавчої влади щодо реалізації положень Конституції України, роздержавлення та приватизації, розвитку агропромислового комплексу, проведен­ня активної промислової політики, захисту вітчизняного вироб­ника, створення правової, демократичної держави, забезпечення сприятливих зовнішніх умов для здійснення внутрішньої політики.

Вітчизняним і зарубіжним засобам масової інформації, поряд з щоденною загальнополітичною стрічкою, пропонуються стріч­ки та вісники: "Законодавство: документи, коментарі, консуль­тації", "Новини ділового світу", "Планета" з серіями "Закордон: новини, події, факти" та "Україна і світ", "Новини України" (російською та англійською мовами), "Кримінальна хроніка", "Україна: хроніка подій минулого тижня". Це дає змогу всебіч-ніше і предметніше інформувати громадськість України та зару­біжжя про події в суспільно-політичному, економічному, духов­ному житті країни, хід політичної та економічної реформ, діяль­ність усіх гілок влади, виконавчих структур на місцях.

В агентстві впроваджено систему програмування та плануван­ня інформаційної діяльності, творчого пошуку. Розроблені й ре­алізуються, зокрема тематичні плани щодо: виконання програми

324

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]