Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Full1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

199. Передумови, шляхи і особливості інтеграції України у сучасну світогосподарську систему.

Для ефективної й організаційно оформленої інтеграції України в сучасні світогосподарські зв’язки необхідні певні політико-правові, соціально-культурні, економічні та інфраструктурні передумови.

політико-правові передумови інтеграції України: політичне визначення України, забезпечення теріторіальної цілісності та створення адекватної системи національної безпеки, формування відповідного законодавтства і вироблення ефективних механізмів та інструментаріїв його виконання.

Економічні передумови інтеграції формуються завдяки таким чинникам: економічному та інституційному забезпеченню суверенітету, оцінці економічного потенціалу і напрямів структурної перебудови, розробленню та реалізації обгрунтованої програми переходу до ринкових відносин з пріоритетом роздержавлення і приватизації, соціального захисту населення, оцінці експортного потенціалу, виробленню експортно-імпортної стратегії та адекватного механізму регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

До основних соціально-культурних передумов інтеграції належать відродження і виховання почуття власної гідності, створення умов соціально-культурної життєздатності народів України.

Формування інфраструктурних передумов насамперед пов’язане з розвитком транспортних комунікацій, , розвиток сучасних інформаційно-комунікаційних систем з включенням їх до міжнародних систем.

На сьогодні ефективна інтеграція України до світового економічного простору є нагальним завданням розбудови державності та економіки.

200. Євроінтеграційна політика України. Участь України в інтеграційних проектах снд.

Для України економiчна iнтеграцiя в європейський економiчний простiр є, як було не одноразово проголошено найвищими чинниками в державі, прiоритетним географічним напрямом і практичним засобом входження у свiтове господарство.

На сьогоднішній день між Україною та ЄС укладені такі основні угоди: Угода про партнерство і співробітництво між Україною і Європейськими Співтовариствами та їх державами-членами(підписана у 1994р, набула чинності у 1998), 5 березня 2007 розпочато переговори про укладення нової посиленої угоди на заміну Угоди про партнерство та співробітництво, яка отримала назву «Угода про асоціацію між Україною та ЄС»; 2005-го року Європарламент фактично одноголосно прийняв постанову про бажання Європарламенту наближення позицій з Україною щодо членства; Співробітництво між Україною та ЄС у сфері юстиції, свободи та безпеки здійснюється в рамках Плану дій Україна — ЄС у сфері юстиції, свободи та безпеки (План дій ЮСБ, затверджений у червні 2007 р.) та Плану-графіку його імплементації (затверджений у квітні 2008 р.).

СНД засновано в 1991 р. до якої увійшли 13 пострадянських країн, окрім держав Прибалтики. Україна є співзасновницею СНД, але Статут організації Україною досі не ратифіковано, тому формально Україна залишається лише спостерігачем і не є членом СНД.

Нині СНД розглядається Україною як міжнародний переговорний механізм, здатний зближувати позиції, збалансовувати інтереси, шукати компроміси, узгоджувати принципи господарської діяльності. Україна за основу своєї діяльності в межах СНД взяла концепцію інтеграції на «різних швидкостях», яка дає змогу зберігати незалежну позицію та реалізовувати національні інтереси.

На 2010 рік Україна готова до активізації участі в діяльності Співдружності Незалежних Держав (СНД). Ефективність роботи СНД залежить у тому числі й від України, хоча не можна розраховувати, що співдружність вирішить всі проблеми, за які береться. Зокрема, серед можливих переваг СНД - перспективи створення зони вільної торгівлі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]